Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tämä tapa jokaisen ruoanlaittajan tulisi opetella – oletko sinä käyttänyt ravintolakeittiöistä tuttua metodia?

0:18Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on?KATSO MYÖS VIDEO: Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on?
Julkaistu 20.09.2022 19:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Osaatko jo misata? Ammattikokkien käyttämä taktiikka, mise en place eli misaus, on hyödyllinen myös kotikokeille.

Ruokasivusto The Kitchn muistuttaa niin sanotun misauksen hyödyistä. Oletko sinä jo kuullut tämän ammattikeittiöistä tutun termin? Se on yksi ensimmäisistä taidoista, joka opetetaan kokkikoulussa. Misaus tekee kokista kuin kokista paremman ja tehokkaamman.

Lue myös: Sannan todellinen "arjen pelastajaruoka" jauhelihasta ja perunasta – potut voi ostaa pakastealtaasta

Mitä tarkoittaa mise en place eli misaus?

Kirjaimellisesti mise en place -ilmaisun voi kääntää muotoon "kaikki omalla paikallaan". Tämä tarkoittaa siis sitä, että raaka-aineet on valmisteltu ennen varsinaista ruoanlaittoa. Misaus voi siis tarkoittaa raaka-aineiden pilkkomista, mausteiden mittaamista tai ylipäätään tarvittavin ainesten keräämistä kasaan.  

Misaus eli esivalmistelu helpottaa ruoanlaittoa ja säästää aikaa. Kun kaikki on valmiiksi pilkottu ja mitattu sekä pannut ja kattilat valmiudessa, on ruonlaitto tehokkaampaa ja organisoidumpaa. Misauksen avulla varmistetaan myös, ettei virheitä pääse tapahtumaan kiireessä.

Mise en place on ammattilaiskokeille tärkeä osa ruoanlaittoa, mutta siitä voivat toden totta hyötyä myös kotikokit. Vähintäänkin reseptin läpilukeminen ennen ruoanlaittoa kannattaa jokaisen suorittaa, mutta myös muut misauksen perusvaiheet on hyvä ottaa haltuun. 

Kotikokin mise en place eli misaus

misaus mise en place raaka-aineetMisattuja raaka-aineita.Shutterstock

  1. Lue resepti läpi ja sisäistä eri valmistusvaiheet.
  2. Ota esille tarvittavat ruoanlaittovälineet.
  3. Ota esille tarvittavat raaka-aineet.
  4. Pilko ja mittaa raaka-aineita valmiiksi niin pitkälle kuin suinkin voit. LAita samaan aikaan lisättävät raaka-aineet suoraan samaan astiaan, niin vältyt ylimääräiseltä tiskiltä.
  5. Tarkista vielä, voitko esivalmistella jotain muuta, esimerkiksi voidella uunivuoan tai laittaa uunin lämpenemään.
  6. Aloita varsinainen ruoanlaitto. Kun olet esivalmistellut kaiken, ruoanlaitton helpompaa ja saat myös samalla siivottua jälkesi.

Lue myös: Rahaa säästyy ja stressi vähenee – kaikki eivät silti hyödynnä ruoanlaittoa helpottavaa tapaa: "Kannattaisi ottaa harkintaan"

Lähde: The Kitchn

Lisää aiheesta:

Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiinNämä kokkikoulussa opetettavat asiat jokaisen kotikokin pitäisi tietää: "Tulevat usein tarpeeseen"Rahaa säästyy ja stressi vähenee – kaikki eivät silti hyödynnä ruoanlaittoa helpottavaa tapaa: "Kannattaisi ottaa harkintaan"Hanna vinkkaa ainesosan, joka tekee tavallisesta pyttipannusta yllättäen taianomaisen herkullista: "Unohdettiin turhaan 90-luvulle"Kolme näppärää niksiä, jotka todella nopeuttavat ruoanlaittoa: "Miksi pilkkoa sipulia veitsellä, jos se menee lihamurekkeeseen?"Gordon Ramsayn listaus: 5 perustaitoa, jotka jokaisen ruoanlaittajan tulisi osata keittiössä – osaatko sinä?
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:33
    Jouluruoka

    Jouluruoat, jotka kannattaa tehdä jo nyt!

  • Eilen16:44
    Jouluruoka

    Kokin täsmävinkit: Saat riisipuuron varmasti onnistumaan!

  • Eilen08:08
    Puuro

    Yllättävä puuro aiheutti jättijonot Helsingissä – tässä sen salaisuus

  • to16:46
    Puuro

    Valtteri tekee riisipuuron tavalla, jota moni ei ole hoksannut: "Älyttömän hyvä"

  • to06:47
    Jouluruoka

    Margitin "ripulirullat" naurattavat somessa: "Taidan ilmoittaa itseni Koko Suomi leipoo -kisaan!"