Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

WHO:n makkararaportti tyrmätään tunnetuissa pihvimaissa

WHO:n mukaan riski saada suolistosyöpä lihan vuoksi on pieni, mutta se kasvaa, mitä enemmän lihaa syödään.
WHO:n mukaan riski saada suolistosyöpä lihan vuoksi on pieni, mutta se kasvaa, mitä enemmän lihaa syödään. Colourbox
Julkaistu 27.10.2015 05:31

MTV UUTISET - STT - AFP

Kuuluisissa lihansyöjämaissa on tyrmätty Maailman terveysjärjestön WHO:n tuore raportti, jonka mukaan makkaran, kinkun ja muiden prosessoitujen lihatuotteiden syöminen on yhteydessä suolistosyöpiin.

WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) luokitteli lihansyönnin haitat samaan luokkaan kuin tupakan. Laitoksen mukaan tämä ei tarkoita sitä, että makkara olisi yhtä vaarallista kuin tupakka.

Riski saada suolistosyöpä lihan vuoksi on pieni, mutta se kasvaa, mitä enemmän lihaa syödään.  

Maailman suurimpiin lihanviejiin lukeutuvan Australian maatalousministeri Barnaby Joyce kuvaili lihansyönnin ja tupakan polttamisen niputtamista farssiksi.  

– Jos syöt makkaran, et kuole suolistosyöpään, mutta et silti halua elää pelkillä makkaroilla, Joyce opasti.  

Hän sanoi, että tärkeintä on elää tasapainoisen ruokavalion mukaan, koska ihmisten on mahdotonta välttää joka ikistä syöpää aiheuttavaa myrkkyä.  

– Jos luovut kaikesta ruoasta, jossa on WHO:n mukaan karsinogeenejä, voit saman tien mennä asumaan takaisin luolaan. Jos taas haluat välttää kaikkea syöpään yhteydessä olevia asioita, älä mene ulos, älä kävele Sydneyn kaduilla. Voit tehdä hyvin vähän asioita elämässäsi, ministeri paasasi.  

"Punaisen lihan syöminen tärkeää"  

Australian lihateollisuuden tutkimus- ja kehityskeskuksen mielestä punaisen lihan terveyshyötyjen korostaminen on tärkeää.

Sen mukaan ei ole syytä olettaa, että naudan- tai lampaanlihan syöminen kolmesta neljää kertaa viikossa 100-200 gramman annoksina kasvattaisi syöpäriskiä.  

– Punainen liha on oleellinen osa terveellistä ruokavaliota, koska siinä on rautaa, sinkkiä, B12-vitamiiniä ja omega-3-rasvahappoja, jotka takaavat ruumiin ja aivojen hyvän toiminnan, virasto kirjoitti tiedotteessaan.  

Australialaiset kuuluvat maailman eniten lihaan syövien kansakuntien joukkoon. Maailman syöpäjärjestön mukaan Australia on kahdeksantena maista, joissa esiintyy yleisimmin peräsuolisyöpää.

Australian syöpäjärjestön mukaan punainen ja prosessoitu liha ovat syynä joka kuudenteen maassa todettavaan suolistosyöpätapaukseen.  

Viisi pihviateriaa viikossa  

Pihvilihastaan tunnetuissa Brasiliassa ja Argentiinassa monet ihmiset kertoivat tietävänsä punaisen lihan haitat, mutta eivät ole valmiita luopumaan suosikkiruuastaan.

Lihan grillaaminen on näissä maissa vahva osa kulttuuria. Brasiliassa syödään keskimäärin lähes kolme kertaa enemmän lihaa kuin EU-alueella.  

– Syön lihaa lähes päivittäin. Tiedän, ettei se ole minulle hyväksi, mutta se on niin hyvää, huudahtaa Rio de Janeirossa asuva Gilson Gregoris.

Buenos Airesissa elävä Marcela Duhalde kertoo Guardianissa olevansa niin laiska kokki, että hän yleensä valitsee ateriakseen T-luupihvin ja tomaatteja, koska se on helppoa ja maistuvaa ruokaa. Hän nauttii tällaisen päivällisen jopa viidesti viikossa.  

Duhalde sanoo olevansa huolissaan maatalouskemikaaleista, eläimille annettavista antibiooteista ja pilaantuneesta rehusta sekä karjan huonosta kohtelusta, mutta hän ei voisi olla kasvissyöjä.  

– Kaikki, josta pidän, on epäterveellistä. Pihvit, alkoholi, huumeet ja muut jutut. Mieluummin kuolen kuin luovun niistä. Minulla ei ole energiaa olla onnellinen ilman niitä, hän toteaa Guardianille.  

Lisää aiheesta:

Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"Harvardin tutkijat: Diabeteksen riski voi kasvaa, jos syöt tätä ruokaa kahdesti viikossaBrittiprofessori tyrmää yhden laihdutusmetodin: "Täyttä hölynpölyä"Professori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"Ravitsemustieteen professori pitää suurta osaa nettivalmennuksista puoskarointina – "Autohuoltoonkin halutaan koulutettu mekaanikko"Näin vegaanius auttoi Lewis Hamiltonia menestykseen – "En voi kuvitellakaan palaavani entiseen"
Ulkomaat

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat
  • 06:18
    Venezuela

    Venezuela syyttää Yhdysvaltoja öljytankkerin varastamisesta

  • 06:01
    Alexander Stubb

    Presidentti Stubb valtiovierailulle Hollantiin – tapaa ensin kuningasparin

  • 05:50
    Ukrainan sota

    Halukkaiden koalitio kokoontuu tänään

  • 05:37
    Ukrainan sota

    Trump sanoo keskustelleensa eurooppalaisjohtajien kanssa Ukrainasta voimakkaita sanoja käyttäen

  • 05:21
    Ukrainan sota

    Ukrainalaislähteet: Ukraina lähetti USA:lle päivitetyn version rauhansuunnitelmasta