Ostatko varhaisperunoita tai muita kevätsadon herkkuja? Varo yhtä asiaa: "Eivät kestä"

1:43 Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä?

Maa- ja kotitalousnaiset vinkkaavat, miten kasvihuoneen ja avomaan ensimmäisestä sadosta saa loihdittua mahtavia arki- sekä juhlaherkkuja. Myös varhaiskasvisten herkkyys on syytä muistaa ruoanlaitossa.

Kevään satokausi on startannut vauhdikkaasti ja moni kotikokki- ja leipuri on päässyyt loihtimaan jo herkkuja esimerkiksi raparperista. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin taannoin vinkkejä raparperin käyttöön

Raparperia seuraavat satokaudella varhaisperunat, kaalit, salaatit, sipulit, kotimainen parsa, herneet, porkkanat, retiisit ja muut herkut.

Käsittele varhaiskasviksia yhtä varoen kuin kananmunia

Kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta neuvoo käsittelemään varhaiskasviksia yhtä varoen kuin kananmunia.

– Varhaiskasvikset eivät kestä kolhuja, koska niiden kuori on olematon. Niistä myös haihtuu kosteus nopeasti, joten ne on hyvä käyttää mahdollisimman pian noston jälkeen. Mutta ohuen kuoren ansiosta varhaiskasviksille riittää vain huolellinen pesu. Juureksiakaan ei tarvitse kuoria, Suontausta muistuttaa.

Varhaiskasvisten herkkyys kannattaa muistaa myös niitä kypsentäessä. Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat niiden olevan parhaimmillaan sellaisinaan nautittuina tai vain kevyesti kypsennettyinä. Ylikypsentämällä tai liiallisesti käsittelemällä saattaa hävittää varhaiskasvisten herkät aromit. 

– Varhaiskasvisten kokkaaminen on helppoa ja hauskaa. Höyrytä, pikapaista vokissa tai muurikalla tai grillaa. Ja mausta maltilla, Suontausta neuvoo.

Muista myös naatit!

Monet varhaiskasvikset myydään naatteineen. Naatit haihduttavat runsaasti kosteutta, joten ne kannattaa poistaa. Hyväkuntoisia naatteja voi kuitenkin hyödyntää ruoanvalmistuksessa.

Naatteja voi käyttää esimerkiksi keitoissa, peston valmistuksessa tai silputa vokkien sekaan. Ruokavirasto ei suosittele runsasta naattien syöntiä niiden sisältämän nitraatin vuoksi. Nitraatin vuoksi naatteja ja niistä valmistettuja ruokia ei saisi antaa pikkulapsille eikä varsinkaan alle yksivuotiaille.

– Sipulinvarret sekä parsa- ja kukkakaalin suojalehdet voi hyvin käyttää ruoanvalmistukseen ilman pelkoa liiallisesta nitraatista, Suontausta vinkkaa.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja