Tässäkö laihtumisen salaisuus? Yksinkertainen niksi saa sinut pysymään terveellisessä ruoassa

ruoanlaitto
Shutterstock

Miten vältellä herkkuja ja pysytellä terveellisessä ruokavaliossa, kun tarkoituksena on laihduttaa? Health.comin mukaan ratkaisu saattaa olla hyvinkin yksinkertainen.

Psychology&Marketing-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että terveellisessä ruokavaliossa on helppo pysyä, kun valitsee lautaselleen sellaisia ruokia, joista oikeasti pitää. Pekonia ei siis kannata vaihtaa selleriin, jos sellerin syöminen on sinulle vastenmielistä. Kokeile ennemmin porkkanoita, avokadoa tai muuta terveellistä vaihtoehtoa, jonka koet miellyttäväksi.

Tutkimuksessa 176 osallistujaa jaettiin kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä osallistujat laativat listan ruoista, joita he pitivät hyvänä laihdutuksen kannalta. Toinen ryhmä puolestaan listasi ruokia, joita he pitivät huonoina laihdutuksen kannalta. Sen jälkeen he arvioivat, miten paljon he pitivät kustakin listatusta ruoasta. Tutkijat arvioivat lisäksi jokaisen osallistujan itsekuria.

Kuten arvata saattaa, parhaimman itsekurin omaavat listasivat todennäköisemmin laihdutusruokien listaan ruokia, joista he pitivät. Huonon itsekurin omaavat toimivat juuri päinvastoin.

Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että hyvän itsekurin omaavat laittavat itsensä lähes luonnostaan onnistumaan. On todennäköisempää pitäytyä terveellisessä ruokavaliossa, kun ajattelemme terveellisen ruoan houkuttelevana vaihtoehtona sen sijaan, että keskittyisimme murehtimaan kiellettyjä ruokia. 

Lähde: Health.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja