Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tyypillinen virhe on vakava terveysriski! Näin lämmität ruoan uudelleen oikein

Mikro on kätevä apuri, kunhan muistat muutaman tärkeän seikan.
Mikro on kätevä apuri, kunhan muistat muutaman tärkeän seikan. Shutterstock
Julkaistu 18.04.2018 09:57

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Vaikka mikro on kätevä apu ruoanvalmistuksessa, aivan kaikki ruoka-aineet eivät ole mikrossa lämmitettynä parhaimmillaan. 

Vaikka edellispäivien ruokien lämmittäminen on nopea tapa saada syödäkseen, tuoreen selvityksen mukaan monet meistä sekä säilyttävät että lämmittävät ylijääneen ruoan väärin. Väärät toimintatavat lisäävät puolestaan terveysriskiä erilaisten ruokamyrkytysbakteerien muodossa.

Good Housekeeping Instituutin mukaan moni sortuu lämmittämään ruoan hätäisesti, jolloin annos saattaa jäädä keskeltä kylmäksi. Tärkein asia edellispäivien ruokien lämmittämisessä onkin varmistaa, että ruoka lämpenee kauttaaltaan. Tällä tavalla varmistat sen, että ruoassa mahdollisesti elävät bakteerit kuolevat, eivätkä pääse pilaaman hyvää ateriaasi. 

Näin ruoat tulisi säilyttää ja lämmittää

Kun haluat säilöä ylijäänyttä ruokaa, siirrä lämmin ruoka toisen astiaan, jotta se jäähtyisi nopeammin. Ruoka tulisi aina jäähdyttää hyvin ennen jääkaappiin siirtämistä, jotta jääkaappi pysyisi kylmänä ja bakteerit aisoissa. Instituutin nevojen mukaan ruokaa ei myöskään tulisi jättää pöydälle pidemmäksi aikaa kuin kahdeksi tunniksi.

Kun lämmität ruokaa uudelleen mikrossa, annosta olisi hyvä sekoittaa lämmittämisen lomassa. Tämän avulla varmistat, että ruoka lämpenee kauttaaltaan, eikä kuuma osa pääse kiehumaan mikrosi pohjalle.

Riisi

keitetty riisiRiisi voi sisältää Bacillus cereus -bakteeria, joka ei aina kuole keittämällä.Colourbox

Riisin kohdalla sen säilytys on uudelleen lämmittämistä ratkaisevammassa roolissa. Riisi tulisi jäähdyttää nopeasti, alle tunnissa, eikä sitä koskaan tulisi säilyttää jääkaapissa päivää kauempaa. 

Kana

broileri

Jäähdytä ja peitä jäljelle jäänyt kana huolellisesti ennen jääkaappiin laittamista. Säilytä korkeintaan kolmen päivän ajan, äläkä koskaan lämmitä uudelleen kuin kerran. Kun lämmität kanaa uudelleen, varmista, että sen sisälämpötila on kauttaaltaan vähintään 75 astetta.

Punainen liha

IMG_2397 (1)

Valmistettu punainen liha säilyy jääkaapissa muutaman päivän, ja sen voi syödä myös kylmänä. Jos lämmität lihan uudelleen, anna sen lämmitä ensin huoneenlämpöön. Mikrossa lämmittäminen tuhoaa helposti pihvin rakenteen, ja instituutti suositteleekin lämmittämään lihan mikron sijaan paistinpannulla.

Perunat

peruna uuniperunat paahdetut perunat

Kypsennetyt perunat säilyvät jääkaapissa hyvänä noin kolmen päivän ajan. Lohko- tai muut paahdetut perunat kannattaa lämmittää uudelleen uunissa matalassa lämmössä tai vaihtoehtoisesti pannulla, sillä mikrottaminen vie niistä helposti rapeuden.

Lähde: Dailymail

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan keitetty riisi säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa?Kuinka monta kertaa ruokaa voi lämmittää uudelleen?Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat Saako broileria kuumentaa uudelleen? Asiantuntija kertoo, mitkä ruoat kannattaa ehdottomasti jättää uudelleen lämmittämättäTyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?5 tuttua ruokaa: Älä lämmitä näitä mikrossa!
RuoanlaittoMakuja
Kanaruokien kohdalla sisälämpötila on tärkeä asia.
Shutterstock

Pihvin rakenne kärsii helposti mikrossa.

valmistustapa määrittelee sen, kuinka perunat kannattaa lämmittää.Shuttestock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • Eilen08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • ma07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 21.9.17:33
    Ruoka

    Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa

  • 14.9.09:46
    Ruoka

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen