Jos yksi leipä on homeessa, voiko pussin muita leipäpaloja vielä syödä?

0:31 Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on

Voiko homehtunutta leipää vielä syödä, jos siitä leikkaa homeisen kohdan pois? Entä voiko pussin muita leipiä syödä, jos ne eivät ole homeessa? Selvitimme leipäviikon kunniaksi leivän säilytykseen liittyviä asioita.

Videolla: Ollin tekemä leipätesti todistaa, mikä homehtumiseen vaikuttaa.

Syyskuussa vietetään sekä kansallista hävikkiviikkoa että leipäviikkoa. Suomalaiset rakastavat leipää ja se näkyy myös ruokakauppojen hyllyillä: valikoimat ovat valtavat ja leipää on tarjolla jokaiseen makuun. Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen kertoi MTV Uutisille aiemmin vuoden 2021 leipäviikon teemasta, herkkuleivästä.

– Ajatuksena on se, että herkku voi tarkoittaa muutakin kuin leivonnaisia tai karkkeja. Leipäkin voi olla herkku ja se on jokaiselle oman näköinen. Voi tehdä herkullisen vegaaniversion tai sitten oikein lihaisan herkkuleivän. Jollekin herkkuleipä voi olla vain sipaisu voita uunituoreen leivän päällä, Mensonen kuvaili.

Leivän säilytys: "Jääkaappiin leipää ei pidä laittaa"

Selvitimme leipäasiantuntijalta myös leivän säilytykseen liittyviä seikkoja. Leipäviikolla on syytä muistaa myös se, että aivan liian paljon leipää päätyy suomalaisilta hävikkiin.

– Leipää kannattaa ostaa sillä tavalla, että se ei päätyisi roskikseen. Leipä säilyy parhaiten vatsassa. Se kannattaa siis syödä tuoreena ja vasta sen jälkeen ostaa seuraava leipä kotiin, Mensonen muistuttaa.

Joskus kuitenkin käy niin ikävästi, että leipä pääsee kotona homehtumaan. Homehtuminen voi johtua liian pitkän säilytyksen lisäksi muun muassa väärästä säilytystavasta. Kaisa Mensosen mukaan leipä säilyy parhaiten sen omassa pussissa huoneenlämmössä. 

– Jääkaappiin ei pidä leipää laittaa. Se on virhearvio, sillä jääkaapissa leipä nimenomaan kuivuu. Säilytä leipä huoneenlämmössä mahdollisimman kuivassa paikassa pussi suljettuna.

Voiko leipää syödä, jos homeisen kohdan leikkaa pois?

Mensonen muistuttaa myös, että mitä vähemmän leipiä pussissa koskettelee, sitä vähemmän niihin päätyy ulkopuolisia bakteereita. Leipiä ei siis kannata sormeilla pussin sisällä, koska se voi vauhdittaa homehtumista.

Asiantuntija muistuttaa, että yksikin homeinen leipä pussissa on varoitusmerkki.

– Koko pussillinen on heitettävä pois. En suosittele syömään. 

Jos hometta sitten hieman ilmestyy leipään, voiko leipää vielä syödä? Riittääkö, jos leivästä leikkaa homeisen kohdan pois?

– Se ei auta, että leikkaat osan homeesta pois. Homerihmastoja ei silmällä näe. Leipä voi oikeasti olla pahemmin homeessa kuin miltä se näyttää ulospäin, Mensonen painottaa.

Asiantuntija muistuttaa myös, että yksikin homeinen leipä pussissa on varoitusmerkki.

– Koko pussillinen on heitettävä pois. En suosittele syömään. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja