Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Arjalla on yllättävä keino, jonka avulla kaurapuurosta tulee helposti elämäsi parasta: Jätä yksi ainesosa kokonaan pois

Arja Elina Laine kertoo, miten tehdään täydellistä kaurapuuroa.
Arja Elina Laine kertoo, miten tehdään täydellistä kaurapuuroa. Shutterstock
Julkaistu 21.01.2020 08:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten tehdään täydellistä kaurapuuroa? Kauran asiantuntija ja tuoreen Kaura-kirjan kirjoittaja Arja Elina Laine kertoo, miten vanhanajan paras kaurapuuro valmistuu – ja mitä puuron joukkoon ei kannata laittaa. 

Kaura on nyt huipputrendikästä. Kaura on raivannut tiensä leipähyllyjen kautta muihinkin elintarvikkeisiin ja sitä voi nyt nauttia entistä monipuolisemmin liha- tai maitotuotteiden sijaan, riisin tilalla, öljynä, välipaloissa, juomissa, jäätelöissä, naposteltavissa ja muissa herkuissa. Suomalaisen ihmeviljan etuja ja parhaita puolia esitellään kattavasti tuoreessa kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laineen Kaura-teoksessa (Readme 2020).

Kaura-kirja (Readme 2020) on kattava tietoisku suomalaisesta ihmeviljasta. Kirja sisältää runsaasti ieoita, ruoka- ja leivontareseptejä, kauran monipuoliseen käyttöön aamusta iltaan. Kaurakirjan kirjoittaja, kotitalousopettaja ja yrittäjä, Arjan Ruokaviestinnän Arja Elina Laine on tehnyt pitkän uran suomalaisen myllyteollisuuden kehityksessä tuntien kauran laboratoriosta kuluttajaneuvontaan ja monipuoliseen ruokaviestintään.

Mukana on myös runsaasti reseptejä aina välipaloista pääruokiin. Yksi Arjalle ehdoton resepti on tietysti perinteinen kaurapuuro, jonka hän valmistaa isoäitinsä opeilla. Millaista on paras kaurapuuro?

– Klassisesti voisin sanoa, että se on minun perinteinen lapsuuteni puuro. Puuro on pehmeää ja tehty maitoon, tai tänä päivänä kaurajuomaan. Silloin siihen saa tietynlaisen pehmeyden, Arja kertoo.

Arja kertoo muistavansa vieläkin sen järkytyksen, kun ensimmäistä kertaa maistoi veteen keitettyä kaurapuuroa. Se tapahtui aikoinaan Arjan mennessä opiskelemaan Naantalin talouskouluun. Maitopuuroon tottuneelle veteen keitetty kaurapuuro ei maistunut lähellekään samalta.

Kuumenna neste kiehuvaksi

Mutta palataan täydellisen kaurapuuron saloihin. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon puuroa tehdessä?

– Suosittelen käyttämään vähintään tavallisen kokoisia tai isoja kaurahiutaleita, jotta niiden rakenne tuntuu. Pikakaurahiutaleet jättäisin suosiolla tuorepuuroon. Paras puuro tulee keittämällä se kattilassa. Syön toki välillä itsekin mikrossa tehtyä, mutta kattilassa tulee parasta, Arja neuvoo.

–  Ja neste tulee kuumentaa kiehuvaksi ennen hiutaleiden lisäämistä ehdottomasti, ei kylmään veteen, hän jatkaa vielä.

Sitten puuroa keitellään kokoon. 

"En halua suolaa pilaamaan kauran makua"

Myös puuron maustamiseen on olemassa montaa eri koulukuntaa. Arja itse ei laita puuroonsa edes suolaa ja suosittelee muillekin suolatonta puuroa. Syy saattaa yllättää.

– Itse syön puuroni suolattomana. Kymmenen kertaa, kun syö puuroa ilman suolaa niin alkaa maistaa sen kauran ihan eri tavalla. Kauran maku todella erottuu. En halua suolaa siihen pilaamaan kauran makua, Arja perustelee.

Puuron päällä Arja nautiskelee mielellään kotimaisia marjoja, kuten mustikoita tai happamia puolukoita. Makuelämyksen hän viimeistelee vielä laittamalla lautasellekin hieman maitoa.

– Jos puuroon käyttää kaurajuomaa, suosittelen käyttämään kahviin tarkoitettuja kaurajuomia. Lopputuloksesta tulee näin täyteläisempi, Arja vinkkaa.

Nappaa resepti: Isoäidin kaurapuuro – näin teet elämäsi parasta kaurapuuroa Arjan ohjeilla

Testaa myös paahdettu kaurapuuro:

0:51Paahdettu kaurapuuro – näin helposti nostat tavallisen aamupuuron uudelle tasolle

Lisää aiheesta:

Kaurapuurosta saa helposti parempaa! Älä haksahda tähän valmistusansaanTeetkö sinä kaurapuuron näin? Helppo kikka parantaa makua oleellisestiOletko ikinä valmistanut puuroa näin? Henri Alén vinkkaa nerokkaan tavan: "Aamulla herkutellaan voisilmän ja kylmän maidon kanssa"Kari Aihinen paljastaa parhaan tavan kaurapuuron valmistamiseen – yksi oleellinen ainesosa: "Mitä enemmän, sen parempaa" Ethän tee näitä kaurapuurovirheitä? Suomalaiset puuroekspertit nimesivät yleisimmät sudenkuopat Joko testasit? Arja jättää kaurapuurosta yhden ainesosan pois ja siitä tulee täydellistä: "Maku todella erottuu"
RuokaPuuroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:13
    Peruna

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • Eilen10:29
    Marjat

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • Eilen07:46
    Ruokaniksit

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • ke17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • ke13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?