Tällä viikolla vietetään sekä leipä- että hävikkiviikkoa. Mikä olisikaan sen parempi tapa viettää teemaviikkoa kuin valmistaa lämpimiä voileipiä eli lämppäreitä jääkaapin tähteitä hyödyntäen.
Lämpimät voileivät eli lämppärit ovat todellinen iltapalaklassikko. Lämppäreiden kulta-aikaa elettiin 1980- ja 1990-luvulla, kun monissa suomalaisperheissä innostuttiin toden teolla mikroruoasta. Mikrossa lämppärit valmistuvat nopeasti, mutta jos haluat rapeamman lopputuloksen on uuni paras paikka voileipien paistoon.
Yksinkertaisimmillaan lämppärit valmistuvat esimerkiksi leivästä, juustosta ja kinkusta. Klassissin versio syntyy perinteisestä ranskanleivästä, mutta myös paahtoleipä tai ruisleipä sopivat mainiosti lämppäreiden pohjaksi. Lämpimien voileipien täytteissä kannattaa käyttää luovuutta ja hyödyntää jääkaapin tähteitä. Näin vältytään myös ylimääräiseltä hävikiltä.
Huippukokin parhaat lämppärit
Jos jaksat nähdä hieman vaivaa, juustoiset lämpimät voileivät muuttuvat todellisiksi mestariteoksiksi. Yhdeksi maailman parhaimmista kokeista nimetty, kolmen Michelin-tähden The French Laundry -ravintolaa pyörittävä Thomas Keller paljasti aiemmin tänä vuonna oman tekniikkansa juustolämppäreiden valmistamiseen.
Sen sijaan, että Keller voitelisi leivät päältä ennen niiden paistamista, hän ruskistaakin voin pannulla ja "uittaa" leivät maukkaassa voissa. Ruskistettu voi tuo leipiin uskomattoman syvän, hieman pähkinäisen ja herkullisen maun.
