Tässäkö maailman yliarvostetuin ruoka? Ammattilaiset lyttäävät hienostuneen herkun

Maailman kalleimmat ranskalaiset löytyvät New Yorkista 0:53 Maailman kalleimmat ranskalaiset löytyvät New Yorkista
Maailman kalleimmat ranskalaiset sisältävät muun muassa tryffeleitä. Katso videolta, miltä 170 euron annos näyttää.

Tryffelit ovat maailman kalleimpia syötäviä sieniä. Monen mielestä rahallinen arvo ei kuitenkaan vastaa makuelämystä.

Ovatko tryffelit maailman yliarvostetuin ruokalaji? Delish-ruokasivuston toimittaja Felicia Lalomian mielestä kyllä – eikä hän ole mielipiteineen yksin.

Miltä tryffelit maistuvat?

Tryffelit ovat maan alla kasvavia sieniä, jotka kuuluvat maailman kalleimpiin ruoka-aineisiin. Tryffeleiden hinnakkuutta selittää se, että niiden kasvattaminen, luonnosta löytäminen, kerääminen sekä varastoiminen on hankalaa.

Tryffeleitä käytetään esimerkiksi pastojen, risottojen ja munaruokien maustamiseen. Tyyriin annoksen maistaminen voi johtaa pettymykseen.

Kitchen Community -sivusto luonnehtii tryffeleiden makua umamiseksi, multamaiseksi, riistamaiseksi sekä hieman valkosipuliseksi, pähkinäiseksi ja makeaksi. Lisäksi tryffeleissä on niille ominainen maanläheinen tuoksu.

Jokaisella on omat henkilökohtaiset makumieltymyksensä. Osa pitää tryffeleitä suussasulavina, toiset luotaantyöntävinä. Jotkut sujahtavat välimaastoon ja nauttivat tryffelien voimakkaasta mausta pieninä annoksina – kokonainen annos tujua tryffelipastaa voi kuitenkin alkaa tökkiä.

Ruokasivusto Eater kysyi vuonna 2016 amerikkalaisilta ravintola-alan ammattilaisilta, mikä on heidän mielestään yliarvostetuin ruoka-aine. Moni antoi äänensä tryffeleille tai tryffeliöljylle. Eräs kokki luonnehti mustien tryffeleiden maistuvan pahvilta, toinen piti tryffeleitä liian kalliina niiden vaisuun makuun nähden.

Ruokatoimittaja Lalomia on samoilla linjoilla. Hän kokeili tryffeleillä höystettyä annosta ja pettyi latteaan makumaailmaan.

Tarkkana tryffeliöljyjen kanssa

Rasva tuo tryffeleiden makua esille ja kaupoissa myydään selvästi itse sieniä halvempaa tryffeliöljyä. Sieniä edullisempi öljy voi tuntua järkevältä tavalta testata, sopiiko tryffelien maku omaan suuhun.

Useimpiin tryffeliöljyihin ei kuitenkaan käytetä oikeita tryffeleitä vaan ne valmistetaan synteettisesti. Autenttista makua etsivien kannattaakin olla kaupassa tarkkana, jos tarkoituksena on ostaa aitoa tavaraa.

Vuonna 2007 kokki ja ravintoloitsija Daniel Patterson valitti New York Times -lehdessä, että tryffeliöljyn "yksiulotteinen maku muuttaa käsitystä siitä, miltä tryffeleiden pitäisi maistua". Myös muut ammattilaiset ovat kritisoineet, ettei tryffeliöljy maistu alkuunkaan tryffeliltä.

Tryffeleiden tilaaminen on viesti muille

Ruokakulttuuria tutkinut Bostonin yliopiston apulaisprofessori Megan Elias sanoo Delish-sivuston haastattelussa, että ruokavalinnat kertovat jotain syöjästä itsestään. Tryffeliannoksen valitsemalla voi näyttää muille olevansa varakas ja makuaistiltaan sivistynyt. Saman voi tehdä esimerkiksi tilaamalla kaviaaria.

Se, ovatko tryffelit hintansa arvoisia, riippuu siis ihmisen makumieltymyksistä sekä tarkoitusperistä. Pelkästään leveilläkseen tryffeliannosta ei välttämättä kannata menulta valita, sillä muuten voi joutua pettymään – ja kenties koukkaamaan kotimatkalla pikaruokapaikan kautta.

Testasimme, onko 8 euron punaviini oikeasti yhtä hyvää kuin 30 euron. Katso tulos videolta!

Onko 8 euron punaviini oikeasti yhtä hyvää kuin 30 euron punaviini? 5:43
Katso video: Päihittääkö "kyykkyviini" kolmenkympin punaviinin?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!