Tiedätkö, kannattaako tummunut avokado syödä vai jättää syömättä?

avokado tummunut huono
Shutterstock

Vaikka tummunut avokado voi olla ulkonäöltään luotaantyöntävä, sitä ei missään nimessä kannata heittää pois. Avokado on väristään huolimatta täysin syötävä.

Vaikka tummuneen avokadon syöminen ei välttämättä houkuta, hedelmäliha on väristään huolimatta täysin syötävää, kertoo Insider-sivusto.

Maussa ja rakenteessa pieniä eroja

Aivan kuten omenatkin, myös avokadot tummuvat hapettumisen seurauksena. Kyseessä on kemiallinen reaktio, eikä tummumisessa ole kyse siitä, että hedelmä olisi pilalla.

Tummunut hedelmäliha saattaa maistua aavistuksen kitkerämmältä ja olla rakenteeltaan pehmeämpi kuin vihreät versiot, mutta muuten se on täysin sama hedelmä. Voit siis huoletta käyttää tummunutta avokadoa niin salaateissa kuin vaikkapa guacamolen valmistuksessa.

Insider -sivuston järjestämässä sokkotestissä osallistujat eivät huomanneet merkittävää eroa vihreän ja tummaksi päässeen avokadon välillä. Jos tumma ulkonäkö mietityttää, voit aina kokeilla syödä hedelmäsi silmät kiinni!

Varomaton käsittely edistää tummumista

Avokadojen tummuminen riippuu pitkälti ympäristöstä, kuten ilman happipitoisuudesta ja lämpötilasta. Lämmin ilma edistää kemiallista reaktiota ja muuttaa avokadon nopeammin tummaksi. Lämpimän ilman lisäksi myös avokadon altistaminen liian pitkäksi aikaa viileälle ilmalle voi edistää tummumista. 

Lisäksi avokadoja kannattaa käsitellä varovasti, sillä kolhiminen edistää merkittävästi hapettumista. 

Lähteet: The Insider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!