Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tämä yksityiskohta paljastaa laadukkaan lihan kaupassa

Rasva ei aina ole huono merkki lihassa.
Rasva ei aina ole huono merkki lihassa.Shutterstock
Julkaistu 29.06.2024 09:43
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tiedätkö, mitä on marmoroitunut liha? 

Halpa vs. kallis -sarjan kesäisellä erikoiskaudella reissataan perinneherkkujen perässä! Sarjasta tutut maistelijat Fanni ja Petra perehtyvät maakuntien monenlaisiin antimiin.

Kauden kolmannessa jaksossa perehdytään lahtelaisen lihamukin saloihin. 

Superkallista lihaa

Kohtuuhintaisen grilliherkun lisäksi tutustutaan myös astetta fiinimpään lihamukiin Helsingissä: helsinkiläisravintola Topan ruokalistalta nimittäin löytyy peräti 76 euroa maksava lihamuki.

Ökylihamukissa naudanliha ei ole mitä tahansa kebabia, vaan laadukasta ja marmoroitunutta wagyu-härän lihaa.

Ravintoloitsija Tommi Tuomisen mukaan laadukkaan lihan tunnistaakin sen marmorista.

Mitä marmoroitunut liha oikeastaan on?

Marmorointi paljastaa laadukkaan lihan

Atrian mukaan marmoriliha on erityisen laadukasta lihaa, jonka pinnalla olevan valkoisen marmorikuvion rasva sulaa kypsennettäessä ja antaa lisää makua. 

Voisi kuvitella, että rasvainen liha on halvempaa ja huonompaa, mutta näin ei kuitenkaan tässä tapauksessa ole. Mitä marmoroituneempaa liha on, sitä enemmän siinä on rasvaa, ja tämä vaikuttaa niin pihvin mureuteen, mehevyyteen kuin makuunkin

Näin lihasta tulee marmoroitunutta

shutterstock_2458421295Marmoroitunut liha lähes sulaa suussa.Shutterstock

Miten lihasta sitten tulee marmoroitunutta? Marmoroituminen riippuu ensinnäkin eläimen geeneistä ja rodusta. Myös eläinten ruokavalio ja yleinen hyvinvointi näkyy marmoroitumisessa. Marmoroitumisen edellytys on eläinten ravintoainetarpeita vastaava tasapainoinen ruokinta ja vapaa rehun saanti

Japanilaisen wagyu-lihan kohdalla mennään vielä astetta pidemmälle, sillä nautaeläimiä muun muassa hierotaan ja niiden hyvinvointia varjellaan monin tavoin – kuuleman mukaan jopa lausumalla niille haikuja.

Paras wagyu-liha kuuluu marmoriluokkaan A5 eli lihan on silloin eniten marmoroitunutta.

Katso myös: Lahden paikallisylpeys! Tällainen on legendaarinen lihamuki

7:57Lahden paikallisylpeys – tällainen on legendaarinen lihamukiHalpa vs. kallis makumatkalla -sarjassa maisteltiin lihamukeja Lahdessa ja Helsingissä.

Lue myös: Pärämäts märkänä? Tamperelaiset perinneruoat hämmentävät
 

Lisää aiheesta:

Vähärasvaista, maukasta ja proteiinipitoista – miksi tätä sesonkikalaa väheksytään Suomessa?Tempparit-Joni tunnetaan nykyään "Mr. Lihamuki juniorina" – paljastaa lahtelaisen mättöruoan taustatHans Välimäki ylistää hämmentävää tamperelaista pikaruokaa – oletko koskaan maistanut?Akseli Herleviltä kysytään aina, miten ruoasta saa paremman makuista – vastaus kannattaa jokaisen painaa mieleenMikä on parasta naudanlihaa? Maailman kuuluisimman lihamestarin vastaus yllättää Maailman kallein pihvi maksaa liki 3000 euroa – tähän hinta perustuu
Halpa vs. kallisLihaRuokakauppaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Halpa vs. kallis
  • ti09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 29.10.08:23
    Ruoka

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 21.10.14:58
    Ruoka

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 14.10.09:28
    Ruoka

    Kauppojen halvimmat kananugetit testissä – selvä voittaja löytyi