Hilja-mummin maksapiiras
Julkaistu
Hilja-mummin maksapiiras 1900-luvun alkupuolelta voitti Finnjävel-ravintolan perinnereseptikilpailun. Reseptin kilpailuun lähetti Hiljan pojanpoika Timo Immonen, joka on muuntanut ohjeen myös nykykielelle.
Alkuperäinen Hilja-mummin maksapiiras
- 150 gr. raastettua vasikanmaksaa
- 2 munaa
- 3 rkl. survottuja korppuja
- 1 rkl. anshovislientä
- 2 dl. kermaa
- 3 rkl. voita
- 1 sipuli
- 1 tl. suolaa
- 1/2 tl. sokeria
- 1/2 tl. hienonn. inkivääriä
- 1/4 tl. valkopippuria
- silavaa
Maksapiiras nykykielellä
- 150 g (broilerin) maksaa
- 1 sipuli
- 3 rkl voita
- 2 kananmunaa
- 1/2 dl korppujauhoja
- 1 rkl anjovislientä
- 2 dl kermaa
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl sokeria
- 1/2 tl jauhettua inkivääriä
- 1/4 tl jauhettua valkopippuria
- 100 g (1 pakkaus) ilmakuivattua kinkkua tai Amerikan Pekoni Fileetä
- (lisäksi tarvitset 2 pateevuokaa (tai suorakaiteen muotoisen uunivuoan) ja yhden suuremman, mihin pienemmät vuoat mahtuvat vesihauteeseen)
Valmistusohje
Alkuperäinen Hilja-mummin ohje:
- Huuhdottu ja raastettu vasikanmaksa vaivataan sihdin läpi.
- Vatkatut munat, survotut korput, anshovisliemi, kerma, sipulin kera ruskeutettu ja siivilöity voi, sekä mausteet sekoitetaan maksaan.
- Soikean läkkivuoan pohja ja reuna sisustetaan ohukaisilla silavaviipaleilla; seos kaadetaan siihen, peitetään silavaviipaleilla ja paperi sidotaan vielä vuoan päälle.
- Piiras pannaan uuniin vedessä paistumaan kypsäksi, johon menee noin 1-2 tunnin aika, koetellaan vispilän varvulla ja annetaan jäähtyä, ennenkun kaadetaan vuoasta pois.
Maksapiiras nykykielellä:
- Sulata maksa pakkauksen ohjeen mukaan ja jauha monitoimikoneella hienoksi.
- Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulisilppua. Sekoita kulhossa sipuli, munat, korppujauhot, anjovisliemi, kerma ja maksa, mausta sokerilla, suolalla, inkiväärillä ja valkopippurilla.
- Vuoraa uunivuoka kerrallaan kinkku- tai pekonifileillä niin että päät jäävät roikkumaan vuoan reunojen yli. Kaada maksaseos vuokaan ja käännä reunojen yli roikkuvat lihasiivut kanneksi, peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla ja nosta vesihauteeseen.
- Paista 180 asteisessa uunissa 1-1 1/2 tuntia (vuoan koosta riippuen), kunnes piiras on keskeltäkin kypsää. Nosta vuoka vesihauteesta, kaada mahdolliset irronneet nesteet varovasti pois ja peitä vuoka uudestaan alumiinifoliolla tai talouskelmulla. .
- Säilytä piirasta jääkaapissa, kumoa tarjoiluvadille ja leikkaa siivuiksi vasta juuri ennen tarjoamista.
Resepti: Hilja-mummi ja Timo Immonen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa