Kuuluisissa lihansyöjämaissa on tyrmätty Maailman terveysjärjestön WHO:n tuore raportti, jonka mukaan makkaran, kinkun ja muiden prosessoitujen lihatuotteiden syöminen on yhteydessä suolistosyöpiin.
WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) luokitteli lihansyönnin haitat samaan luokkaan kuin tupakan. Laitoksen mukaan tämä ei tarkoita sitä, että makkara olisi yhtä vaarallista kuin tupakka.
Riski saada suolistosyöpä lihan vuoksi on pieni, mutta se kasvaa, mitä enemmän lihaa syödään.
Maailman suurimpiin lihanviejiin lukeutuvan Australian maatalousministeri Barnaby Joyce kuvaili lihansyönnin ja tupakan polttamisen niputtamista farssiksi.
– Jos syöt makkaran, et kuole suolistosyöpään, mutta et silti halua elää pelkillä makkaroilla, Joyce opasti.
Hän sanoi, että tärkeintä on elää tasapainoisen ruokavalion mukaan, koska ihmisten on mahdotonta välttää joka ikistä syöpää aiheuttavaa myrkkyä.
– Jos luovut kaikesta ruoasta, jossa on WHO:n mukaan karsinogeenejä, voit saman tien mennä asumaan takaisin luolaan. Jos taas haluat välttää kaikkea syöpään yhteydessä olevia asioita, älä mene ulos, älä kävele Sydneyn kaduilla. Voit tehdä hyvin vähän asioita elämässäsi, ministeri paasasi.
"Punaisen lihan syöminen tärkeää"
Australian lihateollisuuden tutkimus- ja kehityskeskuksen mielestä punaisen lihan terveyshyötyjen korostaminen on tärkeää.
