WHO:n makkararaportti tyrmätään tunnetuissa pihvimaissa

Kuuluisissa lihansyöjämaissa on tyrmätty Maailman terveysjärjestön WHO:n tuore raportti, jonka mukaan makkaran, kinkun ja muiden prosessoitujen lihatuotteiden syöminen on yhteydessä suolistosyöpiin.

WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) luokitteli lihansyönnin haitat samaan luokkaan kuin tupakan. Laitoksen mukaan tämä ei tarkoita sitä, että makkara olisi yhtä vaarallista kuin tupakka.

Riski saada suolistosyöpä lihan vuoksi on pieni, mutta se kasvaa, mitä enemmän lihaa syödään.  

Maailman suurimpiin lihanviejiin lukeutuvan Australian maatalousministeri Barnaby Joyce kuvaili lihansyönnin ja tupakan polttamisen niputtamista farssiksi.  

– Jos syöt makkaran, et kuole suolistosyöpään, mutta et silti halua elää pelkillä makkaroilla, Joyce opasti.  

Hän sanoi, että tärkeintä on elää tasapainoisen ruokavalion mukaan, koska ihmisten on mahdotonta välttää joka ikistä syöpää aiheuttavaa myrkkyä.  

– Jos luovut kaikesta ruoasta, jossa on WHO:n mukaan karsinogeenejä, voit saman tien mennä asumaan takaisin luolaan. Jos taas haluat välttää kaikkea syöpään yhteydessä olevia asioita, älä mene ulos, älä kävele Sydneyn kaduilla. Voit tehdä hyvin vähän asioita elämässäsi, ministeri paasasi.  

"Punaisen lihan syöminen tärkeää"  

Australian lihateollisuuden tutkimus- ja kehityskeskuksen mielestä punaisen lihan terveyshyötyjen korostaminen on tärkeää.

Sen mukaan ei ole syytä olettaa, että naudan- tai lampaanlihan syöminen kolmesta neljää kertaa viikossa 100-200 gramman annoksina kasvattaisi syöpäriskiä.  

– Punainen liha on oleellinen osa terveellistä ruokavaliota, koska siinä on rautaa, sinkkiä, B12-vitamiiniä ja omega-3-rasvahappoja, jotka takaavat ruumiin ja aivojen hyvän toiminnan, virasto kirjoitti tiedotteessaan.  

Australialaiset kuuluvat maailman eniten lihaan syövien kansakuntien joukkoon. Maailman syöpäjärjestön mukaan Australia on kahdeksantena maista, joissa esiintyy yleisimmin peräsuolisyöpää.

Australian syöpäjärjestön mukaan punainen ja prosessoitu liha ovat syynä joka kuudenteen maassa todettavaan suolistosyöpätapaukseen.  

Viisi pihviateriaa viikossa  

Pihvilihastaan tunnetuissa Brasiliassa ja Argentiinassa monet ihmiset kertoivat tietävänsä punaisen lihan haitat, mutta eivät ole valmiita luopumaan suosikkiruuastaan.

Lihan grillaaminen on näissä maissa vahva osa kulttuuria. Brasiliassa syödään keskimäärin lähes kolme kertaa enemmän lihaa kuin EU-alueella.  

– Syön lihaa lähes päivittäin. Tiedän, ettei se ole minulle hyväksi, mutta se on niin hyvää, huudahtaa Rio de Janeirossa asuva Gilson Gregoris.

Buenos Airesissa elävä Marcela Duhalde kertoo Guardianissa olevansa niin laiska kokki, että hän yleensä valitsee ateriakseen T-luupihvin ja tomaatteja, koska se on helppoa ja maistuvaa ruokaa. Hän nauttii tällaisen päivällisen jopa viidesti viikossa.  

Duhalde sanoo olevansa huolissaan maatalouskemikaaleista, eläimille annettavista antibiooteista ja pilaantuneesta rehusta sekä karjan huonosta kohtelusta, mutta hän ei voisi olla kasvissyöjä.  

– Kaikki, josta pidän, on epäterveellistä. Pihvit, alkoholi, huumeet ja muut jutut. Mieluummin kuolen kuin luovun niistä. Minulla ei ole energiaa olla onnellinen ilman niitä, hän toteaa Guardianille.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja