Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Uskaltaako silakkaa syödä? Kalasta löytyneet myrkyt yllättivät suomalaistutkijat

9:26Silakasta löytyi uusia myrkkyjä - paljonko perinneherkkua voi syödä?KATSO VIDEO: Asiantuntijat kertovat silakkatilanteesta: uskaltaako PFAS-yhdisteitä sisältävää kalaa syödä?
Julkaistu 11.10.2024 11:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten silakoiden sisältämät myrkylliset kemikaalit vaikuttavat kalan syöntikelpoisuuteen?

Sekä Saaristo- että Selkämeren silakoista on löytynyt PFAS-yhdisteitä eli niin sanottuja ikuisuuskemikaaleja. Näiden kemikaalien käyttöä on rajoitettu maailmalla, koska ne ovat tuhonneet useita pohjavesialueita ja aiheuttaneet merkittäviä terveyshaittoja.

Silakoiden kasvaneet myrkkymäärät ovat yllättäneet myös tutkijat. THL:n tutkimuspäällikkö Panu Rantakokon mukaan silakoista kerättiin näytteitä vuosina 2022 ja 2023.

– Siellä yllättäen olikin osa yli raja-arvon. Se kieltämättä hieman yllätti meidät, Rantakokko kommentoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Raja-arvoja hipoen

Asiantuntijan mukaan raja-arvojen ylittyminen uhkaa silakan elintarvikekelpoisuutta.

– Silloin sitä ei saa käyttää elintarvikkeeksi. Tällä hetkellä liikutaan ihan rajoilla osittain.

Silakoiden kemikaalipitoisuuksissa on myös jonkin verran vuodenaikavaihtelua. Syksyisin pitoisuudet ovat yleensä alle raja-arvojen, mutta keväällä ollaan rajoilla tai mennään sen yli merialueesta riippuen.

Viranomaiset seuraavat tilannetta ja katsovat, minkälaisia toimenpiteita se edellyttää.

Lue myös: Kalahuomio! Syöntisuositukset muuttuivat Suomessa

Uskaltaako silakkaa syödä?

Pitääkö tilanteesta sitten olla huolissaan ja uskaltaako silakkaa syödä?

– Varsinkin, jos se on kausiherkku ja kyseessä on yksittäinen syönti, niin ei tarvitse olla huolissaan.

Rantakokon mukaan rajoitukset koskevat yleensä pitkäaikaista käyttöä. Syöntiä voi olla syytä rajoittaa, jos silakoita syö jatkuvasti tai kuuluu johonkin riskiryhmään.

– Erityisesti yli 45-vuotiailla kalan terveyshyödyt peittoavat sen mahdolliset haitat, eli kalansyöntiä ei ole syytä rajoittaa myrkkyjen pelossa, Rantakokko muistuttaa.

Lue myös: Tiesitkö? Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

Lisää aiheesta:

Itämeren kaloista ja linnuista löytyi haitallisia kemikaaleja – näin pahoja ongelmia jatkuvasti yleistyvä muoviroska aiheuttaaVeneilijöiden myrkylliset pohjamaalit vakava ongelma – Tukes suosittelee niistä luopumistaTutkimuksen karu lopputulos: Mikromuovia on Suomen vesistöissä kaikkialla – ja sitä päätyy myös ihmisiinItämeren silakat sisältävät nyt vähemmän ympäristömyrkkyjä – suuremmat silakat kelpaavat jatkossa vientiinIlouutinen silakan ystäville: Niitä uskaltaa syödä, ei myrkkyjä eikä mikromuovia!Silakka ei maistu suomalaisille entiseen tapaan – viljelty kala syrjäytti silakan
KalaRuokaViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen