Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Näin Vihreät kuulat valmistetaan: "Joku kuvittelee, että liitämme tehtaalla kuulanpuolikkaat nuolaisemalla niiden pintaa”

Tiedätkö, miten suosikkikuulat valmistuvat?
Tiedätkö, miten suosikkikuulat valmistuvat?Fazer
Julkaistu 24.12.2019 21:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten suositut joulumakeiset, Vihreät kuulat, oikein valmistuvat? Fazerin mukaan valmistusprosessiin liittyy erikoisiakin harhaluuloja.

Kerroimme aiemmin Fazerin Vihreiden kuulien jakavan vahvasti suomalaisten mielipiteet. Tykkäsit tai et, kuulia myydään Suomessa vuosittain peräti 25 miljoonaa kappaletta. 

Mutta miten ne oikeastaan syntyvät? Fazer raottaa nettisivuillaan salaisuuden verhoa.

Vihreitä kuulia valmistetaan Fazerin Lappeenrannan tehtaalla. Ne syntyvät lähinnä lappeenrantalaisesta vedestä, sokerista, glukoosisiirapista ja päärynäaromista.

– Sekä joulupukilta tilatuista ainesosista, jotka ovat tuotantosalaisuuksia, kuulia valmistava Fazerin työntekijä Joni Pihlajärvi lisää velmusti hymyillen.

Kuulien hyytelöimiseen käytetään pektiiniä, joten kuulat sopivat myös vegaaneille. 

500 kilon soppa

Vihreiden kuulien linjasto pyörii vinhasti heinäkuusta joulukuun alkupuolelle, ja valmistussesonkina kuulia putkahtaa viikossa eli maanantaista keskiviikkoon puolitoista miljoonaa kappaletta eli 68 000 puolen kilon rasiaa. Torstaisin ja perjantaisin Fazerin tehdas valmistaa muun värisiä marmeladeja: Pihlajaa ja Finlandiaa. 

Huippuviikkoina viitisenkymmentä työntekijää tekee marmeladeja kahdessa vuorossa 

Vihreitä kuulia varten keitetään kerrallaan 500 kilon soppaa 40 minuutin ajan. Kuumimmillaan massa on rapiat sata astetta.

– Ikään kuin leivänjuuren tapaan mukaan laitetaan myös rikki menneitä valmiita kuulia. Näin marmeladimassaan tulee parempi koostumus, Joni Pihlajärvi kertoo.

Muutaman kymmenen metrin linjastolla kattilasta sokerointiin kuulien lämpötila laskee alle 50 asteeseen. Näin sokeri tarttuu hyvin muttei sula kuulien pinnalle.

Tehtaalla ei nuolaista kuulanpuolikkaita

Miten kuulat sitten muodostuvat? Fazerin mukaan aiheesta liikkuu urbaania legendoja.

– Joskus joku kertoo kuvittelevansa, että liitämme täällä tehtaalla kuulanpuolikkaat nuolaisemalla niiden pintaa, Joni Pihlajärvi kertoo.

Kun kuulia valmistettiin aikoinaan Ranuaan tehtaalla, puolikkaiden yhteen puristaminen oli käsityötä. Vuodesta 2000 lähtien homma on hoitunut pohjoissuomalaisella konepajalla rakennetun masiinan voimin.

Työntekijä asettelee ensin kaksi muottilevyä vastakkain ja siirtää ne koneen yhteen puristettavaksi. Kone myös kippaa valmiit kokonaiset kuulat laariin, josta ne jatkavat kohti pienen betonimyllyn näköistä sokerointirumpua.

Koska aina kaikki kuulat eivät kuitenkaan suostu muottikupeista irtoamaan, kolmepiikkiset vanhat haarukat irrottamista varten ovat yhä linjastolla käytössä.

Kuulien tekeminen vaatii normaalia enemmän työntekijöitä, sillä kuulat poimitaan sokeroinnin jälkeen käsin laatikkoihin jäähtymään. Marmeladit saavat levätä vähintään kuutisen tuntia, jonka jälkeen ne pakataan jälleen käsipelillä yksitellen rasioihin.

Lähde: Fazer

Lue myös: Luulitko, että oranssit Amerikan pastillit ovat paremman makuisia kuin pussin muut värit? Tätä et osannut odottaa: "Vaikka kerromme..."

2:48Kaikki Amerikan pastillit maistuvat kirsikalta! Näin raati reagoi totuuteen karkkien mausta

Lisää aiheesta:

"Vihreitä karkkeja on vain kaksi, vaikka asiakas haluaisi kolme" – selvitimme Fazerilla, miten pussien sisältö määräytyySuomalainen joulumakeinen jakaa mielipiteet: "Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen häviää ihan hetkessä"Syötkö sinä? Suomalainen joulumakeinen jakaa mielipiteet: "Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen häviää ihan hetkessä"Syötkö sinä? Tämä suomalainen joulumakeinen jakaa mielipiteet: "Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinena häviää ihan hetkessä"Tiedätkö, mitä mystinen kirjain Fazerin laskiaispullapakkauksessa tarkoittaa? Paljastaa herkuista huolestuttavan seikan"Kyllähän se sieppaa" – miksi karkkipusseissa tuntuu aina olevan liian vähän omaa suosikkimakeista?
RuokaJouluMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin