Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaispanimon toimitusjohtaja kertoo, miksi olutta ei tulisi juoda tölkistä: "Kaikista pahinta"

2:02Näin säilytät ja nautit oluesi parhaalla mahdollisella tavalla
Julkaistu 25.12.2021 08:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Kymenlaaksolaisen Takatalo & Tompuri -panimon toimitusjohtaja ja olutmestari Mikko Suur-Uski kertoo, mikä oluen säilytyksessä ja tarjoilussa on tärkeintä. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivusto vieraili loppuvuodesta Kotkan ja Haminan seudulla tutustumassa paikalliseen ruoka- ja juomatarjontaan. Matkan varrelta tarttui mukaan muun muassa tärkeitä oppeja olueen liittyen.

Virolahtelaispanimo palkittu kansainvälisestikin

Takatalo & Tompuri Brewery on Kymenlaaksossa, Virolahden Ravijärven kylässä sijaitseva maatilapanimo, jossa olutta pannaan oman pellon mallasohrasta sekä kaurasta. 

Takatalo & Tompuri Brewery menestyi Lontoossa järjestetyssä European Beer Challenge -olutkilpailussa keväällä 2021 ja pokkasi kultamitalit kolmessa eri olutkategoriassa.

Takatalo & Tompuri Breweryn toimitusjohtaja Mikko Suur-Uski ryhtyi pyörittämään panimotoimintaa yli 300 vuotta vanhalla sukutilallaan seitsemän vuotta sitten, kun tilalta uupui jatkaja. Muualla jo parisenkymmentä vuotta asunut Mikko kääri hihansa ja muutti perheensä kanssa takaisin Takatalon tilalle. Koska perinteinen viljelytoiminta ei enää ollut kovin kannattavaa, siitä jatkojalostettiin panimobisnes.

Aiemmin keittiömestarina työskennellyt Mikko opetteli oluen panemisen ja panimotoiminnan salat perin pohjin ja nyt tilalla tuotetaan kansainvälisestikin palkittuja Kaski-oluita, muun muassa kylmäsavulageria.

Näin säilytät ja tarjoilet oluen oikein

Tärkeä osa olutnautintoa on tietysti se, miten olut tarjoillaan. Lisäksi täytyy kiinnittää huomiota myös oluen säilytysolosuhteisiin. Miten tavallinen suomalainen kuluttaja voi varmistaa, että olut pysyy kotona hyvänä?

– Ainakin niin, että olut säilytetään kylmässä. Toiseen juttuun liittyy myös se, miksi olutpullo on ruskea: auringonvalo on oluille aikamoinen vihollinen. Olut alkaa aika nopeasti maistua metalliselle. Oluet pitäisi siis säilyttää niin, että juomaan ei pääse auringonvaloa, Mikko Suur-Uski kertoo. 

Lisäksi väliä on myös sillä, mistä ja miten olut juodaan.

Katso videolta, mikä on paras tarjoiluväline oluelle, miksi olutta ei kannata juoda tölkistä ja muut oluen säilyvyyteen liittyvät vinkit.

Lisää aiheesta:

Osaatko kaataa oluen lasiin oikein? Tältä juoman pitäisi näyttää, tai muuten se väljähtyy ja aromit karkaavatKontulalainen oluttehdas näpäyttää – ryhtyi tuottamaan aivan tavallista Keijo-keskiolutta: "Perusbisse rules"Arvostettu olutbrändi avaa ravintolan Helsinkiin: "Muutama toivottu ja käsistä viety tuote tekee paluun"Pentin 10 vuotta sitten kehittelemästä Pirkka-oluesta tuli älytön jättihitti – totuus lagerista yllättää monet: "Suomalaiset eivät ajattele..."Onko tässä kaikkien aikojen kesäduuni? Juho, 27, kiertää Suomea ja maistelee oluita – ”Elän elämäni kesää”Tamperelaispanimon tuote palkittiin maailman parhaan oluen tittelillä – ”mustanmakkaran kanssa olut toimii erinomaisesti”
OlutJuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 3.11.16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"