Tiesitkö tätä pehmiksestä? Näin hittiherkku eroaa jäätelöstä
Tiedätkö pehmiksen ja jäätelön eron?
Jäätelö maistuu suomalaisille vuoden ympäri ja erityisesti kesähelteillä. Monista jäätelökioskeista ja ravintoloista saa myös pehmytjäätelöä eli pehmistä.
Tiesitkö muuten, että pehmytjäätelön puhekielistynyt nimitys pehmis on itse asiassa tuotemerkki? Pehmis-tuotemerkin omistaa jäätelövalmistaja Froneri Finland.
Mikä sitten tosi asiassa erottaa pehmiksen jäätelöstä?
Näin pehmis eroaa jäätelöstä
Suomessa pehmisjäätelöä alettiin myydä jäätelökioskeilla ensimmäisen kerran 1970-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä pehmis oli muodostunut jo hittituotteeksi.
Valion 1980-luvun markkinointimateriaaleissa kuvaillaan "pehmeäjäätelön" eroa tavalliseen jäätelöön:
Pehmis valmistetaan niin sanotusta pehmeäjäätelöaineksesta eli pehmytjäätelömassasta. Massan pohjana käytetään useimmiten maitoa ja kermaa, tai pelkästään maitoa.
Massasta valmistuu pehmistä erillisen pehmiskoneen avulla. Kone jäädyttää ja vispaa massan pehmikseksi.
Pehmis sisältää tavallistä jäätelöä enemmän ilmaa valmistustapansa vuoksi. Lisäksi pehmis on nimensä mukaisesti koostumukseltaan pehmeämpää. Pehmis tarjoillaan tavallista jäätelöä lämpimämpänä.
Mitä enemmän ilmaa...
Eri valmistajien ja koneiden pehmikset eroavat ilmapitoisuuksiltaan. Pehmiksen sisältämän ilman määrä vaikuttaa sen makuun, koostumukseen ja sulamiseen. Joidenkin lähteiden mukaan optimaalisin ilmamäärä pehmikselle olisi noin 33–45 prosentin luokkaa.
Monelle saattaa kuitenkin tulla yllätyksenä, että jäätelössä voi olla jopa pehmistä enemmän ilmaa.
– Jäätelössä on aina jonkin verran ilmaa. Jos ilmaa ei olisi lainkaan, jäätelö olisi kovaa. Siksi käytännössä aina vähintään 20 prosenttia jäätelön tilavuudesta on ilmaa. Litrahinnaltaan edullisemmissa jäätelöissä ilmaa voi olla jopa puolet tilavuudesta, kerrotaan jäätelövalmistaja Jymyn sivuilla.
Siksi kaupassa kannattaakin tarkistaa jäätelöpakkauksesta tuotteen todellinen paino. Pakkauksen koko ei kerro vielä mitään tuotteen painosta.
Katso myös: Mistä tietää onko jäätelö laadukasta vai ei?
Lähteet: Valio, Jymy, Jäätelöakatemia
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Pannukakku – paras pannukakkuohje on tässä!
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Helppo kanaviillokki – nopea valmistaa, taatusti maistuvaa
-
Itse tehty Nutella eli suklaa-hasselpähkinälevite