Sipuli-itkun välttämiseksi on monia eri teorioita ja keinoja, mutta syitä itkulle ei ole läheskään yhtä montaa.
Sipulit ovat erottamaton osa ruoanlaittoa. Niiden leikkaaminen ei ole kuitenkaan monien lempihommaa, sillä silmistä alkavat vuotaa kyyneleet. Kyyneleiden valumisen estämiseksi on kehitetty monia erilaisia niksejä, kuten sipulin pakastaminen ennen leikkaamista, terävän veitsen käyttäminen tai leipäpalan laittaminen suuhun. Mutta mistä itkemisilmiö oikein johtuu?
LUE MYÖS: Käytätkö sipulia oikein? Tämä ero on pilkkomisella, kuutioimisella ja hientontamisella
The Conversation-julkaisun mukaan kaikki vihannekset vapauttavat kitkerältä maistuivia polyfenoli- kemikaaleja, kun ne vaurioituvat, esimerkiksi juuri vihanneksia leikatessa. Se on kasvien tapa suojautua nälkäisiltä saalistajilta.
Sipuleissa on tämän kemikaalin vielä voimakkaampi muoto, propanethial-s-oxide, joka haihtuu helposti vapautuessaan. Aine pääsee nopeasti silmiin, jossa se sekoittuu veden kanssa luoden propeenisulfeenihappoja, jotka ärsyttävät sarveiskalvoa. Happo ei ole niin pienenä määränä vaaraksi, se vain saa ihmisen itkemään. Aivot antavat käskyn tuottaa kyyneliä, jotta ärsytys lakkaisi.
