Tässä on Suomen paras olut
Olutasiantuntijat ovat valinneet Suomen parhaan oluen vuosimallia 2021. Tänä vuonna voitto meni Espooseen.
Suomen Paras Olut 2021 on espoolaisen Olarin Panimon New England IPA -tyylin Runaway 7,1 %. Kansainvälinen finaalituomaristo luonnehti IPA ja APA -sarjan voittajasta kokonaiskilpailun ykköseksi tuomaroitua olutta hyvin tehdyksi ja erinomaiseksi tyylinsä edustajaksi.
Lue myös: Nyt tulee Suomen ensimmäinen viinaton viina! Helsinkiläistislaamo vakuuttaa: "Se ei ole makuvettä"
Olutliiton tiedotteen mukaan tuomaroinnissa huomion kiinnittivät kutsuvat, hyvät aromit ja tuoreet humalat, jotka toivat olueen useita eri tasoja. Kokonaisuus on sekä kompleksinen että helposti juotava olut.
Kuvassa Olarin Panimon tuotteita. Suomen paras olut, Runaway Neipa 7,1 %, vasemmassa alakulmassa. Jos kuva ei näy, katso se täältä.
Suomen paras olut valittiin 12 sarjavoittajan joukosta. Finaalituomarointi suoritettiin sokkomaisteluna keskustellen niin, että tuomareille kerrottiin ainoastaan panimoiden itsensä ilmoittama oluttyyli. Finaalituomariston puheenjohtaja, toimittaja Mariaana Nelimarkka kiitteli tuomareiden toimintaa tiukassa loppukeskustelussa.
– Keskustelu meni järkevästi ja nopeasti. Tuomaristo oli asiantunteva, ja pääsimme hyvin ruotimaan oluet läpi ja keskustelemaan niistä perusteellisesti, mutta sujuvasti. Näkemykset olivat lopulta aika yhteneväisiä ja voittaja näkyi todella selkeästi, Nelimarkka kuvailee.
Suomen Paras Olut 2021: Kilpailusarjat ja niiden voittajat
Olarin Panimo nappasi sarjavoitot myös maustetuissa ja maustamattomissa hapanoluissa ja kypsytetyissä oluissa. Paras hapanolut on Zesty Case gose 5,3 %. Kypsytettyjen oluiden voittajaksi julistettiin DBA Big Momma barley wine 10,4 %.
Sarjavoitot jakaantuivat vuonna 2021 ympäri Suomen. Parhaan vehnäoluen, Vehnä 4,7 %, teki Hailuodon Panimo. Stout ja porter -sarjan voitto meni Jyväskylään Hiisi-panimon Ikiiursolle 12,0 %.
Vaalea lager: | Prykmestar Keller 5,0 %, Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki |
Pils | Sulku Pils 5,2 %, Kanavan Panimo, Vääksy |
Tumma tai värillinen lager: | Bock's Dunkel 4,9 %, Bock's Corner Brewery, Vaasa |
Vaalea tai keskitumma ale: | Pihamaan Sahti 9,0 %, Pihamaan Panimo, Heinola |
IPA ja APA: | Runaway 7,1 %, Olarin Panimo, Espoo |
Stoutit ja portterit: | Ikiiurso 12,0 %, Hiisi, Jyväskylä |
Vehnäolut: | Vehnä 4,7 %, Hailuodon Panimo, Hailuoto |
Maustamattomat ja maustetut hapanoluet: | Zesty Case 5,3 %, Olarin Panimo, Espoo |
Maustetut oluet, kuten hedelmä-, marja- ja ja muut maustetut oluet: | Party Smoosh |
Kypsytetyt oluet: | DBA Big Momma 10,4 %, Olarin Panimo, Espoo |
Alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet | OLVI Rye Mild Neipa 2,5 %, Olvi Oyj, Iisalmi |
Muut oluet: | Kaksi Kotia Vailla Humalaa 5,6 %, Fiskarsin Panimo, Fiskari |
Suomen Paras Olut 2021 on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa. Siihen voivat osallistua kotimaisten panimoiden Suomessa valmistetut oluet, jotka ovat säännöllisessä myynnissä. Kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kansainvälisen kattojärjestön Euroopan Oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumer Unionin (EBCU) hyväksymistä kilpailuista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti