Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syötkö sinä? Tämä suomalainen joulumakeinen jakaa mielipiteet: "Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinena häviää ihan hetkessä"

Vihreä kuula: suosikki vai inhokki?
Vihreä kuula: suosikki vai inhokki?Fazer
Julkaistu 24.12.2019 18:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Fazerin Vihreitä kuulia -makeiset kuuluvat monen suomalaiseen joulunviettoon. Suosikkimakeinen jakaa kuitenkin kansan vahvasti kahtia, Fazerilta kerrotaan.

Kuuluvatko Virheät kuulat sinun jouluusi? Monen joulunviettoon toden totta kuuluvat, sillä Fazerin tilastojen mukaan suomalaiset syövät 25 miljoonaa Vihreää kuulaa vuodessa. Herkutteluhuippu on joulun aikaan ja toinen huippusesonki pääsiäisen aikaan.

Jos kaikki suomalaiset söisivät kuulia, niitä menisi Fazerin mukaan henkeä kohden noin neljä ja puoli kappaletta vuodessa. Marmeladi jakaa kansan kuitenkin kahtia, ja jotkut eivät sitä suuhunsa pistä.

Muiden täytyy rakastaa Vihreitä kuulia antaumuksellisesti, sillä heidän suuhunsa uppoaa helposti niidenkin osuus, jotka eivät kuulia nauti.

– Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen kuulia eli 23 kappaletta häviää ihan hetkessä, kertoo Fazerin Lappeenrannan valmistusyksikön päällikkö Matti Huttunen.

Kuulat ovat jo 90-vuotiaita

Fazer aloitti Vihreiden kuulien valmistuksen 1929 Helsingin Tehtaankadulla. Vuosina 1960–1988 kuulat pyörivät Vantaan Fazerilassa, kunnes pääkaupunkiseudun työvoimapulan takia tuotanto siirtyi aivan uuteen tehtaaseen Pohjois-Suomeen.

Kun Ranuan yksikkö päätettiin sitten sulkea,  työntekijä Joni Pihlajärvi suuntasi vuonna 1999 puolenkymmenen muun kanssa Lappeenrannasta Lappiin perehtymään marmeladinteon taitotietoon.

– Tuntui kyllä hurjalta lähteä lappilaisilta hakemaan tuotanto etelään, mutta hyvin he meidät ottivat vastaan. Lappeenrannassa aloimme pyörittää Vihreitä kuulia millennium-vuonna 2000.

Fazerin mukaan suomalaiset ovat keksineet Vihreille kuulille ahkerasti uusia käyttötapoja: niillä on koristeltu kakkuja ja piparkakkutaloja, ja viime aikoina niitä on keksitty käyttää joulutorttujen täytteenä. Uusimpia tarjoilutapoja on jakaa kuula, laittaa puolikkaiden väliin sinihomejuustoa ja kiinnittää osaset toisiinsa cocktailtikulla.

Lähde: Fazer

***

Testaa helppo ihmepiirakka:

1:12Näin valmistuu ihmepiirakka – tarvitset vain voitaikinaa ja suklaalevyn

Lisää aiheesta:

Sarin ja Jarmon kauppa myy Suomi-herkkuja Rivieralla – yksi yllättävä tuote saa ranskalaiset hullaantumaanSuomalainen joulumakeinen jakaa mielipiteet: "Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen häviää ihan hetkessä"Syötkö sinä? Suomalainen joulumakeinen jakaa mielipiteet: "Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen häviää ihan hetkessä"Tiesitkö? Näin Vihreät kuulat valmistetaan: "Joku kuvittelee, että liitämme tehtaalla kuulanpuolikkaat nuolaisemalla niiden pintaa”Sata vuotta myynnissä olleen makeisen myynti hurjassa kasvussa: "Ilmiö on merkittävä"Joulun suosikkimakeinen on kasvanut perinteeksi: "Osa suomalaisten joulua"
RuokaJouluMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • 06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • Eilen08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä