Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Markku, 62, kehitteli lähes 40 vuotta sitten hittituotteen – sinäkin olet melko varmasti syönyt: "Se on halpaa ja nuoriso tykkää"

Markku Mäkelä on työskennellyt yli 40 vuotta pastan ja makaronin parissa. Hän oli mukana kehittelemässä Suomen suosituinta pastatuotetta.
Markku Mäkelä on työskennellyt yli 40 vuotta pastan ja makaronin parissa. Hän oli mukana kehittelemässä Suomen suosituinta pastatuotetta.Myllyn Paras
Julkaistu 26.06.2021 08:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomen suosituin pastatuote on edelleen perinteinen makaroni, eli niin sanottu sarvimakaroni. Myllyn Parhaan tehtaalla Hyvinkäällä jo 40 vuotta työskennellyt, tunnettuja pastatuotteita kehitellyt, Markku "mr. makaroni" Mäkelä, 62, kertoo, miksi arvelee makaronin olevan edelleen niin suosittua.

Makaroni on tänä päivänä monen suomalaisen arkiruoan perusta ja edelleen suuri osa suomalaislapsista kasvaa makaronilaatikolla. Alun perin makaroni tuli Suomeen jo 1800-luvulla, mutta se oli pitkään vain harvojen herkkua.

Lue myös: Tiesitkö tätä makaronilaatikosta? Ylivoimaisen jauheliha-makaronilaatikon ohje: "Hemmetin hyvä"

1900-luvun alkupuolella makaroni toi moniin ruokiin hienostuneisuutta, eikä todellakaan vielä puhuttu koko kansan edullisesta arkiraaka-aineesta. Vähitellen makaroni kuitenkin yleistyi ja se tuli osaksi arkea makaronivellien, makaronilaatikoiden ja muiden nykypäivänäkin tuttujen ruokien muodossa.

Markku "mr. makaroni" Mäkelä oli mukana kehittelemässä Myllyn Parhaan makaronia

IMG_1400
Makaronia linjastolla.Myllyn Paras

Suomalaisella pastatehtaalla Myllyn Parhaalla perinteistä sarvimakaronia on valmistettu 1980-luvulta lähtien. Hyvinkääläinen, mr. makaronina tunnettu, Markku Mäkelä oli mukana kehittelemässä Myllyn Parhaalle suomalaista sarvimakaronia vuosina 1982–1983. Jo yli 40-vuotisen uran pastatehtaalla tehnyt Mäkelä on nykyään vuoropäällikkö ja vastaa makaronituotannosta. 

– Kun koulusta pääsin, päädyin tehtaalle kesätöihin. Velipoikani oli jo täällä töissä. Kävin yhtenä jouluna kaupassa ja törmäsin herra Savelaan, joka kysyi, tulisinko töihin. Vastasin, että voisinhan minä tulla, Markku Mäkelä kertaa MTV:lle uransa alkua.

Ja sille tielle Markku jäi. Miehen itsensä lisäksi Myllyn Parhaalla on työskennellyt lähes hänen koko sukunsa: oma äiti, sisko, useampi veli, vaimo, veljen vaimo sekä siskon mies. 

Markku muistaa vielä, miten makaronituotanto 1980-luvun alussa Myllyn Parhaalla startattiin. 

–  Olin alusta lähtien mukana. Meni pari vuotta, kun teimme koneet ja hiomme taikinareseptiä. Italiasta tilasimme suuttimet ja sitten vain rupesimme harjoittelemaan. Kukaan ei osannut aluksi makaronia tehdä.

Edelleen suomen suosituin pastatuote

Markku ja Raketti Spagetti2Markku ja Raketti Spagettia tehtaalla.Myllyn Paras

Nyt lähes 40 vuotta myöhemmin sarvimakaroni on edelleen Myllyn Parhaan suosituin makaroni ja sitä valmistetaan tehtaalla ympäri vuorokauden. Koronan aikana valmistusmäärät kasvoivat entisestään ja jäivät pysyvästi korkeammalle tasolle. Viikossa sarvimakaronia tehdään Hyvinkäällä noin 200 000 kiloa. 

Mutta mikä on sarvimakaronin suosion salaisuus? Markku arvelee, että yksi syistä on sen helppokäyttöisyys ja se, että raaka-aine on olennainen osa suomalaista klassikkoruokaa, makaronilaatikkoa.

– Se on halpaa ja nuoriso tykkää makaronista.  Ei tarvitse muuta kuin jauhelihaa ja makaronia elämään, hän pohtii.

Mr. makaronin omat lapsenlapset kehuvat tietysti muille syövänsä vaarin tekemää makaronia. Miten Markku itse sitten tekee makaronilaatikon? 

– Kyllä minä teen sen ihan perinteisellä reseptillä munamaitoon.

Makaronin syöminen ei miestä kyllästytä 40 vuoden pastaurankaan jälkeen. Vaikka eläkeikä jo lähestyy, jatkaa mr. makaroni vielä mielellään elämäntyönsä parissa

– Ei ole kiire eläkkeelle, Markku nauraa.

Lue myös: Joko testasit? Hans Välimäen täydellinen jauhelihaohje arkeen: "Aijaijai"

Videolla pastatehtaan tunnelmia koronakeväänä 2020: 

3:48Hyvinkään makaronitehtaalla painetaan töitä kellon ympäri

Lisää aiheesta:

Muistatko vielä makaronivellin? Katjan ohjeella palaat menneille vuosikymmenilleTiesitkö? Tällaista makaronilaatikko oli Suomessa ennenFakta Suomessa myytävästä spagetista voi yllättääTiesitkö tätä Raketti Spagetista? Keksittiin puolivahingossa – tuotenimen merkitys voi yllättääTiesitkö tätä? Suomalaisfirma lähti makaronibisnekseen yllättävästä syystä: ”1970-luvulla pasta oli vielä eksoottista”Heikki keksi lokakuun 2. päivä keittiön pöydän vieressä huikean perunaruoan, josta povataan hittiä: ”Kuidut kohdillaan ja viljoja vähemmän kaloreita”
PastaRuokaTyöMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pasta
  • 15.9.11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 8.9.17:17
    Ruoka

    "Miljoonan dollarin spagetti" – herkullinen jauhelihapasta nousi hitiksi

  • 12.8.17:03
    Ruoka

    Näin saat makaronilaatikosta parempaa: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"

  • 11.8.13:28
    Ruoka

    Ruokasivuston reseptistä pastamyrsky Italiassa – "Kansainvälinen selkkaus"

  • 10.8.09:43
    Ruoka

    Tiiun lasagnea ylistetään: "Jos pitäisi syödä vain yhtä ruokaa loppuelämä, niin se olisi tämä"