"Yli 30 vuotta meni, että tajusin" – tiedätkö, mitä pyttipannun nimi oikeasti tarkoittaa?

Pyttipannu
Pyttipannu on herkkuruokaa – mutta mistä sen nimi tulee? Shutterstock

Pyttipannu on herkullista ja suomalaisille rakasta tähderuokaa. Mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä ruokalajin nimi oikeastaan tulee? Onko olemassa pyttiä, joka laitetaan pannulle?

Paistettua perunaa, makkaraa ja sipulia ketsupilla höystettynä - sitä on herkullinen pyttipannu kaikessa yksinkertaisuudessaan. Mutta mitä oikeastaan on pyttipannu? 

Pyttipannu on pytt i panna 

Moni ruokalaji on päätynyt ruokakulttuuriimme rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista. Näin on käynyt myös pyttipannun kohdalla ja ruokalajin nimi tuleekin suoraan ruotsin kielestä:

Pyttipannu on kirjaimellisesti pytt i panna, joka tarkoittaa pieniä palasia pannulla. Helsingin kaupunginkirjaston mukaan pyttipannu voi myös viitata ruotsin kielen sanaan pytteliten, sillä ainekset leikataan ruokalajiin pieniksi palasiksi. 

Ruotsin kieltä taitaville pyttipannun nimi on siis erittäin looginen. Mutta vaikka nimestä tunnistaakin helposti ruotsin kielen sanat, ei asiaa ole välttämättä tullut aiemmin noteeranneeksi. 

Toimituksessa suorittamamme pikagallup osoittaa, että pyttipannun-sanan merkitys ei ole aiemmin käynyt ihmisten mielessä. Kukaan kymmenestä haastatellusta ei tiennyt, mitä nimi tarkoittaa. 

– No nyt täytyy kyllä sanoa, että tässä kohtaa on aukko sivistyksessä, MTV Uutisten lifestyle-toimituksesta muun muassa kommentoidaan. 

Myös allekirjoittaneelle pyttipannun nimi aukesi vasta tänä keväänä. Yli 30 vuotta meni, että tajusin. Pyttipannun nimen hoksaaminen menee siis samaan kategoriaan klassisen Kinder-oivalluksen kanssa: ”18 vuotta meni, että hoksasin” – tajusitko sinä tätä naurettavan yksinkertaista asiaa Kinder-munista?

Katso videolta keittiömestarin vinkit makkaran paistamiseen.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.