Jäkälästä voi valmistaa uskomatonta herkkua – parempaa kuin sipsit!

jäkälä
Poronjäkälästä tulee friteeraamalla rapeaa herkkua. Shutterstock

Helppo ja terveellinen välipalanaposteltava syntyy friteeratusta poronjäkälästä.

Jäkälän keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, mutta jos sellaisen onnistut saamaan, kannattaa maasta löytyvä poronjäkälä hyödyntää ruoanlaitossa.

Monet jäkälät eivät juurikaan maullaan tai rakenteellaan loista, mutta poronjäkälästä saa rapean herkun paistamalla sen öljyssä.

– Poronpallerojäkälä ei vaadi lipeässä liottamista. Se uppopaistetaan öljyssä rapeaksi ja maustetaan esimerkiksi sienistä ja kuusenhavuista tehdyllä makusuolalla. Paistaminen vie vain 15 sekuntia, kun kattilan öljy on riittävän kuumaa. Nosta jäkälät paistamisen jälkeen keittiöliinan tai talouspaperin päälle, niin ylimääräinen rasva imeytyy siihen, villiyrtteihin perehtynyt ruokakirjailija Sami Tallberg vinkkaa.

Poronjäkälää kasvaa ympäri Suomea. Jäkälät sisältävät runsaasti jodia, joten jodioimattomia erikoissuoloja käyttävälle pienikin määrä jäkälää voi olla hyvä lisä.

Jäkälää ei kuitenkaan kannata syödä suuria määriä kerralla, sillä jäkälien sisältämä happo voi aiheuttaa vatsakipuja suurissa määrin nautittuna. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.