Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tunnetko alkuperämerkit? Näin ostat kotimaista

kotimainen-kurkku
Lehtikuva
Julkaistu 02.02.2015 14:31

MTV LIFESTYLE

Elintarvikkeista löytyy pakollisten pakkausmerkintöjen lisäksi joukko vapaaehtoisia, ostopäätöstä helpottavia merkkejä. Tunnetko nämä kotimaisuudesta kertovat alkuperämerkit?

Alkuperämerkit kertovat kuluttajille nopeasti tuotteen laadusta ja alkuperästä. Sataprosenttiseen kotimaisuusasteeseen ei silti aina päästä, sillä monia raaka-aineita ei ole saatavilla Suomesta. 

Hyvää Suomesta

hyvääsuomestaHyvääSuomesta

Hyvää Suomesta-merkki on pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Merkki kertoo, että elintarvike on valmistettu Suomessa. Liha, kala, kananmuna ja maito ovat aina sataprosenttisesti suomalaisia. Samoin yhden ainesosan tuotteet, kuten jauhot ovat kokonaan kotimaisia.

Monta ainesosaa sisältävissä tuotteissa raaka-aineiden suomalaisuusasteen tulee olla vähintään 75 prosenttia. 

Merkki on tuotekohtainen ja vapaaehtoinen. Merkkiä hallinnoi Ruokatieto Yhdistys ry.

Sirkkalehti

sirkkalehti

Sirkkalehtimerkki on Kotimaiset Kasvikset ry:n laatumerkki.

Se koskee suomalaisia puutarhatuotteita, kuten vihanneksia, marjoja, hedelmiä, kukkia ja ruokaperunoita. Sirkkalehtimerkki takaa tuotteen sataprosenttisen kotimaisuuden.

Sirkkalehtimerkkiä saa käyttää vain extra- tai ykkösluokan tuotteissa.

Avainlippu 

avainlippumerkki

Tuote voi saada Avainlipun käyttöoikeuden jos se on valmistettu Suomessa.

Tuotteille lasketaan kotimaisuusaste, jossa otetaan huomioon raaka-aineiden lisäksi muun muassa pakkausmateriaalit ja ja tuotekehittely. Avainlippu-tuotteen kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia.

Avainlippumerkin myöntää Suomalaisen Työn Liitto. 

Maakuntien Parhaat

maakuntienparhaatmaakuntienparhaat

Maakuntien Parhaat– laatumerkkiä voivat käyttää pienyritykset, joiden tuotteiden kotimaisuusaste on korkea, vähintään 80 prosenttia. Pääraaka-aineiden tulee olla sataprosenttisesti kotimaisia.

Maakuntien Parhaat-merkin myöntää ProAgria Keskusten liitto. Useissa yrityksissä pääosa raaka-aineista tuotetaan omalla tilalla tai omassa maakunnassa/kunnassa.

LUE LISÄÄ:

Kannattaako kotimaisia kasviksia ostaa talvella? Asiantuntija tyrmää yleisen harhaluulon

Evira: Näin kuluttajia narutetaan – "kotimaiset kasvikset" voivatkin olla ulkomaisia

Miksi suomalainen kurkku maksaa yli neljä kertaa enemmän kuin ulkomainen?

Laura Matilainen, laura.matilainen(at)mtv.fi

Tuoreimmat aiheesta

Makuja