Tarttuuko koronavirus ruoasta, ja voiko valkosipulia syömällä ehkäistä tartunnan? WHO vastaa

2:33 Kaupassa käynti koronan aikana

Voiko koronavirus tarttua ruoasta? Tämä kaikki tiedetään covid-19-viruksen ja ruoan yhteydestä tällä hetkellä.

Uutistoimisto AP kertoi tammikuun alussa, että Kiinassa valmistetusta jäätelöstä on löytynyt koronavirusta. Tämän johdosta koko 29 000 jäätelöpurkin erä vedettiin myynnistä. Virusjäätelön ei tiedetä tartuttaneen tehtaan työntekijöitä.

Mutta voisiko koronavirus periaatteessa tarttua ruoan välityksellä? Maailman terveysjärjestö WHO on listannut sivuillensa kysymyksiä ja vastauksia aiheeseen liittyen.

Voiko koronavirus tarttua ruoan välityksellä?

WHO:n ja Suomen Ruokaviraston mukaan COVID-19 ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä.  Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n mukaan joidenkin elintarviketehtaiden työntekijöillä on todettu koronavirustartuntoja, mutta ei ole mitään viitteitä siitä, että virus olisi levinnyt näissäkään tapauksissa ruoan välityksellä.

Voiko koronavirus tarttua ruokapakkausten pinnoilta? 

WHO:n mukaan koronavirus tarvitsee elävän eläin- tai ihmiskantajan selvitäkseen, eikä virus pysty lisääntymään ruokapakkausten pinnoilla. Ei siis ole välttämätöntä desifinoida pakkausmateriaaleja, mutta kädet tulisi aina pestä pakkausten käsittelyn jälkeen ja ennen syömistä.

Miten hedelmät ja vihannekset pitää nyt pestä?

Oikein käsiteltynä tuoreet kasvikset ovat turvallisia käyttää. Kotikeittiössäkin kasviksia käsitellessä tulee muistaa hyvä hygienia. Mikrobit ovat kasvisten pinnassa, ja ne voidaan poistaa kuorimalla tai pesemällä tuotteet huolellisesti. Lisäksi tulee muistaa pestä kädet huolellisesti ja riittävän usein.

Onko ruokakaupassa käyminen turvallista?

Ruokakaupassa käyminen on WHO:n mukaan yleisesti ottaen turvallista, jos noudattaa virustartuntaa ennaltaehkäiseviä toimia:

  • Pese kädet saippualla tai käsidesillä ennen kuin menet kauppaan sisään
  • Yskäise hihaan tai niistä nenäliinaan.
  • Pidä riittävä turvaväli ihmisiin ja käytä lisäksi maskia
  • Kun pääset kotiin, pese kädet huolellisesti saippualla. Pese kädet varmuuden vuoksi myös sen jälkeen, kun olet siirtänyt ruokaostokset kasseista kaappeihin.

Lisäksi tulisi noudattaa alueellisia suosituksia ja rajoituksia. Erityisesti riskiryhmäläisten kannattaa harkita kaupoissa asioimista ruuhka-aikojen ulkopuolella. Kannattaa myös muistaa erilaisten kauppakassipalveluiden olemassaolo. 

Voiko valkosipulia, inkivääriä tai pippuria syömällä ehkäistä koronavirustartunnan?

Ei. Ei ole mitään todisteita siitä, että näiden raaka-aineiden syöminen suojaisi covid-19-tartunnalta.

Valkosipulilla ja inkiväärillä on kuitenkin todettu olevan ainakin lieviä tulehdusta hillitseviä vaikutuksia. Molemmilla raaka-aineilla on myös antimikrobisia ominaisuuksia.

Mitä ruokia kannattaa syödä immuunipuolustuksen vahvistamiseksi?

WHO:n mukaan ihmisen immuunipuolustusjärjestelmä vaatii monelaisten ravintoaineiden tuen. On suositeltavaa syödä monipuolisesti erilaisia ruokia, jotka kuuluvat yleensäkin terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi täysjyvää, vihanneksia ja kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja joitain eläinperäisiä tuotteita. Mikään yksittäinen ruoka ei ennaltaehkäise covid-19-tartuntaa.


Lähteet: WHO, Ruokavirasto, CDC

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja