Tiesitkö? Tämä yksityiskohta paljastaa laadukkaan lihan kaupassa

shutterstock_2264889641-copy
Rasva ei aina ole huono merkki lihassa. Shutterstock

Tiedätkö, mitä on marmoroitunut liha? 

Halpa vs. kallis -sarjan kesäisellä erikoiskaudella reissataan perinneherkkujen perässä! Sarjasta tutut maistelijat Fanni ja Petra perehtyvät maakuntien monenlaisiin antimiin.

Kauden kolmannessa jaksossa perehdytään lahtelaisen lihamukin saloihin. 

Superkallista lihaa

Kohtuuhintaisen grilliherkun lisäksi tutustutaan myös astetta fiinimpään lihamukiin Helsingissä: helsinkiläisravintola Topan ruokalistalta nimittäin löytyy peräti 76 euroa maksava lihamuki.

Ökylihamukissa naudanliha ei ole mitä tahansa kebabia, vaan laadukasta ja marmoroitunutta wagyu-härän lihaa.

Ravintoloitsija Tommi Tuomisen mukaan laadukkaan lihan tunnistaakin sen marmorista.

Mitä marmoroitunut liha oikeastaan on?

Marmorointi paljastaa laadukkaan lihan

Atrian mukaan marmoriliha on erityisen laadukasta lihaa, jonka pinnalla olevan valkoisen marmorikuvion rasva sulaa kypsennettäessä ja antaa lisää makua. 

Voisi kuvitella, että rasvainen liha on halvempaa ja huonompaa, mutta näin ei kuitenkaan tässä tapauksessa ole. Mitä marmoroituneempaa liha on, sitä enemmän siinä on rasvaa, ja tämä vaikuttaa niin pihvin mureuteen, mehevyyteen kuin makuunkin

Näin lihasta tulee marmoroitunutta

Miten lihasta sitten tulee marmoroitunutta? Marmoroituminen riippuu ensinnäkin eläimen geeneistä ja rodusta. Myös eläinten ruokavalio ja yleinen hyvinvointi näkyy marmoroitumisessa. Marmoroitumisen edellytys on eläinten ravintoainetarpeita vastaava tasapainoinen ruokinta ja vapaa rehun saanti

Japanilaisen wagyu-lihan kohdalla mennään vielä astetta pidemmälle, sillä nautaeläimiä muun muassa hierotaan ja niiden hyvinvointia varjellaan monin tavoin – kuuleman mukaan jopa lausumalla niille haikuja.

Paras wagyu-liha kuuluu marmoriluokkaan A5 eli lihan on silloin eniten marmoroitunutta.

Katso myös: Lahden paikallisylpeys! Tällainen on legendaarinen lihamuki

Lahden paikallisylpeys – tällainen on legendaarinen lihamuki 7:57
Halpa vs. kallis makumatkalla -sarjassa maisteltiin lihamukeja Lahdessa ja Helsingissä. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!