Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Henri Alénin ykkösvinkki risoton maustamiseen: Maku paranee entisestään!

MasterChef Suomi -tuomari Henri Alén maustoi risoton basilikalla.
MasterChef Suomi -tuomari Henri Alén maustoi risoton basilikalla.MUUD CREATIVE OY
Julkaistu 27.04.2025 17:28
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

Henri Alén jakaa ohjeen helppoon lisukkeeseen, jolla esimerkiksi risoton maustaminen onnistuu helposti.

MTV:n MasterChef Suomi -ohjelmassa nähtiin huhtikuussa ohjelman tuomari Henri Alénin "maustamisen masterclass", jossa Alén antoi parhaat vinkkinsä ruoan maustamiseen.

Alénin kattilassa MasterChef-keittiössä porisi risotto, ja sen maustamiseen hän käytti basilikaa. Basilikasta tehty öljy ja pyree toivat maun ja värin vihreän yrttiseen risottoon.

Basilikapyreellä makua ja väriä risottoon

Yrttien kanssa kokatessa on Alénin mukaan tärkeää huomioida, milloin yrtit lisätään ruokaan.

– Tuoreet yrtit lisätään vasta lopussa ruokaan. Yrtit ovat kuin teen lehdet. Keittämällä niiden maku ei parane.

Katso MasterChef Suomi -jakso MTV Katsomosta.

Alénin basilikapyree- ja öljy tuovat kauniin värin ja aromaattisen maun ruokaan. Pyreen voi lisätä esimerkiksi majoneesin, pastan tai risoton sekaan, ja basilikaöljyä voi lisätä esimerkiksi salaatinkastikkeeseen.

Pyreen sekaan voi hyvin lisätä muitakin yrttejä, ja sen voi myös pakastaa vaikkapa jääpalamuottiin.

Sellaisenaan pyree on voimakkaan makuinen.

– Suosittelen käyttämään pyreetä pieninä määrinä esimerkiksi kastikkeissa, jolloin se toimii parhaiten niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin, Alén vinkkaa.

Lue myös: Käytätkö jo ruoanlaitossa? Henri Alén ylistää: "Yksi hienoimpia kasviksia"

Henri Alénin basilikapyree- ja öljy

Nappaa talteen resepti ja Alénin vinkit!

2 ruukkua basilikaa
1,25 dl rypsiöljyä tai mietoa oliiviöljyä
ripaus suolaa

Nypi basilikan lehdet korkeaan astiaan ja lisää öljy. Soseuta lehdet ja öljy sauvasekoittimella mahdollisimman sileäksi. 

Kaada seos kuituliinalla peitettyyn siivilään, ja anna öljyn valua yön yli astiaan kylmässä. Käytä basilikapyreetä risoton viimeistelyyn tai majoneesin maustamiseen. Basilikaöljy sopii erinomaisesti vinegretteihin. 

Vinkki: Kun lisäät risottoon basilikapyreetä, on sekaan hyvä lisätä myös happoa (esimerkiksi sitruunaa). Pyreen mukana ruokaan tulee lisää öljyä, ja happo tasapainottaa risoton maun.

Lähde: MasterChef Suomi/Famifarm Oy

Lisää aiheesta:

Älä sorru yleiseen thairuokavirheeseen: "Ei kannata lisätä ollenkaan"Kauppojen hittikastikkeen voi valmistaa itse – nappaa Kari Aihisen helppo ohjeNäin saat kaupan valmiista tomaattikastikkeesta paremman makuistaMasterChef-tuomarien takuuvarmat hurmausreseptit ystävänpäiväksi: ”Paljon tätä henkilökohtaisempaa lahjaa et voi toiselle antaa”Ruoka, johon Hans Välimäki ei ikinä laittaisi liemikuutiota – vinkit valmistukseen: "Isoin virhe, mikä Suomessa tehdään…"Italialainen huippukokki paljastaa: Näin risotto pitäisi oikeasti tehdä – "huikean kermainen rakenne"
Henri AlénYrtitMasterChefMasterChef-reseptitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Henri Alén
  • to09:39
    MasterChef

    Jättiyllätys! Vappu Pimiästä uusi MasterChef Suomi -tuomari – päätyi mukaan hauskan tarinan myötä

  • ma07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 14.8.19:15
    Sosiaalinen media

    Henri Alénin Selja-koiran Instagram-tili hakkeroitiin – voro vaatii 700 euroa

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 1.4.13:58
    Ravintolat

    Henri Alénin ravintolauutinen hämmensi somessa: "Pakko myöntää, että meni pariksi sekunniksi läpi"