Tutkijat väittävät: Sokeriteollisuus tiesi vuosikymmeniä sokerin terveysriskeistä, mutta jätti asian pimentoon

irtokarkit
Maailman terveysjärjestön mukaan sokerista tulisi saada enintään 5 prosenttia päivän energiatarpeesta. Kuvituskuva. Shutterstock

Uunituoreen tutkielman mukaan sokeriteollisuus tiesi tekemiensä eläinkokeiden perusteella sokerin merkittävistä terveyshaitoista jo yli 50 vuotta sitten.

Sokeriteollisuus rahoitti 1960-luvulla salaa tutkimusta, jossa havaittiin sokerin aiheuttavan merkittäviä terveysriskejä, väittää tutkijaryhmä PLOS Biology -julkaisussa esitellyssä tutkielmassa.

Tutkielman mukaan sokeriteollisuus havaitsi omassa tutkimuksessaan sokerin syönnin aiheuttavan koehiirillä veren rasvapitoisuuden nousemista. Veren korkea rasvapitoisuus kasvattaa riskiä sydänkohtaukseen ja -infarktiin. Eläinkokeissa havaittiin myös sokerin syömisellä olevan yhteys kohonneeseen syöpäriskiin.

Tutkimukset kuitenkin keskeytettiin ennen kuin ne saatiin loppuun, eivätkä tulokset ikinä nähneet päivänvaloa.

– Sokeriteollisuus vieritti menestyksekkäästi terveysriskien syyt rasvojen päälle, väittää lääketieteen professori Stanton Glantz  National Public Radion haastattelussa.

Rasvan sekä sokerin epäterveellisyydestä ja terveellisyydestä on kiistelty jo pitkään.

Glantz on yksi sokeriteollisuutta vastuunpakoilusta syyttävän tutkielman tekijöistä. Hän vertaa sokeriteollisuuden toimia tupakkateollisuuteen. Keskeytettyään tutkimukset sokerin terveyshaitoista sokeriteollisuus suositteli kohtuullista sokerin käyttämistä osana tasapainoista ruokavaliota ja elämäntapaa.

Glantz tutkijatovereineen arvostelee elintarviketeollisuutta vuosikymmeniä kestäneestä tieteen manipuloinnista.

– Sokerista olisi paljon enemmän tutkittua tietoa, jos tulokset olisi julkaistu, toteaa NPR:n haastattelussa toinen tutkielman pääarkkitehdeista, tutkijatohtori Cristin E. Kearns.

Hänen mukaansa sokeriteollisuudella on paljon rahaa ja vaikutusvaltaa, joita se käyttää edelleen vaikuttaakseen päivittäisen sokerinsaannin suosituksiin.

Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee, että sokerista saatu energia kattaisi enintään 5 prosenttia päivittäisestä energiantarpeesta. Tämä tarkoittaa noin 25 grammaa, eli kuutta teelusikallista päivässä.

Lähteet: NPR, PLOS Biology

***

Onko sokeri vaarallista, Hanna Partanen? 1:44

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!