Mainos

Tästä syystä juomaan ei koskaan kannata pyytää sitruunaviipaletta

Sitruunan palan sivussa vesilasiin voi eksyä varsin ikävä yllätys.

Sitruuna on helppo tapa lisätä juomaan hiukan lisää makua, ja siitä on todettu olevan monenlaisia hyötyjä. Sitruunan mehu sisältää nimittäin muun muassa C-vitamiinia sekä kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia, ja sitruunaa lisäämällä veden makuun tympääntyneet voivat saada uutta intoa nesteen nauttimiseen.

Journal of Environmental Health -julkaisussa vuonna 2007 ilmestyneen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan se ei kuitenkaan välttämättä kannata, ainakaan ravintoloissa. Mikrobiologit tutkivat, kuinka paljon bakteereja ja viruksia ravintoloiden tarjoamissa juomissa on: 76 sitruunan siivua kerättiin 21 eri ravintolasta yhteensä 43 eri käynnillä.

Tulokset olivat varsin huolestuttavia: jopa 70 prosentissa kerätyistä näytteistä oli mikrobikasvustoja joko kuoressa, hedelmälihassa tai molemmissa. Sekä uloste-, sylki-, iho- ja ympäristöperäisiä bakteereja löytyi sitruunoista, ja lähes kaikki mikrobeista olivat potentiaalisia taudin aiheuttajia.

Likaiset kädet ja veitset levittävät bakteereja

Tänä vuonna Clemsonin yliopiston tutkijat selvittivät, miten bakteerit sitruunoihin pääsevät. Yleensä ne tulevat henkilökunnan käsien, leikkuulautojen ja veitsien tai muiden välineiden kautta.

Jos käsissä oli E.coli-bakteereja, siirtyivät bakteerit sadan prosentin todennäköisyydellä sitruunaan. Jos sitruuna oli kuiva, siirtyivät bakteerit vain 30 prosentin todennäköisyydellä. Toisaalta tuoreet sitruunat eivät oikeastaan ole koskaan täysin kuivia.

Myöskin itsepalvelutiskien sitruunoita kannattaa ehdottomasti välttää, eikä bakteereja välttelevien kannata ottaa sitrushedelmän palaa vahvan alkoholinkaan kanssa – edes se ei puhdista sitruunasiivua bakteereista.

Näin sitruunan uskaltaa tilata

Täytyykö sitruunat nyt siis kokonaan hylätä juomista? Tartuntatautien erikoislääkäri Alan Taege kertoo, että kannattaa tarkkailla sitruunaa käsittelevää henkilöä ja tehdä päätös sen mukaan.

– Jos olet ravintolassa tai baarissa ja näet tiskin takana henkilökunnan käsittelevän ruokia paljain käsin, voi olla hyvä olla ottamatta sitruunaa tai limeä juomaasi.

– Jos he kuitenkin käyttävät kertakäyttöhanskoja käsitellessään niitä tai laittavat pienillä pihdeillä sen lasiin, on riski paljon pienempi siihen, että sitruunasiivut olisivat saastuneita, Taege kertoo.

Lähde: Mashed, NCB Today

***


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja