Tuttua jauhelihaa vähärasvaisempaa – miksi suomalaiset eivät käytä tätä lihatuotetta?

Shutterstock

Lähikaupasta voi löytyä tuttua jauhelihaa vähärasvaisempi jauhelihavaihtoehto, joka sopii monipuolisesti ruoanlaittoon – nimittäin broilerin jauheliha.

Valtavissa supermarketeissa naudan- ja porsaanlihasta valmistettua jauhelihaa on usein tarjolla hyllymetreittäin, kun broilerin jauhelihalle tilaa on varattu vain muutaman paketin verran. Mistä johtuu, että suomalaisille kelpaavat broilerisuikaleet, mutta jauhetussa muodossa broileri ei käy kaupaksi?

– Possun ja naudan jauhelihoille meillä on perinteet. Niitä on totuttu Suomessa käyttämään, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri, ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen kertoo.

– Jauhelihojen joukossa broilerin jauheliha on kuitenkin ravitsemuksellisesti hyvin kilpailukykyinen, Lyytikäinen jatkaa.

Hyvälaatuista rasvaa

Ravitsemuksellisesti broilerissa on se etu, että siinä on hyvälaatuista rasvaa. Broilerituotteissa on myös keskimäärin vähemmän rasvaa kuin muissa jauhelihatuotteissa. Ravitsemussuositusten mukaan siipikarjalla ja kalalla olisi hyvä korvata punaista lihaa ruoanlaitossa.

– Ruokasuositus on lähtökohtaisesti se, että neuvotaan vähän vähentämään punaisen lihan käyttöä ja siirtymään kalan ja kanan käyttöön. Siinä mielessä siipikarja esimerkiksi jauhelihana voisi tätä tavoitetta tukea, Lyytikäinen toteaa.

Ravitsemusterapeutti kannustaa ottamaan broilerin jauhelihan osaksi arjen ruoanlaittoa. Etenkin lapsiperheiden arkiruokaan broilerin jauhelihasta voi saada kaivattua vaihtelua.

– Jauheliharuokaa lapsiperheissä ylipäätään tehdään paljon ja yksi tapa keventää ruokaa ja parantaa rasvan laatua on se, että tehtäisiin osa jauheliharuoista broilerin jauhelihasta, Lyytikäinen vinkkaa.

Broileri valloittaa kauppojen hyllyjä

Lyytikäinen uskoo, että tulevaisuudessa broilerituotteiden kulutus tulee kasvamaan entisestään. Tämä trendi näkyy myös siinä, kuinka paljon leikkelevalikoimat ovat laajentuneet erilaisten siipikarjatuotteiden osalta viime aikoina.

– Kyllähän meillä on ollut hyvä trendi siipikarjan lihan käytön edistymisessä, Lyytikäinen toteaa.

– Leikkelepuolelle on tullut koko ajan lisää broilerista valmistettuja leikkeleitä, asiantuntija jatkaa.

Myös muuta siipikarjaa, kuten kalkkunaa on saatu entistä paremmin kuluttajien saataville viime vuosina.

Heli Mettänen, heli.mettanen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat