Totuus Kellogg'sin suosikkimuroista leviää netissä: "En enää koskaan katso Corn Flakeseja samalla tavalla"

Corn Flakes
Corn Flakesit keksittiin 1900-luvun alussa. Shutterstock

Tiedätkö sinä, mitä varten Kellogg'sin suositut Corn Flakes -murot alun perin kehiteltiin? Somessa leviää jälleen totuus suosikkimurojen historiasta. 

Tuhannet ihmiset ovat viime päivien aikana googlanneet Kellogg'sin suosikkimurojen historiaa.  Aiheen yhtäkkinen suosio johtuu Twitterissä ja Facebookissa tehdyistä viraahiliteiksi nousseista somepäivityksistä, joissa kehotetaan selvittämään totuus Corn Flakeseista.


– Kysy Googlelta, miksi Corn Flakes -murot kehiteltiin. Kiität minua myöhemmin, hittipostauksessa neuvotaan leikkisän hymiön kera. 

Somekansa teki työtä käskettyä ja monet kokivat pienimuotoisen järkytyksen saatuaan selville Corn Flakesien historian. Murot nimittäin kehiteltiin alun perin seksuaalisia haluja ja erityisesti masturbointia hillitseväksi aamupalaruoaksi.

– En enää koskaan katso Corn Flakeseja samalla tavalla, Facebook-käyttäjä Claudia Mlalazi kommentoi saatuaan selville totuuden. 

Näin Corn Flakesit keksittiin

Vuonna 1884 tohtori John Harvey Kellogg toimi kuuluisan parantolan ja terveyskylpylän johtajana Michiganin Battle Creekissa. Hänen nuorempi veljensä Will Keith Kelloggtoimi parantolan liiketoiminnan johtajana. Molemmat veljeksistä olivat jäseniä seitsemännen päivän adventistien seurakunnassa ja halusivat vaalia uskontonsa arvoja myös parantolassa. Erityisesti John oli erittäin harras uskossaan

Johtajien ohella myös parantolan potilaiden tuli noudattaa kasvisruokavaliota ja pidättäytyä alkoholista, tupakasta ja seksistä. Veljekset ryhtyivätkin keksimään erilaisia viljapohjaisia ruokia, jotka sopivat mainiosti selibaattiruokavalion antimiksi, sillä John uskoi mausteisten ja maukkaiden ruokien herättävän himot – ja kaikki seksuaalisuuteen liittyvä oli syntiä. Johnin mielestä ihmisen suurimmat sairaudet syntyivät suolistossa, jolloin tiukka ja runsaskuituinen kasvisruokavalio oli ainoa tapa puhdistaa myrkyt kehosta.

Viljojen jyvät kulkivat erilaisien telojen ja kaulimien läpi, jonka jälkeen niistä tehtiin taikinamaisia levyjä. Eräänä päivänä Kellogin veljekset olivat juuri keittämässä vehnää, kunnes heidät kutsuttiin muihin tehtäviin. Kun veljekset palasivat patojensa ääreen, oli vehnä ehtinyt kuivahtaa. Kelloggit päättivät joka tapauksessa pakottaa karkaistun viljan telojen läpi ja lopputulos ei ollutkaan sitä, mitä miehet odottivat. Taikinalevyjen sijaan telojen läpi tulikin ohuita hiutaleita.

Ladies Home Journal -lehdessä vuonna 1906 ilmestynyt koko sivun mainos pani Kellogg’sin toiminnan ylösalaisin. Mainoksessa kehotettiin kaikkia perheenäitejä kysymään Kellogg’sin tuotteita kaupasta, ja he noudattivat neuvoa. Myynti nousi 33 pakkauksesta 2 900 pakkaukseen päivässä! Vuonna 1909 myynti oli noussut yli miljoonaan pakkaukseen vuodessa.

Kelloggit päättivät paistaa hiutaleet ja olivat erittäin tyytyväisiä lopulliseen tuotokseen. Tämän jälkeen kokeiluja jatkettiin maissilla. Veljekset huomasivat keksineensä uudenlaisen tuotteen, mutta eivät tietenkään vielä tienneet, että eräänä päivänä tästä kasvaisi miljardibisnes.

Uusi keksintö aiheutti kuitenkin hieman kitkaa veljesten välille, sillä nuorempi veljeksistä, Will halusi lisätä reseptiin sokeria. Will Keith Kellogg perustikin lopulta oman Battle Creek Toasted Corn Flake -murofirmansa (myöhemmin Kellogg Company), ja sen tunnetuinta tuotetta, Corn Flakes -muroja myydään vielä tänäkin päivänä. Corn Flakesit tulivat myyntiin vuonna 1906. John sen sijaan perusti Battle Creek Food Companyn kehittääkseen ja myydäkseen soijapohjaisia tuotteita.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.