Mikä on parasta leipää? Suomalaisten suosikit selvitettiin – katso top 10

leipia-korissa
Mikä on oma suosikkileipäsi? Leipätiedotus selvitti kansan suosikit. Leipätiedotus ry

Leipätiedotus selvitti leipäviikon kunniaksi suomalaisten suosikkileivät kuluttajatutkimuksella. 

Tällä viikolla vietetään sekä kansallista hävikkiviikkoa että leipäviikkoa. Suomalaiset rakastavat leipää ja se näkyy myös ruokakauppojen hyllyillä: valikoimat ovat valtavat ja leipää on tarjolla jokaiseen makuun. Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen kertoo, että leipäviikolla on jo vuosikymmeniä pitkät perinteet. Leipäviikolla tuotiin ennen vanhaan uuden sadon leipiä markkinoille.

Tänä vuonna leipäviikon teemana on herkkuleipä. 

– Ajatuksena on se, että herkku voi tarkoittaa muutakin kuin leivonnaisia tai karkkeja. Leipäkin voi olla herkku ja se on jokaiselle oman näköinen. Voi tehdä herkullisen vegaaniversion tai sitten oikein lihaisan herkkuleivän. Jollekin herkkuleipä voi olla vain sipaisu voita uunituoreen leivän päällä, Mensonen kuvailee. 

Suomalaisten suosikkileipien top 10

Leipätiedotus selvitti leipäviikon kynnyksellä suomalaisten suosikkileivät. Kuluttajatutkimuksen ykkönen ei yllätä: suomalaiset rakastavat edelleen ruispalaleipää. Kärkikahinoihin listauksessa ovat kuitenkin nousseet myös kauraleivät. 

– Ruisleipä ja palaleivät ovat suosikkeja vuodesta toiseen, mutta kauraleipä on noussut nyt ihan muutaman vuoden sisällä. Jos katsoo kauppojen leipähyllyjä, niin kauraleivän suosio on nähtävissä. Ei ole enää vain yhtä vaihtoehtoa, vaan kaurabuumi on tuonut useita leipiä markkinoille.

Myös paahtoleipä ja sämpylät ovat Mensosen mukaan suomalaisten ikisuosikkeja. Löytyykö oma suosikkisi listalta?

 1. Ruispalaleipä
 2. Kauraleipä
 3. Sämpylät
 4. Ruisreikäleipä ja revityt ruisleivät
 5. Paahtoleipä
 6. Jälkiuunileipä
 7. Rieska
 8. Näkkileipä
 9. Patonki
 10. Ruislimppu

Lähde: Leipätiedotus ry, Crowst Oy: Kuluttajatutkimus 2021

Videolla: Näin valmistuu Suomen suosituin leipä

Näin valmistuu suomalaisten suosikkileipä Vaasan Ruispalat 1:05

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.