Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tästä syystä sipulin leikkaaminen itkettää!

Sipulit saattavat itkettää enemmän tai vähemmän, mutta sitä on mahdoton ennakoida.
Sipulit saattavat itkettää enemmän tai vähemmän, mutta sitä on mahdoton ennakoida. Shutterstock
Julkaistu 18.10.2017 20:00

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Sipuli-itkun välttämiseksi on monia eri teorioita ja keinoja, mutta syitä itkulle ei ole läheskään yhtä montaa.

Sipulit ovat erottamaton osa ruoanlaittoa. Niiden leikkaaminen ei ole kuitenkaan monien lempihommaa, sillä silmistä alkavat vuotaa kyyneleet. Kyyneleiden valumisen estämiseksi on kehitetty monia erilaisia niksejä, kuten sipulin pakastaminen ennen leikkaamista, terävän veitsen käyttäminen tai leipäpalan laittaminen suuhun. Mutta mistä itkemisilmiö oikein johtuu?

LUE MYÖS: Käytätkö sipulia oikein? Tämä ero on pilkkomisella, kuutioimisella ja hientontamisella

The Conversation-julkaisun mukaan kaikki vihannekset vapauttavat kitkerältä maistuivia polyfenoli- kemikaaleja, kun ne vaurioituvat, esimerkiksi juuri vihanneksia leikatessa. Se on kasvien tapa suojautua nälkäisiltä saalistajilta.

Sipuleissa on tämän kemikaalin vielä voimakkaampi muoto, propanethial-s-oxide, joka haihtuu helposti vapautuessaan. Aine pääsee nopeasti silmiin, jossa se sekoittuu veden kanssa luoden propeenisulfeenihappoja, jotka ärsyttävät sarveiskalvoa. Happo ei ole niin pienenä määränä vaaraksi, se vain saa ihmisen itkemään. Aivot antavat käskyn tuottaa kyyneliä, jotta ärsytys lakkaisi.

Myös paljon keskustelua on herättänyt se, miksi osa sipuleista aiheuttaa voimakkaamman itkemisreaktion kuin toiset. Syitä ovat mahdollisesti kasvimaan maaperä ja kasvuolosuhteet, jotka vaikuttavat maan rikkipitoisuuteen.

Makeammissa sipuleissa on myös sanottu olevan vähemmän silmiä ärsyttäviä kemikaaleja, mutta oikeasti ainoa tapa tietää, kuinka paljon yksittäinen sipuli itkettää, on leikata se palasiksi.

Jos sipuli ärsyttää silmiä erityisen paljon, kannattaa kokeilla esimerkiksi suojalaseja, keittää sipuli ensin, laittaa kynttilä palamaan sipulin viereen tai juoksuttaa vettä ensin sipulin päälle. Makuja-sivusto on jo aiemmin paljastanut tehokkaimman tavan välttää itkeminen.

Lähteet: Business Insider, The Conversation, National Geographic

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Parsa on täynnä terveyshyötyjä, mutta miksi se saa pissan haisemaan pahalta?Miten pilkot sipulin? Myös silppuamissuunnalla on yllättäen väliäTässä on paras tapa sipulin pilkkomiseen: Ei kyyneleitä!Mitä tapahtuu, jos syö omenan siemenineen?Tämä sipuli ei itketä! Erikoinen lajike yleistyy – tuottaja lupaa kyynelvapaan pilkkomisenTiesitkö? Tästä syystä sipulin silppuaminen itkettää
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 30.11.19:08
    Keittiö

    Mihin kaikkeen keittiön pienempää tiskiallasta voi hyödyntää?

  • 25.11.12:01
    Tulipalot

    Huolimattomuus keittiössä voi johtaa todella ikäviin seurauksiin: "Yllättävän isoista rahoista on kyse"

  • 11.11.16:59
    Ruoka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!

  • 10.11.14:50
    Takaisinvedot

    Pastakauhassa havaittu mahdollinen terveysriski – älä käytä!

  • 3.11.13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"