Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Totuus tupladippaamisesta paljastui: Suosikkikastike on bakteerikammoisten painajainen

Älä dippaa samaa nachoa kahdesti.
Älä dippaa samaa nachoa kahdesti.Shutterstock
Julkaistu 08.12.2015 15:23

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Mitä paksumpi dippi, sitä vähemmän se kerää itseensä bakteereja. "Tupladippaaminen" ei kuitenkaan kannata.

On niitä ihmisiä, jotka eivät pidä suurenakaan syntinä, jos kastaa puraisemansa porkkananpalan dippikulhoon toistamiseen. Ja on niitä ihmisiä, jotka kaihtavat tällaista käytöstä – ja syystä.

Jos olet ikinä miettinyt, mitä todella tapahtuu "tupladipatessa", on sinulla onnenpäivät. Clemsonin yliopisto on nimittäin ottanut selvää asiasta. Ja kuinka ollakaan, bakteereja liikkuu tuplasti dipatessa huima määrä.

Mitä ohuempi kastike, sitä enemmän bakteereja

Tutkijat vertailivat salsaa, suklaakastiketta sekä juustodippiä. He huomasivat, ettei bakteereja löytynyt kulhosta sellaisenaan. Mutta kun dippiin kastettiin purtu perunalastu, löytyi dipeistä erilaisia määriä bakteereja riippuen dipin paksuudesta.

Suklaakastikkeen ja juustodipin paksuus toimi bakteereja vähentävästi, sillä niissä oli "vain" 150–200 bakteeria millilitraa kohden. Sen sijaan jokainen millilitra salsaa sisälsi vähintään 1 000 bakteeria. Tämä tarkoittaa sitä, että salsa kerää puoleensa jopa viisi kertaa enemmän bakteereja, koska se on koostumukseltaan ohuempaa.

Salsan happamuus sai bakteerien määrän kuitenkin tippumaan kahden tunnin jälkeen, mutta jos et odota tunteja ennen toista dippausta, tästä ei ole sinulle juuri iloa.

Onneksi tuhannet suun bakteereista ovat harmittomia, mutta kuten aivastuksen tai yskän kanssa, et voi koskaan tietää, milloin levitätkin jotain inhottavaa tautia – tai saat sen itse.

Seuraavan kerran, kun näet, että joku dippaa puraisemaansa porkkananpalaa, pysy suosiolla erossa tuosta dippikulhosta!

Lähde:

Foodbeast

Lisää aiheesta:

Etkö pidä kukkakaalista? Syy voi löytyä syljestäsiTämäkin on selvitetty: Totuus "tupladippaamisesta", jota et ehkä halua edes tietääTästä syystä juomaan ei koskaan kannata pyytää sitruunaviipalettaTiesitkö? Tästä syystä sipulin leikkaaminen itkettää!Totuus "tupladippaamisesta": Et ehkä halua edes tietääTämä tieto todella lisää tuskaa: Näin oksettavan paljon bakteereja vesipullossasi on
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 16:07
    Ruoka

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • 11:05
    Ruoka

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • 08:15
    Ruoka

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • Eilen14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"