Terveellistä ruokaa halvalla! Valmisruokahyllystä löytyy edullinen aarre: "Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä"

Sikke Sumari vinkkaa: Oletko tajunnut tehdä tätä perunankuorille? Parempaa kuin ranskalaiset! 0:41 Sikke Sumari vinkkaa: Oletko tajunnut tehdä tätä perunankuorille? Parempaa kuin ranskalaiset!
KATSO MYÖS VIDEO: Oletko tajunnut tehdä tätä perunankuorille? Sikke Sumari vinkkaa budjettiherkun!

Sydänliitosta vinkattiin aiemmin lapsiperheille konkreettisia keinoja ruokalaskun pienentämiseen.

Ruoan hinnan nousu ja sen vaikutukset kuluttajien ostokäyttäytymiseen ovat olleet yksi viime aikojen suurimmista puheenaiheista. MTV Uutiset kertoi viime kesänä esimerkiksi kahden lapsen isä Utu Hopiavuoresta, joka jättää nyt bussikortin tai housut ostamatta, jotta lapset saavat ruokaa

Myös Sydänliitossa on huomattu ruoan kallistumisen vaikutukset suomalaistalouksiin. Liitto nostaa esiin vaikutukset erityisesti lapsiperheisin, joissa ruokaa pitää olla tarjolla usein ja monipuolisesti. 

Miten siis ruokakuluissa voisi säästää? Sydänliitto listasi arkea helpottavia säästövinkkejä lapsiperheille.

Kokkaa kerralla enemmän

Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Anna Kara muistuttaa taloudellisemman kokkaustavan: ruokaa kannattaa tehdä kerralla enemmän.

 – Tee lasagnea, pastakastiketta tai sosekeittoa tupla- tai triplamäärä, ja laita osa ruoasta pakastimeen. Pakastetun ruoan hienous piilee siinä, että sitä voi sulattaa myös lapset itse, Kara vinkkaa Sydänliiton tiedotteessa.

Pyri siihen, että aterialla on kasviksia, jotain proteiinipitoista ja jotain hiilihydraattipitoista.

Kaikkea valmistettua ruokaa ei siis todellakaan tarvitse syödä kerralla, vaan isosta peruna- tai pastakattilallisesta voi säästää raaka-aineita vaikka seuraavan päivän pyttipannuun tai salaattiin.

 – Kun ruokaa löytyy aina valmiina, myös impulsiivisten ja suunnittelemattomien kauppareissujen tarve pienenee.

Saako halvalla terveellistä?

Myös terveellisiä ainesosia saa ostettua huokeaan hintaan, kun pitää mielessä muutaman yksinkertaisen vinkin.

Kasviksia ostaessa kannattaa muistaa satokauden raaka-aineet. Satokautenaan kasvikset ovat paitsi maukkaimmillaan myös edullisimmillaan.

Muista myös yhdessä syömisen tärkeys! Sydänliitosta muistutetaan, että pöydän ääressä kohdataan ja luodaan yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Pyri rakentamaan mieluummin rentoa tunnelmaa haarukallisten laskemisen sijaan.

 – Monimutkaisten salaattien ja tuntien kokkailun sijaan kannattaa panostaa erilaisiin lohkottuihin kasviksiin! Lohkotut erilaiset kasvikset ovat myös mainio välipala kotiin tulevalle koululaiselle: pahin nälkä taittuu ja kasviksia tulee syötyä kuin huomaamatta.

Sydänliitosta muistutetaan myös Sydänmerkki-tuotteista, joilla voi vaikuttaa koko perheen ruoan ravitsemuslaatuun.

Myös valmisruoka on sallittua: "Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä"

Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Anna Kara muistuttaa, että arkiruokailussa "vain itsetehty on hyvää" -myytti kannattaa rikkoa. Myös valmisruokien ja puolivalmisteiden joukosta löytyy nimittäin hyviä ja huokeita vaihtoehtoja. 

Liitosta nimetään erinomaiseksi valmisruoaksi muun muassa purkkihernekeitto.

– Purkkihernekeitto. Arjen pelastaja, terveellinen ja tavallisesti lasten mieleen. Halpa. Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä. 

Myös kalapuikot ja pinaattiletut ovat edullinen ja helppo valinta. Niiden kanssa voi syödä kasvislohkoja ja tarvittaessa perunaa, pastaa tai leipää.

Tortilloistakin saa rakennettua helposti ravitsevan aterian. Lättyjen sisälle voi lapata melkein mitä tahansa, myös edellisen päivän jämäruokia tai jääkaapin juustonkannikan raasteena.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2022.


Lähde: Sydänliitto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!