Tämän parempaa leipää ei ehkä ole olemassa: Niksi lämppäreihin muuttaa tavallisen juustoleivänkin mestariteokseksi

0:18 Näin leipä kannattaa leikata oikeasti

Tällä viikolla vietetään sekä leipä- että hävikkiviikkoa. Mikä olisikaan sen parempi tapa viettää teemaviikkoa kuin valmistaa lämpimiä voileipiä eli lämppäreitä jääkaapin tähteitä hyödyntäen.

Lämpimät voileivät eli lämppärit ovat todellinen iltapalaklassikko. Lämppäreiden kulta-aikaa elettiin 1980- ja 1990-luvulla, kun monissa suomalaisperheissä innostuttiin toden teolla mikroruoasta. Mikrossa lämppärit valmistuvat nopeasti, mutta jos haluat rapeamman lopputuloksen on uuni paras paikka voileipien paistoon. 

Yksinkertaisimmillaan lämppärit valmistuvat esimerkiksi leivästä, juustosta ja kinkusta. Klassissin versio syntyy perinteisestä ranskanleivästä, mutta myös paahtoleipä tai ruisleipä sopivat mainiosti lämppäreiden pohjaksi. Lämpimien voileipien täytteissä kannattaa käyttää luovuutta ja hyödyntää jääkaapin tähteitä. Näin vältytään myös ylimääräiseltä hävikiltä. 

Huippukokin parhaat lämppärit

Jos jaksat nähdä hieman vaivaa, juustoiset lämpimät voileivät muuttuvat todellisiksi mestariteoksiksi. Yhdeksi maailman parhaimmista kokeista nimetty, kolmen Michelin-tähden The French Laundry -ravintolaa pyörittävä Thomas Keller paljasti aiemmin tänä vuonna oman tekniikkansa juustolämppäreiden valmistamiseen. 

Sen sijaan, että Keller voitelisi leivät päältä ennen niiden paistamista, hän ruskistaakin voin pannulla ja "uittaa" leivät maukkaassa voissa. Ruskistettu voi tuo leipiin uskomattoman syvän, hieman pähkinäisen ja herkullisen maun.

Ruskistettu voi valmistuu voita keyesti pannulla tai kattilassa ruskistamalla. Tunnistat valmiin ruskistetun voin pähkinäisestä tuoksusta. Älä päästä voita palamaan. 

Keller paistaa juustolla täytettyjä leipiä hetken molemmin puolin ruskistetussa voissa. Lopuksi leivän päälle lusikoidaan vielä lisää ruskistettua voita, ja sitten lämppärit paistetaan 175-asteisessa uunissa 2–5 minuutin ajan. Tässä ajassa juusto sulaa ja leipä rapsakoituu entisestään.

–  Ja siinä se on, paras juustolämppäri, jota olet koskaan maistanut, The Kitchn -ruokasivustolla hehkutettiin. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja