Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Henri Alénin ykkösvinkki risoton maustamiseen: Maku paranee entisestään!

Henri Alén basilika
MasterChef Suomi -tuomari Henri Alén maustoi risoton basilikalla.MUUD CREATIVE OY
Julkaistu 27.04.2025 17:28

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Henri Alén jakaa ohjeen helppoon lisukkeeseen, jolla esimerkiksi risoton maustaminen onnistuu helposti.

MTV:n MasterChef Suomi -ohjelmassa nähtiin huhtikuussa ohjelman tuomari Henri Alénin "maustamisen masterclass", jossa Alén antoi parhaat vinkkinsä ruoan maustamiseen.

Alénin kattilassa MasterChef-keittiössä porisi risotto, ja sen maustamiseen hän käytti basilikaa. Basilikasta tehty öljy ja pyree toivat maun ja värin vihreän yrttiseen risottoon.

Basilikapyreellä makua ja väriä risottoon

Yrttien kanssa kokatessa on Alénin mukaan tärkeää huomioida, milloin yrtit lisätään ruokaan.

– Tuoreet yrtit lisätään vasta lopussa ruokaan. Yrtit ovat kuin teen lehdet. Keittämällä niiden maku ei parane.

Katso MasterChef Suomi -jakso MTV Katsomosta.

Alénin basilikapyree- ja öljy tuovat kauniin värin ja aromaattisen maun ruokaan. Pyreen voi lisätä esimerkiksi majoneesin, pastan tai risoton sekaan, ja basilikaöljyä voi lisätä esimerkiksi salaatinkastikkeeseen.

Pyreen sekaan voi hyvin lisätä muitakin yrttejä, ja sen voi myös pakastaa vaikkapa jääpalamuottiin.

Sellaisenaan pyree on voimakkaan makuinen.

– Suosittelen käyttämään pyreetä pieninä määrinä esimerkiksi kastikkeissa, jolloin se toimii parhaiten niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin, Alén vinkkaa.

Lue myös: Käytätkö jo ruoanlaitossa? Henri Alén ylistää: "Yksi hienoimpia kasviksia"

Henri Alénin basilikapyree- ja öljy

Nappaa talteen resepti ja Alénin vinkit!

2 ruukkua basilikaa
1,25 dl rypsiöljyä tai mietoa oliiviöljyä
ripaus suolaa

Nypi basilikan lehdet korkeaan astiaan ja lisää öljy. Soseuta lehdet ja öljy sauvasekoittimella mahdollisimman sileäksi. 

Kaada seos kuituliinalla peitettyyn siivilään, ja anna öljyn valua yön yli astiaan kylmässä. Käytä basilikapyreetä risoton viimeistelyyn tai majoneesin maustamiseen. Basilikaöljy sopii erinomaisesti vinegretteihin. 

Vinkki: Kun lisäät risottoon basilikapyreetä, on sekaan hyvä lisätä myös happoa (esimerkiksi sitruunaa). Pyreen mukana ruokaan tulee lisää öljyä, ja happo tasapainottaa risoton maun.

Lähde: MasterChef Suomi/Famifarm Oy

Tuoreimmat aiheesta

Henri Alén