Elintarvikkeista löytyy pakollisten pakkausmerkintöjen lisäksi joukko vapaaehtoisia, ostopäätöstä helpottavia merkkejä. Tunnetko nämä kotimaisuudesta kertovat alkuperämerkit?
Alkuperämerkit kertovat kuluttajille nopeasti tuotteen laadusta ja alkuperästä. Sataprosenttiseen kotimaisuusasteeseen ei silti aina päästä, sillä monia raaka-aineita ei ole saatavilla Suomesta.
Hyvää Suomesta
HyvääSuomesta
Hyvää Suomesta-merkki on pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Merkki kertoo, että elintarvike on valmistettu Suomessa. Liha, kala, kananmuna ja maito ovat aina sataprosenttisesti suomalaisia. Samoin yhden ainesosan tuotteet, kuten jauhot ovat kokonaan kotimaisia.
Monta ainesosaa sisältävissä tuotteissa raaka-aineiden suomalaisuusasteen tulee olla vähintään 75 prosenttia.
Merkki on tuotekohtainen ja vapaaehtoinen. Merkkiä hallinnoi Ruokatieto Yhdistys ry.
Sirkkalehti
Sirkkalehtimerkki on Kotimaiset Kasvikset ry:n laatumerkki.
Se koskee suomalaisia puutarhatuotteita, kuten vihanneksia, marjoja, hedelmiä, kukkia ja ruokaperunoita. Sirkkalehtimerkki takaa tuotteen sataprosenttisen kotimaisuuden.
Sirkkalehtimerkkiä saa käyttää vain extra- tai ykkösluokan tuotteissa.
Avainlippu
Tuote voi saada Avainlipun käyttöoikeuden jos se on valmistettu Suomessa.
Tuotteille lasketaan kotimaisuusaste, jossa otetaan huomioon raaka-aineiden lisäksi muun muassa pakkausmateriaalit ja ja tuotekehittely. Avainlippu-tuotteen kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia.
Avainlippumerkin myöntää Suomalaisen Työn Liitto.
Maakuntien Parhaat
maakuntienparhaat
Maakuntien Parhaat– laatumerkkiä voivat käyttää pienyritykset, joiden tuotteiden kotimaisuusaste on korkea, vähintään 80 prosenttia. Pääraaka-aineiden tulee olla sataprosenttisesti kotimaisia.
Maakuntien Parhaat-merkin myöntää ProAgria Keskusten liitto. Useissa yrityksissä pääosa raaka-aineista tuotetaan omalla tilalla tai omassa maakunnassa/kunnassa.