Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkijat väittävät: Sokeriteollisuus tiesi vuosikymmeniä sokerin terveysriskeistä, mutta jätti asian pimentoon

Maailman terveysjärjestön mukaan sokerista tulisi saada enintään 5 prosenttia päivän energiatarpeesta. Kuvituskuva.
Maailman terveysjärjestön mukaan sokerista tulisi saada enintään 5 prosenttia päivän energiatarpeesta. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 22.11.2017 10:41

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Uunituoreen tutkielman mukaan sokeriteollisuus tiesi tekemiensä eläinkokeiden perusteella sokerin merkittävistä terveyshaitoista jo yli 50 vuotta sitten.

Sokeriteollisuus rahoitti 1960-luvulla salaa tutkimusta, jossa havaittiin sokerin aiheuttavan merkittäviä terveysriskejä, väittää tutkijaryhmä PLOS Biology -julkaisussa esitellyssä tutkielmassa.

Tutkielman mukaan sokeriteollisuus havaitsi omassa tutkimuksessaan sokerin syönnin aiheuttavan koehiirillä veren rasvapitoisuuden nousemista. Veren korkea rasvapitoisuus kasvattaa riskiä sydänkohtaukseen ja -infarktiin. Eläinkokeissa havaittiin myös sokerin syömisellä olevan yhteys kohonneeseen syöpäriskiin.

Tutkimukset kuitenkin keskeytettiin ennen kuin ne saatiin loppuun, eivätkä tulokset ikinä nähneet päivänvaloa.

– Sokeriteollisuus vieritti menestyksekkäästi terveysriskien syyt rasvojen päälle, väittää lääketieteen professori Stanton Glantz  National Public Radion haastattelussa.

Rasvan sekä sokerin epäterveellisyydestä ja terveellisyydestä on .

kiistelty jo pitkään

Glantz on yksi sokeriteollisuutta vastuunpakoilusta syyttävän tutkielman tekijöistä. Hän vertaa sokeriteollisuuden toimia tupakkateollisuuteen. Keskeytettyään tutkimukset sokerin terveyshaitoista sokeriteollisuus suositteli kohtuullista sokerin käyttämistä osana tasapainoista ruokavaliota ja elämäntapaa.

Glantz tutkijatovereineen arvostelee elintarviketeollisuutta vuosikymmeniä kestäneestä tieteen manipuloinnista.

– Sokerista olisi paljon enemmän tutkittua tietoa, jos tulokset olisi julkaistu, toteaa NPR:n haastattelussa toinen tutkielman pääarkkitehdeista, tutkijatohtori Cristin E. Kearns.

Hänen mukaansa sokeriteollisuudella on paljon rahaa ja vaikutusvaltaa, joita se käyttää edelleen vaikuttaakseen päivittäisen sokerinsaannin suosituksiin.

Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee, että sokerista saatu energia kattaisi enintään 5 prosenttia päivittäisestä energiantarpeesta. Tämä tarkoittaa noin 25 grammaa, eli kuutta teelusikallista päivässä.

Lähteet: NPR, PLOS Biology

***

1:44Onko sokeri vaarallista, Hanna Partanen?

Lisää aiheesta:

Suosikkijuomasta paljastui tutkimuksessa uusi terveyshyötyTietyt ruoat yhdistetty jopa 14 miljoonaan diabetestapaukseenTutkimus varoittaa kahdesta keinotekoisesta makeutusaineestaHurja tulos makeutusaineiden ja diabeteksen yhteydestä – kannattaako kevytlimua lipittää?Vältteletkö sokeria laihtuaksesi? Ikävä yllätys keinotekoisissa makeutusaineissa Sokeriteollisuuden salaliitto paljastui: "Keskustelua ohjattu vuosikymmenten ajan"
SokeriTerveysMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sokeri
  • 26.10.12:01
    Muistisairaudet

    Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyi

  • 25.9.15:56
    Verot

    Hallitukselta limpsalinjaus: Mitä enemmän sokeria, sitä enemmän veroa

  • 31.7.20:12
    Makeiset

    Amerikkalaislehti: Karkkia kannattaisi syödä "kuten ruotsalaiset"

  • 21.5.06:28
    Ravitsemus

    Paljonko syöt sokeria päivässä? Suositusten mukainen määrä tulee täyteen nopeasti

  • 12.5.07:44
    Juomat

    Kohtuukäyttäjänkin tulee tietää nämä faktat energiajuomista