Sitruunan palan sivussa vesilasiin voi eksyä varsin ikävä yllätys.
Sitruuna on helppo tapa lisätä juomaan hiukan lisää makua, ja siitä on todettu olevan monenlaisia hyötyjä. Sitruunan mehu sisältää nimittäin muun muassa C-vitamiinia sekä kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia, ja sitruunaa lisäämällä veden makuun tympääntyneet voivat saada uutta intoa nesteen nauttimiseen.
Journal of Environmental Health -julkaisussa vuonna 2007 ilmestyneen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan se ei kuitenkaan välttämättä kannata, ainakaan ravintoloissa. Mikrobiologit tutkivat, kuinka paljon bakteereja ja viruksia ravintoloiden tarjoamissa juomissa on: 76 sitruunan siivua kerättiin 21 eri ravintolasta yhteensä 43 eri käynnillä.
Tulokset olivat varsin huolestuttavia: jopa 70 prosentissa kerätyistä näytteistä oli mikrobikasvustoja joko kuoressa, hedelmälihassa tai molemmissa. Sekä uloste-, sylki-, iho- ja ympäristöperäisiä bakteereja löytyi sitruunoista, ja lähes kaikki mikrobeista olivat potentiaalisia taudin aiheuttajia.
Likaiset kädet ja veitset levittävät bakteereja
Tänä vuonna Clemsonin yliopiston tutkijat selvittivät, miten bakteerit sitruunoihin pääsevät. Yleensä ne tulevat henkilökunnan käsien, leikkuulautojen ja veitsien tai muiden välineiden kautta.
