Alkoholijuoma, jota Suomen valtio on jakanut ilmaiseksi kansalaisille – osaatko arvata, mikä?

Jaloviina jallu 2
Shutterstock

Keskiviikkona 5. huhtikuuta kello kymmenen vietetään kieltolain päättymisen 85-vuotispäivää. Lähes yhtä kauan on kulunut siitä, kun Jaloviina eli Jallu tuli ensi kertaa myyntiin Suomessa.

Jaloviina on saavuttanut erityisen aseman suomalaisten mielissä muun muassa ainutlaatuisen historiansa ansiosta. Jaloviina on tiettävästi yksi ainoista alkoholijuomista, jota Suomen valtio on tarjonnut ilmaiseksi kansalaisilleen.

Puolustusvoimat tarjoili rintamamiehille leikattuna konjakkina tunnettua Jaloviinaa puolustusvoimien ylipäällikkö marsalkka C. G. Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivän kunniaksi 4. kesäkuuta 1942.

Sota-ajan alkoholihistoriaa tutkineen Mika Wistin mukaan Jaloviinan lisäksi tarjolla oli myös muita alkoholijuomia.

– Tietääkseni 4.6.1942 tarjottiin valtion toimesta Pöytäviinaa, Vaakunaviinaa, Rommiviinaa, konjakkia, Jaloviinaa sekä Puolustuslaitoksen omilla etiketeillä varustettuja Leikattua konjakkia ja Viinaa.

Tunnettiin nimellä Vääpeli

Sota-aikana saatavilla ollut juoma oli tähdetöntä Jaloviinaa, jossa konjakkia oli vain nimeksi. Kansan suussa tähdetön Jaloviina sai kutsumanimen Vääpeli. Sota-aikana alkoholijuomien valmistus keskittyi pääasiassa Rajamäen tehtaisiin, missä Jaloviina valmistetaan tänäkin päivänä.

Sotien jälkeisenä jälleenrakennusaikana Jaloviinan kulutus kasvoi, mutta sen suosio alkoi hiipua 1960-luvulla lähteäkseen jälleen uudelleen nousuun 1990-luvun lopulla.

Tällä hetkellä Jaloviina elää huippuvuosiaan. Siinä, missä väkevien juomien menekki on ollut viime vuosina laskevaa, Jaloviina on kulkenut kasvusuuntaan. 

Juttua korjattu 6.4. klo 9.38: Jaloviina ei ollut ainoa juoma, jota suomalaisille tarjottiin ilmaiseksi Mannerheimin syntymäpäivän kunniaksi, kuten jutussa alun perin väitettiin. 

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!