Länsimaalaisen ihmisen ahdinko huipussaan: Tätä asiaa et ole tajunnut lihaliemikuutiosta

Liemikuutiot
Kuvassa näkyvät liemikuutiot eivät ole kuutioita. Shutterstock

Lihaliemikuutio ei olekaan kuutio.

Suositussa Länsimaalaisen ihmisen ahdinko -ryhmässä Facebookissa herättiin taannoin karuun todellisuuteen: monet meille kuutioina myytävät elintarvikkeet ja tuotteet eivät oikeasti olekaan sitä, mitä väitetään.

Tähän väliin on syytä muistuttaa, että kyseessä on huumoriryhmä, jossa nostetaan esiin arkisia, mutta länsimaalaisittain ah-niin-ahdistavia asioita.

Sytytyskuutiot ja liemikuutiot eivät ole kuutioita

Ryhmässä nostettiin puheenaiheeksi ensin sytytyskuutiot. Eräs ryhmäläinen oli hoksannut tuotepaketista "ahdistavan geometrisen epätarkkuuden": sytytyskuutiot eivät nimittäin ole kuutioita laisinkaan.

Pian oli aika ahdistua lisää, kun hoksattiin, että meitä on johdettu harhaan myös liemikuutioiden osalta. Eiväthän nekään ole muodoltaan kuutiota!

Kuutio on nimittäin säännöllinen kuusitahokas. Siinä on kuusi samankokoista tahkoa eli se on säännöllinen monitahokas. Liemikuutiossa tahkot ovat eri kokoisia, joten kyseessä ei ole kuutio.

Miksi ihmeessä liemikuutioita sitten kutsutaan virheellisesti kuutioiksi? Syy saattaa piillä elintarvikkeen historiassa.

Liemikuutiot olivat aluksi kuutioita

Liemikuutiot keksittiin 1800- ja 1900-vuosisatojen vaihteessa Euroopassa, kun kolme yritystä, Maggi, OXO ja Knorr pohtivat, miten voisivat luoda edullisia, mukaan otettavia keittoja. Liemikuutioiden historiasta kertoo muun muassa Serious Eats -ruokasivusto.

Saksalainen kemisti Justus von Liebig kehitti vuonna 1847 teollisen menetelmän naudanlihan kiintoaineksen konsentroimiseksi uutteeksi, mutta eurooppalaisen lihan hinta teki siitä liian kalliin kaupalliseen tuotantoon. Löydettyään halvempia lihatuottajia Uruguaysta, hänen yrityksensä Liebig's Extract of Meat Company toi vuonna 1899 markkinoille nestemäisen lihaliemen tuotenimellä OXO. Saksassa elintarvikevalmistaja Carl Heinrich Theodor Knorr puolestaan kokeili kuivattuja ruokia ja lanseerasi kuivatut keitot vuonna 1873.

1880-luvun alussa sveitsiläinen elintarvikevalmistaja ja Miller Julius Maggi, jonka yritys valmisti myös pakattuja keittoja, käytti happohydrolyysinä tunnettua prosessia erottaakseen lihaisia makuja vehnästä. Monen mutkan kautta hän päätyi hyödyntämään menetelmää kehitelläkseen liemikuutiot. Maggi oli ensimmäinen, joka toi kaupalliset liemikuutiot markkinoille Euroopassa vuonna 1908. Liemikuutiot olivat kuution muotoisia Maggilla, ja muut valmistajat seurasivat perässä.

Kaapistasi löytyykin lihaliemisärmiöitä, kertoo matematiikan opettaja

Mutta mitä liemikuutiot sitten todellisuudessa tänä päivänä ovat, kun niiden muoto on muuttunut alkuperäisestä kuutiosta?

Kysyimme asiaa alan asiantuntijalta, matematiikan opettajalta. Opettaja Tiina Kiukaisen mukaan sekä sytytyskuutiot että liemikuutiot ovat todellisuudessa särmiöitä.

– Tarkempana nimityksenä on suorakulmainen särmiö. Oikeassa kuutiossa jokainen tahko eli "seinämä" on neliön mallinen ja tyyppiesimerkki tällaisesta on noppa. Toki heksaedrikin on käypäinen nimitys, se tarkoittaa kappaletta, jossa on kuusi tahkoa, joista jokainen on monikulmio.

Kiukainen kertoo iloitsevansa, että arjen matematiikkaa nostetaan puheenaiheeksi myös mediassa.

– Matikan profiilinnostoa kaivattaisiin, jotta yhteiskunnassa ihmiset alkaisivat ymmärtää kyseessä olevan tieteen tärkeyden kaikkialla, Kiukainen muistuttaa.

Käyttäkäämme siis jatkossa arjessamme sytytyssärmiöitä ja lihaliemisärmiöitä! Kasvisliemiheksaedrikin hyväksytään.

Juttua muokattu 14.1.2023 klo 17.24: Korjattu haastateltavan sukunimi.

Katso myös video: Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa soijapullossa?

1:01
Kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja