Tässä on Suomen ylivoimaisesti suosituin punaviini – oletko maistanut?

punaviini
Punaviiniä lasissa. Kuvituskuva. Shutterstock

Alko julkaisi tammikuussa perinteiseen tapaan edellisvuoden myyntitilastonsa. Erityisesti yksi juoma erottautuu joukosta Suomen myydyimpien juomien 2019 -listalla. 

Alko on julkaissut perinteiseen tapaan edellisvuoden myyntitilastot ja myydyimmät tuotemerkit. Vuonna 2019 Alkosta ostettiin 82 miljoonaa litraa juomia, mikä oli 3,8 prosenttia edellisvuotta vähemmän. 

Tuoteryhmistä vuonna 2019 myytiin eniten punaviinejä (21,8 miljoonaa litraa). Chile pitää punaviineissä edelleen ykkössijaa Portugalin haastaessa Italiaa ja Espanja. Eteläafrikkalaisten viinien kysyntä on puolestaan selkeässä laskussa.

Portugalilainen punaviini teki huiman nousun ykköseksi

Suomen suosituimpien punaviinien listan ykkösenä komeilee hieman yllättäen portugalilainen 2u Duas Uvas -viini. Kyseistä punaviiniä myytiin viime vuonna Suomessa yli 880 000 litraa – lähes tuplasti enemmän kuin listan kakkosta Viña Maipo Cabernet Sauvignon -punaviiniä. 

Vuonna 2018 2u Duas Uvas sijoittui Alkon punaviinitilastoissa kolmanneksi yli 420 000 litran myynnillään. Myynti siis yli tuplaantui vuodessa. Mistä punaviinin nopea suosion kasvu sitten johtuu?

Alkosta ei kommentoida yksittäisten tuotemerkkien suosiota, mutta tuotepäällikkö Kirsi Erme kertoo portugalilaisten viinien olevan nyt ylipäätään suomalaiskuluttajien mieleen. 

– Kuluttajien kiinnostus portugalilaisia ja ylipäätään eurooppalaisia viinejä kohtaan on kasvanut viime vuosina. Portugalin viinien osalta kiinnostusta lisäävät varmasti myös paikalliset rypälelajikkeet. Lisäksi yleensä myyntivolyymiin vaikuttavat mahdollisimman monen asiakkaan kukkarolle sopiva hinta, sekä useampi pakkauskoko ja tyyppi. Myydyimpien viinien listoilla korostuvat vuosittain tuotteet, joita on saatavilla sekä hanapakkauksessa että pullossa, Erme Sanoo. 

"Voisi kuvailla ruokapöytien moniottelijaksi"

2u Duas Uvas -punaviiniä maahantuovan Cisa Drinks Oy:n Ville Luukkanen on samoilla linjoilla Ermeen kanssa ja avaa tuotemerkin suosion syitä yksityiskohtaisemmin.

– Tosiaan 2u Duas Uvas- punaviini teki ison nousun viime vuonna vielä ottaen huomioon yleisesti viinien myynnin laskun markkinassamme, Luukkanen sanoo ja jatkaa:

– Lähtökohtaisesti portugalilaisten viinien kysyntä ihan maailmanlaajuisestikin on kasvanut suuresti viime vuosien aikana. 2u Duas Uvas- punaviinin suosio pohjautuu käytännössä viinin erinomaiseen hinta-laatusuhteeseen sekä kuluttajaystävälliseen makuprofiiliin. Se on helposti lähestyttävä viini sellaisenaan ja sitä voisi kuvailla myös ruokapöytien moniottelijaksi.

Suomessa myös median antamat hyvät arvoit ovat luonnollisesti auttaneet viinin myyntiä. Vuonna 2017 Viini-lehti valitsi 2u Duas Uvasin vuoden hanaviiniksi. 

 – Viinintuottaja on myös tehnyt erinomaista työtä portugalilaisten paikallisten rypälelajikkeiden kaupallistamisessa, Luukkanen lisää vielä.

2u Duas Uvas -punaviini valmistetaan neljästä eri rypälelajikkesta: touriga francasta, tinta rorizista, castelãosista ja syrahista. 

***

Viiniä vai viinaa - muuttuvatko juomatapamme? 9:08

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat