Markku, 62, kehitteli lähes 40 vuotta sitten hittituotteen – sinäkin olet melko varmasti syönyt: "Se on halpaa ja nuoriso tykkää"

makaronimarkku
Markku Mäkelä on työskennellyt yli 40 vuotta pastan ja makaronin parissa. Hän oli mukana kehittelemässä Suomen suosituinta pastatuotetta. Myllyn Paras

Suomen suosituin pastatuote on edelleen perinteinen makaroni, eli niin sanottu sarvimakaroni. Myllyn Parhaan tehtaalla Hyvinkäällä jo 40 vuotta työskennellyt, tunnettuja pastatuotteita kehitellyt, Markku "mr. makaroni" Mäkelä, 62, kertoo, miksi arvelee makaronin olevan edelleen niin suosittua.

Makaroni on tänä päivänä monen suomalaisen arkiruoan perusta ja edelleen suuri osa suomalaislapsista kasvaa makaronilaatikolla. Alun perin makaroni tuli Suomeen jo 1800-luvulla, mutta se oli pitkään vain harvojen herkkua.

1900-luvun alkupuolella makaroni toi moniin ruokiin hienostuneisuutta, eikä todellakaan vielä puhuttu koko kansan edullisesta arkiraaka-aineesta. Vähitellen makaroni kuitenkin yleistyi ja se tuli osaksi arkea makaronivellien, makaronilaatikoiden ja muiden nykypäivänäkin tuttujen ruokien muodossa.

Markku "mr. makaroni" Mäkelä oli mukana kehittelemässä Myllyn Parhaan makaronia

Suomalaisella pastatehtaalla Myllyn Parhaalla perinteistä sarvimakaronia on valmistettu 1980-luvulta lähtien. Hyvinkääläinen, mr. makaronina tunnettu, Markku Mäkelä oli mukana kehittelemässä Myllyn Parhaalle suomalaista sarvimakaronia vuosina 1982–1983. Jo yli 40-vuotisen uran pastatehtaalla tehnyt Mäkelä on nykyään vuoropäällikkö ja vastaa makaronituotannosta. 

– Kun koulusta pääsin, päädyin tehtaalle kesätöihin. Velipoikani oli jo täällä töissä. Kävin yhtenä jouluna kaupassa ja törmäsin herra Savelaan, joka kysyi, tulisinko töihin. Vastasin, että voisinhan minä tulla, Markku Mäkelä kertaa MTV:lle uransa alkua.

Ja sille tielle Markku jäi. Miehen itsensä lisäksi Myllyn Parhaalla on työskennellyt lähes hänen koko sukunsa: oma äiti, sisko, useampi veli, vaimo, veljen vaimo sekä siskon mies. 

Markku muistaa vielä, miten makaronituotanto 1980-luvun alussa Myllyn Parhaalla startattiin. 

–  Olin alusta lähtien mukana. Meni pari vuotta, kun teimme koneet ja hiomme taikinareseptiä. Italiasta tilasimme suuttimet ja sitten vain rupesimme harjoittelemaan. Kukaan ei osannut aluksi makaronia tehdä.

Edelleen suomen suosituin pastatuote

Nyt lähes 40 vuotta myöhemmin sarvimakaroni on edelleen Myllyn Parhaan suosituin makaroni ja sitä valmistetaan tehtaalla ympäri vuorokauden. Koronan aikana valmistusmäärät kasvoivat entisestään ja jäivät pysyvästi korkeammalle tasolle. Viikossa sarvimakaronia tehdään Hyvinkäällä noin 200 000 kiloa. 

Mutta mikä on sarvimakaronin suosion salaisuus? Markku arvelee, että yksi syistä on sen helppokäyttöisyys ja se, että raaka-aine on olennainen osa suomalaista klassikkoruokaa, makaronilaatikkoa.

– Se on halpaa ja nuoriso tykkää makaronista.  Ei tarvitse muuta kuin jauhelihaa ja makaronia elämään, hän pohtii.

Mr. makaronin omat lapsenlapset kehuvat tietysti muille syövänsä vaarin tekemää makaronia. Miten Markku itse sitten tekee makaronilaatikon? 

– Kyllä minä teen sen ihan perinteisellä reseptillä munamaitoon.

Makaronin syöminen ei miestä kyllästytä 40 vuoden pastaurankaan jälkeen. Vaikka eläkeikä jo lähestyy, jatkaa mr. makaroni vielä mielellään elämäntyönsä parissa

– Ei ole kiire eläkkeelle, Markku nauraa.

Videolla pastatehtaan tunnelmia koronakeväänä 2020: 

3:48


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja