Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Osaatko tehdä ruskean kastikkeen? Moni sortuu yksinkertaiseen virheeseen – tässä oikea tapa

0:45Ruskean kastikkeen valmistus – näin se onnistuu takuuvarmasti!
Julkaistu 09.11.2019 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruskean kastkkeen tekeminen on keittiön perustaito, joka kannattaa opetella. 

Osaatko sinä tehdä perinteisen ruskean kastikkeen niin, että kastike on oikeasti ruskeaa, eikä siinä ole paakkuja? Yleisin virhe, joka tehdään ruskean kastikkeen valmistuksessa on se, että neste lisätään voi-jauhoseokseen kylmänä. Nesteen tulee olla lämmintä, jotta kastike ei paakkuunnu.

Testasimme keväällä ruskean kastikkeen valmistamisen käänteisellä menetelmällä ja totesimme sen parhaaksi valmistustavaksi. Paras ruskea kastike syntyy, kun paahdat kattilassa ensin vehnäjauhoja, ja kun jauhojen väri alkaa muuttua valkoisesta vaalean rusehtavaksi, lisäät voin. Tämän jälkeen paahtuneet jauhot ja voi sekoitetaan ja lopuksi lisätään lämmin tai kuuma vesi pikku hiljaa, koko ajan vispaten.  

Ruskea kastike – helppo ohje

½ dl vehnäjauhoja
35 g voita
½ l lihalientä
½ tl mustapippuria


1. Kuumenna kattila keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoittele.
2. Kun vehnäjauhot alkavat paahtua ja saada hieman väriä, lisää voi. Sulata voi ja jatka sekoittamista.
3. Kun voi-jauhoseos on ruskistunut, lisää lämmintä lihalientä hiljalleen kattilaan koko ajan sekoittaen. 
4. Suurusta kastiketta kasaan koko ajan sekoittaen. Kun kastike on suurustunut, mausta halutessasi vielä rouhitulla mustapippurilla.
5. Nauti ruskea kastike esimerkiksi lihapullien kanssa. 

Lue myös: Markus sen keksi – tämän jälkeen et enää halua tehdä pizzaa vanhalla tavalla: "Hintaa tulee noin 3–5 euroa"

Lisää aiheesta:

Osaatko? Klassikkokastike, jonka valmistaminen sinunkin pitäisi opetella – täydellinen pihville!Paras ja helpoin tapa valmistaa ruskea kastike – oletko sinäkin tehnyt sen väärässä järjestyksessä?Tyypillinen virhe tekee soosista paakkuista – ethän sorru tähän ruskean kastikkeen valmistuksessa? Ruskea kastike – näin valmistat sen oikein ja saat siitä takuuvarmasti ruskeaa!Ruskean kastikkeen valmistus – varo virhettä, joka tekee soosista paakkuista!Täydellinen kastike lihalle, kanalle ja kalalle – älä osta tätä valmiina kaupasta!
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • 30.10.17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!