Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jäkälästä voi valmistaa uskomatonta herkkua – parempaa kuin sipsit!

Poronjäkälästä tulee friteeraamalla rapeaa herkkua.
Poronjäkälästä tulee friteeraamalla rapeaa herkkua. Shutterstock
Julkaistu 14.08.2016 14:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Helppo ja terveellinen välipalanaposteltava syntyy friteeratusta poronjäkälästä.

Jäkälän keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, mutta jos sellaisen onnistut saamaan, kannattaa maasta löytyvä poronjäkälä hyödyntää ruoanlaitossa.

Monet jäkälät eivät juurikaan maullaan tai rakenteellaan loista, mutta poronjäkälästä saa rapean herkun paistamalla sen öljyssä.

– Poronpallerojäkälä ei vaadi lipeässä liottamista. Se uppopaistetaan öljyssä rapeaksi ja maustetaan esimerkiksi sienistä ja kuusenhavuista tehdyllä makusuolalla. Paistaminen vie vain 15 sekuntia, kun kattilan öljy on riittävän kuumaa. Nosta jäkälät paistamisen jälkeen keittiöliinan tai talouspaperin päälle, niin ylimääräinen rasva imeytyy siihen, villiyrtteihin perehtynyt ruokakirjailija Sami Tallberg vinkkaa.

Poronjäkälää kasvaa ympäri Suomea. Jäkälät sisältävät runsaasti jodia, joten jodioimattomia erikoissuoloja käyttävälle pienikin määrä jäkälää voi olla hyvä lisä.

Jäkälää ei kuitenkaan kannata syödä suuria määriä kerralla, sillä jäkälien sisältämä happo voi aiheuttaa vatsakipuja suurissa määrin nautittuna. 

Lisää aiheesta:

Voiko auringonkukan pään todella syödä? Ruokatoimittajat testasivat outoa sometrendiä
Alkukesän monipuolinen luonnonherkku on nyt parhaimmillaan – kruunaa jälkiruoat ja kakut tällä luonnonyrtillä
Tiesitkö, että avokado tulisi aina pestä ennen leikkaamista?
Ei enää koskaan lötköjä herkkusieniä – vältä yleinen grillausmoka
Vuoden luomukokki paljastaa salaisen parsaniksinsä: Älä missään tapauksessa valmista näin!
Pakuria voi kerätä talvellakin – näin tunnistat Suomen metsien superfoodin
VälipalatVinkitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Välipalat
  • 2.8.09:54
    Hedelmät

    Oletko hoksannut tehdä näin klementiinille? Täydellinen kesäherkku syntyy vaivatta

  • 1.8.17:29
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonista voi tehdä helposti "jäätelöä"

  • 7.4.07:44
    Ruokakauppa

    Mitä baby-porkkanat ja naposteluporkkanat oikeasti ovat?

  • 5.4.17:31
    Ruoka

    Tiina vinkkaa terveellisemmän pizzaherkun: "Todella helppo ja nopea"

  • 29.08.202411:04
    Ruoka

    Yhdeksän lapsen äidin välipalatarjoilu häkellyttää