Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hilja-mummin maksapiiras

Kuvassa Hilja-mummin ohjeella valmistettua maksapiirasta vasemalla. Oikealla Finnjävelin modernisoitu versio.
Kuvassa Hilja-mummin ohjeella valmistettua maksapiirasta vasemalla. Oikealla Finnjävelin modernisoitu versio.Finnjävel
Julkaistu 19.01.2023 11:16

MTV LIFESTYLE

Alkuperäinen Hilja-mummin maksapiiras

  • 150 gr. raastettua vasikanmaksaa
  • 2 munaa
  • 3 rkl. survottuja korppuja
  • 1 rkl. anshovislientä
  • 2 dl. kermaa
  • 3 rkl. voita
  • 1 sipuli
  • 1 tl. suolaa
  • 1/2 tl. sokeria
  • 1/2 tl. hienonn. inkivääriä
  • 1/4 tl. valkopippuria
  • silavaa

Maksapiiras nykykielellä

  • 150 g (broilerin) maksaa
  • 1 sipuli
  • 3 rkl voita
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • 1 rkl anjovislientä
  • 2 dl kermaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl sokeria
  • 1/2 tl jauhettua inkivääriä
  • 1/4 tl jauhettua valkopippuria
  • 100 g (1 pakkaus) ilmakuivattua kinkkua tai Amerikan Pekoni Fileetä
  • (lisäksi tarvitset 2 pateevuokaa (tai suorakaiteen muotoisen uunivuoan) ja yhden suuremman, mihin pienemmät vuoat mahtuvat vesihauteeseen)

Valmistusohje

Alkuperäinen Hilja-mummin ohje:

  1. Huuhdottu ja raastettu vasikanmaksa vaivataan sihdin läpi.
  2. Vatkatut munat, survotut korput, anshovisliemi, kerma, sipulin kera ruskeutettu ja siivilöity voi, sekä mausteet sekoitetaan maksaan.
  3. Soikean läkkivuoan pohja ja reuna sisustetaan ohukaisilla silavaviipaleilla; seos kaadetaan siihen, peitetään silavaviipaleilla ja paperi sidotaan vielä vuoan päälle.
  4. Piiras pannaan uuniin vedessä paistumaan kypsäksi, johon menee noin 1-2 tunnin aika, koetellaan vispilän varvulla ja annetaan jäähtyä, ennenkun kaadetaan vuoasta pois.

Maksapiiras nykykielellä:

  1. Sulata maksa pakkauksen ohjeen mukaan ja jauha monitoimikoneella hienoksi.
  2. Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulisilppua. Sekoita kulhossa sipuli, munat, korppujauhot, anjovisliemi, kerma ja maksa, mausta sokerilla, suolalla, inkiväärillä ja valkopippurilla.
  3. Vuoraa uunivuoka kerrallaan kinkku- tai pekonifileillä niin että päät jäävät roikkumaan vuoan reunojen yli. Kaada maksaseos vuokaan ja käännä reunojen yli roikkuvat lihasiivut kanneksi, peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla ja nosta vesihauteeseen.
  4. Paista 180 asteisessa uunissa 1-1 1/2 tuntia (vuoan koosta riippuen), kunnes piiras on keskeltäkin kypsää. Nosta vuoka vesihauteesta, kaada mahdolliset irronneet nesteet varovasti pois ja peitä vuoka uudestaan alumiinifoliolla tai talouskelmulla. .
  5. Säilytä piirasta jääkaapissa, kumoa tarjoiluvadille ja leikkaa siivuiksi vasta juuri ennen tarjoamista.

Resepti: Hilja-mummi ja Timo Immonen

Lisää aiheesta:

MasterChef Suomi: Peuran ulkofileetä, hasselbackan perunaa ja aurajuustokastiketta, Iinan reseptiKoko Suomi leipoo: Pizza BenedictPeltivihis - peltilihapiirakka kasvisversionaLihapiirakat lappeenrantalaisittainKotitekoinen maksapateeJauhelihatäytteiset ohukaiset
MaksapasteijaLisäkeruoatLiharuoka

Hilja-mummin maksapiiras 1900-luvun alkupuolelta voitti Finnjävel-ravintolan perinnereseptikilpailun. Reseptin kilpailuun lähetti Hiljan pojanpoika Timo Immonen, joka on muuntanut ohjeen myös nykykielelle.

Tuoreimmat aiheesta

Maksapasteija
  • 19.01.202311:16
    Lisäkeruoat

    Hilja-mummin maksapiiras

  • 15.12.201707:27
    Jouluruoka

    Nopea kananmaksapatée joulupöytään

  • 18.02.201300:00
    Joulu

    Joulupasteija

  • 18.02.201300:00
    Välipalat

    Herkkupalat

  • 18.02.201300:00
    Alkuruoat

    Joulun maksapasteija