Tiesitkö? Tästä Jallu eli Jaloviina on saanut nimensä – nimeksi olisi voinut tulla Kerhoseos, Surunsurma, Paavo tai Ponjakki

Jaloviina jallu
Ensimmäiset Jaloviinat tulivat myyntiin vuonna 1932. Lehtikuva

Keskiviikkona 5. huhtikuuta klo 10.00 tulee kuluneeksi tasan 85 vuotta siitä, kun kieltolaki päättyi Suomessa. Lähes yhtä kauan on kulunut siitä, kun Jaloviina tuli ensi kertaa myyntiin.

Konjakista ja viinasta valmistettu Jaloviina on Suomen alkoholihistorian vanhimpia tuotteita. Se tuli markkinoille syksyllä 1932, muutama kuukausi kieltolain päättymisen jälkeen. Jaloviina on ainoa yhä myynnissä oleva suomalainen väkevä alkoholijuoma, joka on pysynyt markkinoilla yhtäjaksoisesti 85 vuoden ajan kieltolain päättymisvuodesta lähtien.

Jaloviinan esikuvana oli Ruotsissa myynnissä ollut Eau de vie -niminen juoma, jolla oli Jaloviinallekin omaksuttu tähtiluokitus juoman sisältämän konjakkimäärän mukaan. Jaloviinaa ryhdyttiin valmistamaan syys-lokakuussa 1932, ja ensimmäinen myyntiin tullut Jaloviina-laatu oli Jaloviina Extra. Joulukuussa 1932 myyntiin saatiin myös yhden, kahden ja kolmen tähden Jaloviinat.

Tuotteen nimi löytyi kilpailulla

Jallu Jaloviina nimikilpailu 2

Jaloviinan nimi on peräisin toukokuussa 1932 järjestetystä kilpailusta, jossa tuolloisen Oy Alkoholiliike Ab:n työntekijät saivat ehdottaa nimiä uutuusjuomalle. Parhaista ehdotuksista oli luvassa 200, 100 ja 50 markan rahapalkinnot.

Nimikilpailuun saatiin lukuisia vastauksia, joista monissa ehdotettiin erilaisia konjakkiaiheisia nimiä kuten Konjake, Leikonjakki ja Viinakonjakki. Ehdotusten joukossa oli myös sellaisia nimiä kuin Eloneste,Surunsurma, Puhti ja Kerhoseos. Voittajaksi nousi lopulta tarkkailuosastolla työskennelleen tohtorinna Hildénin ehdotus Jaloviina. Kärkikolmikkoon ylsivät myös nimiehdotukset Monopoli ja Ponjakki.

Tässä kilpailuun tulleet ehdotukset:

Jallu Jaloviina nimikilpailu

Minkä sinä olisit valinnut juoman nimeksi?

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.