Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Terveellisin tapa valmistaa kalaa – vältä yhtä asiaa

Kala on terveellistä, mutta muista myös terveellinen valmistustapa!
Kala on terveellistä, mutta muista myös terveellinen valmistustapa!Shutterstock
Julkaistu 02.10.2024 07:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Näin kala kannattaa valmistaa, jotta siitä saa parhaat terveyshyödyt irti.

Syyskuussa uutisoitiin suomalaiselvityksestä, jonka mukaan kalan terveyshyödyt peittoavat kalansyönnin mahdolliset haitat.

Tutkimustulosten perusteella kotimaista kalaa kannattaa syödä, sillä suomalaisten nykyisillä kulutusmäärillä kalan käytön terveyshyödyt ylittävät vierasaineiden saantiin liittyvät haitat. 

Ruokaviraston mukaan erityisesti vähän hyödynnettyjen kalalajien, kuten särkikalojen, käyttöä kannattaa lisätä.

Lue myös: Kalahuomio! Syöntisuositukset muuttuivat Suomessa

Hyväksi sydämelle

Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan nyt myös kalan sydänhyödyistä. Kalan säännöllinen syönti edistää sydämen hyvinvointia. Kalayhdistyksen mukaan kalan pehmeä rasva on hyödyksi sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä, sillä se auttaa parantamaan veren rasva-arvoja. 

– Säännöllinen kalan syöminen onkin yhdistetty pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten sepelvaltimotautiin ja aivohalvauksiin.

Kalan valmistustapaan kannattaa kuitenkin kiinnittää hieman huomiota, sillä myös se vaikuttaa aterian kokonaisterveyshyötyihin.

Terveellisin tapa valmistaa kalaa: Vältä ylimääräistä paistorasvaa

Sydänliitto muistuttaa, että rasvaiset kalat kuten lohi ja muikku eivät välttämättä tarvitse pannullakaan paistorasvaa. Vähärasvaiset kalat voi paistaa rypsi- tai rapsiöljyssä. 

Sydänliiton mukaan kala-ateria kannattaa täydentää hiilihydraattipitoisella perunalla tai täysjyväviljalla. Muista jättää puoli lautasellista tilaa tuoreille tai kypsennetyille kasviksille.

– Sydänystävällisiä kalanvalmistustapoja ovat uunissa kypsentäminen, pannulla paistaminen, höyryttäminen, keittäminen sekä pyöryköiksi tai pihveiksi jauhaminen, Sydänliitosta muistutetaan.

Terveellisin tapa on siis lisärasvan välttäminen kypsennyksessä.

Kalavalmisteet kuten -pyörykät ja -puikot sopivat sen sijaan kiireisiin kokkaushetkiin. Niistä kannattaa aina tarkistaa tuotteiden suolapitoisuus ja valita sydänmerkittyjä tuotteita.

Lue myös: Oletko jo syönyt tätä hitiksi noussutta budjettikalaa? "Sopivasti rasvaa ja selkeät ruodot"

Katso myös: Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupasta

0:44Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupastaNäin voit säästää savukalaostoksilla.

Lähteet: Pro Kala ry, Sydänliitto

Lisää aiheesta:

Näin lohen voi korvata ruoanlaitossaMillä voi korvata lohen? Kalalajin vaihtaminen toiseen onnistuu näppärästiTällainen aamupala on kaikista terveellisin sydämelleAsiantuntija kertoo, mitä kalaa kannattaa syödäSyötkö sinä tällaisen lounaan? Jopa 80 prosentilla suomalaisista menee oleellisessa kohtaa mönkäänTutkijat suosittelevat ylistettyä dieettiä uudella twistillä – onko tässä maailman terveellisin ruokavalio?
KalaRuoanlaittoRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 2.12.18:04
    Ruoka

    Tuore raportti paljastaa yllättäviä eroja pohjoismaalaisten ruokavalioissa

  • 21.11.17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!

  • 12.11.16:58
    Ruoka

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa