Mainos
Mainos

Tiesitkö? Näin Vihreät kuulat valmistetaan: "Joku kuvittelee, että liitämme tehtaalla kuulanpuolikkaat nuolaisemalla niiden pintaa”

Miten suositut joulumakeiset, Vihreät kuulat, oikein valmistuvat? Fazerin mukaan valmistusprosessiin liittyy erikoisiakin harhaluuloja.

Kerroimme aiemmin Fazerin Vihreiden kuulien jakavan vahvasti suomalaisten mielipiteet. Tykkäsit tai et, kuulia myydään Suomessa vuosittain peräti 25 miljoonaa kappaletta. 

Mutta miten ne oikeastaan syntyvät? Fazer raottaa nettisivuillaan salaisuuden verhoa.

Vihreitä kuulia valmistetaan Fazerin Lappeenrannan tehtaalla. Ne syntyvät lähinnä lappeenrantalaisesta vedestä, sokerista, glukoosisiirapista ja päärynäaromista.

– Sekä joulupukilta tilatuista ainesosista, jotka ovat tuotantosalaisuuksia, kuulia valmistava Fazerin työntekijä Joni Pihlajärvi lisää velmusti hymyillen.

Kuulien hyytelöimiseen käytetään pektiiniä, joten kuulat sopivat myös vegaaneille. 

500 kilon soppa

Vihreiden kuulien linjasto pyörii vinhasti heinäkuusta joulukuun alkupuolelle, ja valmistussesonkina kuulia putkahtaa viikossa eli maanantaista keskiviikkoon puolitoista miljoonaa kappaletta eli 68 000 puolen kilon rasiaa. Torstaisin ja perjantaisin Fazerin tehdas valmistaa muun värisiä marmeladeja: Pihlajaa ja Finlandiaa. 

Huippuviikkoina viitisenkymmentä työntekijää tekee marmeladeja kahdessa vuorossa 

Vihreitä kuulia varten keitetään kerrallaan 500 kilon soppaa 40 minuutin ajan. Kuumimmillaan massa on rapiat sata astetta.

– Ikään kuin leivänjuuren tapaan mukaan laitetaan myös rikki menneitä valmiita kuulia. Näin marmeladimassaan tulee parempi koostumus, Joni Pihlajärvi kertoo.

Muutaman kymmenen metrin linjastolla kattilasta sokerointiin kuulien lämpötila laskee alle 50 asteeseen. Näin sokeri tarttuu hyvin muttei sula kuulien pinnalle.

Tehtaalla ei nuolaista kuulanpuolikkaita

Miten kuulat sitten muodostuvat? Fazerin mukaan aiheesta liikkuu urbaania legendoja.

– Joskus joku kertoo kuvittelevansa, että liitämme täällä tehtaalla kuulanpuolikkaat nuolaisemalla niiden pintaa, Joni Pihlajärvi kertoo.

Kun kuulia valmistettiin aikoinaan Ranuaan tehtaalla, puolikkaiden yhteen puristaminen oli käsityötä. Vuodesta 2000 lähtien homma on hoitunut pohjoissuomalaisella konepajalla rakennetun masiinan voimin.

Työntekijä asettelee ensin kaksi muottilevyä vastakkain ja siirtää ne koneen yhteen puristettavaksi. Kone myös kippaa valmiit kokonaiset kuulat laariin, josta ne jatkavat kohti pienen betonimyllyn näköistä sokerointirumpua.

Koska aina kaikki kuulat eivät kuitenkaan suostu muottikupeista irtoamaan, kolmepiikkiset vanhat haarukat irrottamista varten ovat yhä linjastolla käytössä.

Kuulien tekeminen vaatii normaalia enemmän työntekijöitä, sillä kuulat poimitaan sokeroinnin jälkeen käsin laatikkoihin jäähtymään. Marmeladit saavat levätä vähintään kuutisen tuntia, jonka jälkeen ne pakataan jälleen käsipelillä yksitellen rasioihin.

Lähde: Fazer

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja