Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tämän parempaa leipää ei ehkä ole olemassa: Niksi lämppäreihin muuttaa tavallisen juustoleivänkin mestariteokseksi

Shutterstock
Julkaistu 08.09.2020 20:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tällä viikolla vietetään sekä leipä- että hävikkiviikkoa. Mikä olisikaan sen parempi tapa viettää teemaviikkoa kuin valmistaa lämpimiä voileipiä eli lämppäreitä jääkaapin tähteitä hyödyntäen.

Lämpimät voileivät eli lämppärit ovat todellinen iltapalaklassikko. Lämppäreiden kulta-aikaa elettiin 1980- ja 1990-luvulla, kun monissa suomalaisperheissä innostuttiin toden teolla mikroruoasta. Mikrossa lämppärit valmistuvat nopeasti, mutta jos haluat rapeamman lopputuloksen on uuni paras paikka voileipien paistoon. 

Yksinkertaisimmillaan lämppärit valmistuvat esimerkiksi leivästä, juustosta ja kinkusta. Klassissin versio syntyy perinteisestä ranskanleivästä, mutta myös paahtoleipä tai ruisleipä sopivat mainiosti lämppäreiden pohjaksi. Lämpimien voileipien täytteissä kannattaa käyttää luovuutta ja hyödyntää jääkaapin tähteitä. Näin vältytään myös ylimääräiseltä hävikiltä. 

Huippukokin parhaat lämppärit

Jos jaksat nähdä hieman vaivaa, juustoiset lämpimät voileivät muuttuvat todellisiksi mestariteoksiksi. Yhdeksi maailman parhaimmista kokeista nimetty, kolmen Michelin-tähden The French Laundry -ravintolaa pyörittävä Thomas Keller paljasti aiemmin tänä vuonna oman tekniikkansa juustolämppäreiden valmistamiseen. 

Sen sijaan, että Keller voitelisi leivät päältä ennen niiden paistamista, hän ruskistaakin voin pannulla ja "uittaa" leivät maukkaassa voissa. Ruskistettu voi tuo leipiin uskomattoman syvän, hieman pähkinäisen ja herkullisen maun.

Ruskistettu voi valmistuu voita keyesti pannulla tai kattilassa ruskistamalla. Tunnistat valmiin ruskistetun voin pähkinäisestä tuoksusta. Älä päästä voita palamaan. 

Keller paistaa juustolla täytettyjä leipiä hetken molemmin puolin ruskistetussa voissa. Lopuksi leivän päälle lusikoidaan vielä lisää ruskistettua voita, ja sitten lämppärit paistetaan 175-asteisessa uunissa 2–5 minuutin ajan. Tässä ajassa juusto sulaa ja leipä rapsakoituu entisestään.

–  Ja siinä se on, paras juustolämppäri, jota olet koskaan maistanut, The Kitchn -ruokasivustolla hehkutettiin. 

Lue myös: Saako leipää syödä, jos haluaa laihtua? Suomalaisasiantuntija varoittaa yleisestä vaalean leivän harhaluulosta: "Vaikutus on päinvastainen"

Lisää aiheesta:

Näin saat kaupan valmiista hampurilaissämpylöistä parempia: "Voi muuttaa tylsän sämpylän totaalisesti""Voileipäkuninkaan" helposta niksistä tuli hitti – rapean juustoinen herkku syntyy hetkessä!Tässä on ylivoimaisesti paras tapa lämmittää pizzaAsia, joka kannattaa aina tehdä juustoleiville – ammattilaiskokki paljastaa parhaat ruoanlaittovinkkinsäParhaat lämppärit ikinä: Huippukokki Thomas Kellerin niksi muuttaa tavallisen juustoleivän mestariteokseksiMiten sinä voitelet paahtoleivän? Luulit ehkä, että siihen on vain yksi tapa, mutta olet väärässä
RuokaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • Eilen07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!