0:44

Oletko huomannut? Suosikkikeksisi eivät välttämättä sisällä niin paljon täytettä kuin luulit – tässä syy

Poimi videolta superhelppojen maapähkinävoikeksien resepti.

Maailman suosituimpien keksien historia on täynnä mielenkiintoisia faktoja, joista eräs liittyy keksin sisältämän täytteen määrää. 

Kahdesta tummasta keksistä ja kermaisesta täytteestä koostuvat Oreot kuuluvat maailman suosituimpien keksien joukkoon, mutta tiedätkö, mistä näiden herkkujen historia on oikein saanut alkunsa? Entä olisitko osannut arvata, mistä Oreoiden nimi on oikein peräisin?

This Insider -sivusto kokosi yhteen mielenkiintoisimmat faktat tästä suositusta keksistä.

Keksin historiassa veljesriitaa ja plagiointia

Orea-keksit saivat alkunsa veljesten Jacob ja Joseph Loosen yrityksen, The American Biscuit and Manufacturig Companyn erikoisesta tilanteesta. Vuonna 1897 Jacobin sairastuttua velipoika käytti tilaisuutta hyväkseen ja päätti yhdistää voimansa kilpailijoiden kanssa. Kolmesta keksialan yrityksestä muodostui pian National Biscuit Company eli Nabisco.

Vuonna 1912 yritys toi markkinoille neljä vuotta aikaisemmin lanseeratun Hydrox-keksin kopion, josta tuli nopeasta alkuperäistä versiota suositumpi. Nykyisin Oreot ovat maailman myydyimpien keksejä.

Suosio saattaa selittyä osittain sillä, että vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan Oreo-keksit voivat aiheuttaa kokaiiniin verrattavaa riippuvuutta. 

Valmistaja ei ole paljastanut virallista tietoa siitä, mistä keksin nimi on peräisin, mutta ihmiset ovat kehitelleet nimen alkuperästä omia teorioitaan. Alkuperäinen keksipakkaus oli väriltään kultainen, ja erään teorian mukaan nimi voisikin olla peräisin ranskankielisestä sanasta ”or”, mikä tarkoittaa kultaa.

Serious Eats -sivuston mukaan jotkut uskovat, että Oreon kaksi o-kirjainta edustavat pyöreitä keksejä ja re-kirjaimet kermaa.

Keksin ja täytteen välinen suhde on tarkka

Oreoissa keksin ja täytteen välinen suhde on tarkka: keksit sisältävät tismalleen 71 prosenttia keksiä ja 29 prosenttia kermaa.

Mutta toisin kuin voisi luulla, ”Oreo Double Stuff” -keksit eivät kuitenkaan sisällä kaksin verroin täytettä tavalliseen Oreoon nähden, vaan näissä kekseissä täytettä on 1,86-kertaisesti. Markkinointikielessä "Double Stuff" -keksien 1,86-kertainen täyte on luontevaa kääntää kaksinkertaiseksi riippumatta siitä, että kuluttaja kokisi itsensä petetyksi. 

Ja se, ovatko Orea-keksit väriltään ruskeita vai mustia, on kysymys, joka herättää aika ajoin kiistaa. Täysin oikeaa vastausta tähänkään kysymykseen ei ole olemassa. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja