Tässä on Suomen paras olut

suomenparasolut2021
Ammattilaistuomaristo pisti jälleen suomalaisoluet paremmuusjärjestykseen. Olutliitto

Olutasiantuntijat ovat valinneet Suomen parhaan oluen vuosimallia 2021. Tänä vuonna voitto meni Espooseen. 

Suomen Paras Olut 2021 on espoolaisen Olarin Panimon New England IPA -tyylin Runaway 7,1 %. Kansainvälinen finaalituomaristo luonnehti IPA ja APA -sarjan voittajasta kokonaiskilpailun ykköseksi tuomaroitua olutta hyvin tehdyksi ja erinomaiseksi tyylinsä edustajaksi.

Olutliiton tiedotteen mukaan tuomaroinnissa huomion kiinnittivät kutsuvat, hyvät aromit ja tuoreet humalat, jotka toivat olueen useita eri tasoja. Kokonaisuus on sekä kompleksinen että helposti juotava olut.

Kuvassa Olarin Panimon tuotteita. Suomen paras olut,  Runaway Neipa 7,1 %, vasemmassa alakulmassa. Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Suomen paras olut valittiin 12 sarjavoittajan joukosta. Finaalituomarointi suoritettiin sokkomaisteluna keskustellen niin, että tuomareille kerrottiin ainoastaan panimoiden itsensä ilmoittama oluttyyli. Finaalituomariston puheenjohtaja, toimittaja Mariaana Nelimarkka kiitteli tuomareiden toimintaa tiukassa loppukeskustelussa.

– Keskustelu meni järkevästi ja nopeasti. Tuomaristo oli asiantunteva, ja pääsimme hyvin ruotimaan oluet läpi ja keskustelemaan niistä perusteellisesti, mutta sujuvasti. Näkemykset olivat lopulta aika yhteneväisiä ja voittaja näkyi todella selkeästi, Nelimarkka kuvailee.

Suomen Paras Olut 2021: Kilpailusarjat ja niiden voittajat

Olarin Panimo nappasi sarjavoitot myös maustetuissa ja maustamattomissa hapanoluissa ja kypsytetyissä oluissa. Paras hapanolut on Zesty Case gose 5,3 %. Kypsytettyjen oluiden voittajaksi julistettiin DBA Big Momma barley wine 10,4 %.

Sarjavoitot jakaantuivat vuonna 2021 ympäri Suomen. Parhaan vehnäoluen, Vehnä 4,7 %, teki Hailuodon Panimo. Stout ja porter -sarjan voitto meni Jyväskylään Hiisi-panimon Ikiiursolle 12,0 %. 

Vaalea lager:

Prykmestar Keller 5,0 %, Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki 

Pils

Sulku Pils 5,2 %, Kanavan Panimo, Vääksy

Tumma tai värillinen lager:

Bock's Dunkel 4,9 %, Bock's Corner Brewery, Vaasa

Vaalea tai keskitumma ale:

Pihamaan Sahti 9,0 %, Pihamaan Panimo, Heinola

IPA ja APA:

Runaway 7,1 %, Olarin Panimo, Espoo 

Stoutit ja portterit:

Ikiiurso 12,0 %, Hiisi, Jyväskylä

Vehnäolut:

Vehnä 4,7 %, Hailuodon Panimo, Hailuoto

Maustamattomat ja maustetut hapanoluet:

Zesty Case 5,3 %, Olarin Panimo, Espoo

Maustetut oluet, kuten hedelmä-, marja- ja ja muut maustetut oluet:

Party Smoosh
5,0 %, CoolHead Brew, Tuusula

Kypsytetyt oluet:

DBA Big Momma 10,4 %, Olarin Panimo, Espoo

Alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet

OLVI Rye Mild Neipa 2,5 %, Olvi Oyj, Iisalmi

Muut oluet:

Kaksi Kotia Vailla Humalaa 5,6 %, Fiskarsin Panimo, Fiskari

Suomen Paras Olut 2021 on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa. Siihen voivat osallistua kotimaisten panimoiden Suomessa valmistetut oluet, jotka ovat säännöllisessä myynnissä. Kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kansainvälisen kattojärjestön Euroopan Oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumer Unionin (EBCU) hyväksymistä kilpailuista. 

8:54

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja