Tiedätkö, kuinka monta kertaa ruoan voi lämmittää uudelleen? Vastaus saattaa yllättää

shutterstock_234673369
Shutterstock

Edellispäivien tähteet on turvallista lämmittää uudelleen, kunhan ottaa huomioon muutaman tärkeän seikan. 

Niin lompakon kuin ruokahävikinkin kannalta on järkevää, että syömättä jäänyt ruoka jäähdytetään ja lämmitetään uudestaan seuraavan päivän aterialle.

Vaikka ruoan uudelleen kuumentaminen on järkevää, monelle voi hiipiä mieliin epäilys siitä, onko lämmittäminen turvallista. Kuinka monta kertaa ruoka on turvallista lämmittää uudelleen?

Tärkein työväline on lämpömittari

I Trust Me I’m a Doctor -ohjelmassa joukko asiantuntijoita listsi ylös asioita, jotka tulee ottaa huomioon, kun ruokaa lämmitetään uudelleen.

– Voit lämmittää ruoan uudelleen niin monta kertaa kuin haluat, mutta sinun tulee lämmittää se aina 75 asteeseen. Ainoa keino todeta tämä, on käyttää paistolämpömittaria, Australian elintarviketurvallisuusneuvoston (FSIC) puheenjohtaja Lydia Buchtmann toteaa ja lisää, että lämpötila tulee mitata ruoan keskeltä.

Mikroaaltouunissa ruoka lämpenee epätasaisesti, minkä vuoksi ruokaa tulisikin aina sekoittaa lämmityksen lomassa.

Aivan kaikkia ruokia ei kuitenkaan ole turvallista lämmittää uudelleen. Näitä ovat muun muassa jääkaapissa pitkään seisoneet tai hitaasti jäähdytetyt ruoat.

Asiantuntijan mukaan ruoantähteet säilyvät jääkaapissa kahdesta kolmeen päivään, kunhan jääkaapin lämpötila pysyttelee viidessä celsiusasteessa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan jääkaapin lämpötilan tulisi olla +3–+6 celsiusastetta.

Kannattaa myös muistaa, että pakkaseen säilötyt ruoatkaan eivät säily ikuisesti.

Lähteet: SBS, Evira

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat