Arjalla on yllättävä keino, jonka avulla kaurapuurosta tulee helposti elämäsi parasta: Jätä yksi ainesosa kokonaan pois

puuro kaurapuuro marjat
Arja Elina Laine kertoo, miten tehdään täydellistä kaurapuuroa. Shutterstock

Miten tehdään täydellistä kaurapuuroa? Kauran asiantuntija ja tuoreen Kaura-kirjan kirjoittaja Arja Elina Laine kertoo, miten vanhanajan paras kaurapuuro valmistuu – ja mitä puuron joukkoon ei kannata laittaa. 

Kaura on nyt huipputrendikästä. Kaura on raivannut tiensä leipähyllyjen kautta muihinkin elintarvikkeisiin ja sitä voi nyt nauttia entistä monipuolisemmin liha- tai maitotuotteiden sijaan, riisin tilalla, öljynä, välipaloissa, juomissa, jäätelöissä, naposteltavissa ja muissa herkuissa. Suomalaisen ihmeviljan etuja ja parhaita puolia esitellään kattavasti tuoreessa kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laineen Kaura-teoksessa (Readme 2020).

Kaura-kirja (Readme 2020) on kattava tietoisku suomalaisesta ihmeviljasta. Kirja sisältää runsaasti ieoita, ruoka- ja leivontareseptejä, kauran monipuoliseen käyttöön aamusta iltaan. Kaurakirjan kirjoittaja, kotitalousopettaja ja yrittäjä, Arjan Ruokaviestinnän Arja Elina Laine on tehnyt pitkän uran suomalaisen myllyteollisuuden kehityksessä tuntien kauran laboratoriosta kuluttajaneuvontaan ja monipuoliseen ruokaviestintään.

Mukana on myös runsaasti reseptejä aina välipaloista pääruokiin. Yksi Arjalle ehdoton resepti on tietysti perinteinen kaurapuuro, jonka hän valmistaa isoäitinsä opeilla. Millaista on paras kaurapuuro?

– Klassisesti voisin sanoa, että se on minun perinteinen lapsuuteni puuro. Puuro on pehmeää ja tehty maitoon, tai tänä päivänä kaurajuomaan. Silloin siihen saa tietynlaisen pehmeyden, Arja kertoo.

Arja kertoo muistavansa vieläkin sen järkytyksen, kun ensimmäistä kertaa maistoi veteen keitettyä kaurapuuroa. Se tapahtui aikoinaan Arjan mennessä opiskelemaan Naantalin talouskouluun. Maitopuuroon tottuneelle veteen keitetty kaurapuuro ei maistunut lähellekään samalta.

Kuumenna neste kiehuvaksi

Mutta palataan täydellisen kaurapuuron saloihin. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon puuroa tehdessä?

– Suosittelen käyttämään vähintään tavallisen kokoisia tai isoja kaurahiutaleita, jotta niiden rakenne tuntuu. Pikakaurahiutaleet jättäisin suosiolla tuorepuuroon. Paras puuro tulee keittämällä se kattilassa. Syön toki välillä itsekin mikrossa tehtyä, mutta kattilassa tulee parasta, Arja neuvoo.

–  Ja neste tulee kuumentaa kiehuvaksi ennen hiutaleiden lisäämistä ehdottomasti, ei kylmään veteen, hän jatkaa vielä.

Sitten puuroa keitellään kokoon. 

"En halua suolaa pilaamaan kauran makua"

Myös puuron maustamiseen on olemassa montaa eri koulukuntaa. Arja itse ei laita puuroonsa edes suolaa ja suosittelee muillekin suolatonta puuroa. Syy saattaa yllättää.

– Itse syön puuroni suolattomana. Kymmenen kertaa, kun syö puuroa ilman suolaa niin alkaa maistaa sen kauran ihan eri tavalla. Kauran maku todella erottuu. En halua suolaa siihen pilaamaan kauran makua, Arja perustelee.

Puuron päällä Arja nautiskelee mielellään kotimaisia marjoja, kuten mustikoita tai happamia puolukoita. Makuelämyksen hän viimeistelee vielä laittamalla lautasellekin hieman maitoa.

– Jos puuroon käyttää kaurajuomaa, suosittelen käyttämään kahviin tarkoitettuja kaurajuomia. Lopputuloksesta tulee näin täyteläisempi, Arja vinkkaa.

Testaa myös paahdettu kaurapuuro:

Paahdettu kaurapuuro – näin helposti nostat tavallisen aamupuuron uudelle tasolle 0:51


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.