Teresa Välimäki paljastaa maailman helpomman grillikastikkeen reseptin – tarvitset vain sitruunan!

Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia 9:00 Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia

Kokki Teresa Välimäki vinkkaa tavasta, jolla sitruunasta saa helpolla kikalla loihdittua herkullisen kastikkeen grillatulle kalalle.

Teresa Välimäki valmisti Huomenta Suomen Makujen aamu -ohjelmassa ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia. Kalan grillaamisessa kannattaa Välimäen mukaan kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään seikkaan. Ensinnäkin nahka kannatta jättää paikoilleen, jonka ansiosta kala pysyy paremmin kasassa. 

– Grillin tulee olla kuuma, se on tärkeää, mutta siinä ei saa olla enää liekkejä. Jos hiilellä grillaa, kalaa ei saa laittaa tulelle, Välimäki muistuttaa.

Sen lisäksi, että öljyä kannattaa lisätä kalan marinadiin, öjyä kannattaa valella myös grilliin. Näin varmistat, että kala ei taatusti jää kiinni grillin ritilään. 

Kastike valmistuu grillissä kuin itsestään

Kalan lisäksi grillissä valmistuu myös Välimäen sanoin maailman helpoin grilliruoan kastike. Asettele grilliin puoliksi leikatut sitruunat leikkuupinta alaspäin ja anna niiden grillaantua kauniin värisiksi. 

– Sitruunan oma sokeri on karamellisoitunut ja paahtunut, ja sen hapokkuus on kesyyntynyt, Välimäki kertoo.

Kun tätä vähän makeaksi muuttuneen sitruunan mehua puristaa lohen päälle, täydellinen grilliateria on valmis. 

Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaatti, grillattua sitruunaa

Makujen Aamu -ohjelmassa Teresa Välimäki loihti grillatun lohen lisukkeeksi raikkaan salaatin fenkolista ja uusista perunoista.

Lohi

  • 1 kokonainen kirjolohi (1-1,5 kg)
  • 1 dl ponzukastiketta (Kikkoman)
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 vihreä chilipalko hienonnettuna
  • 1 nippu kevätsipulia tai sipulinvarsia hienonnettuna

Fenkoli-perunasalaatti

  • 1 fenkoli
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 1 tl sokeria
  • 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • 1 kg keitettyjä uusia perunoita

Lisäksi

  • 2 sitruunaa

Valmistusohje

Leikkaa lohi n. 3 cm paksuiksi viipaleiksi. Sekoita ponzukastike, riisiviinietikka, öljy, chili ja kevätsipuli laakeassa astiassa. Kääntele lohipalat seoksessa ja jätä marinoitumaan.

Grillaa palat molemmin puolin kypsiksi hyvin öljytyssä grillissä.

Suikaloi fenkoli ja laita kulhoon. Lisää joukkoon oliiviöljy, valkoviinietikka, suola, mustapippuri, sokeri ja hienonnettu tilli. Sekoita ja jätä tekeytymään pariksi minuutiksi. Puolita sillä aikaa keitetyt perunat. Kääntele perunat fenkoliseoksen joukkoon.

Puolita sitruunat ja grillaa niiden leikkuupinnat karamellin ruskeiksi. Tarjoile lohipalat perunasalaatin ja grillatun sitruunamehun kera.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!