Tämä tapa jokaisen ruoanlaittajan tulisi opetella – oletko sinä käyttänyt ravintolakeittiöistä tuttua metodia?

0:18 Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on?
KATSO MYÖS VIDEO: Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on?

Osaatko jo misata? Ammattikokkien käyttämä taktiikka, mise en place eli misaus, on hyödyllinen myös kotikokeille.

Ruokasivusto The Kitchn muistuttaa niin sanotun misauksen hyödyistä. Oletko sinä jo kuullut tämän ammattikeittiöistä tutun termin? Se on yksi ensimmäisistä taidoista, joka opetetaan kokkikoulussa. Misaus tekee kokista kuin kokista paremman ja tehokkaamman.

Mitä tarkoittaa mise en place eli misaus?

Kirjaimellisesti mise en place -ilmaisun voi kääntää muotoon "kaikki omalla paikallaan". Tämä tarkoittaa siis sitä, että raaka-aineet on valmisteltu ennen varsinaista ruoanlaittoa. Misaus voi siis tarkoittaa raaka-aineiden pilkkomista, mausteiden mittaamista tai ylipäätään tarvittavin ainesten keräämistä kasaan.  

Misaus eli esivalmistelu helpottaa ruoanlaittoa ja säästää aikaa. Kun kaikki on valmiiksi pilkottu ja mitattu sekä pannut ja kattilat valmiudessa, on ruonlaitto tehokkaampaa ja organisoidumpaa. Misauksen avulla varmistetaan myös, ettei virheitä pääse tapahtumaan kiireessä.

Mise en place on ammattilaiskokeille tärkeä osa ruoanlaittoa, mutta siitä voivat toden totta hyötyä myös kotikokit. Vähintäänkin reseptin läpilukeminen ennen ruoanlaittoa kannattaa jokaisen suorittaa, mutta myös muut misauksen perusvaiheet on hyvä ottaa haltuun. 

Kotikokin mise en place eli misaus

  1. Lue resepti läpi ja sisäistä eri valmistusvaiheet.
  2. Ota esille tarvittavat ruoanlaittovälineet.
  3. Ota esille tarvittavat raaka-aineet.
  4. Pilko ja mittaa raaka-aineita valmiiksi niin pitkälle kuin suinkin voit. LAita samaan aikaan lisättävät raaka-aineet suoraan samaan astiaan, niin vältyt ylimääräiseltä tiskiltä.
  5. Tarkista vielä, voitko esivalmistella jotain muuta, esimerkiksi voidella uunivuoan tai laittaa uunin lämpenemään.
  6. Aloita varsinainen ruoanlaitto. Kun olet esivalmistellut kaiken, ruoanlaitton helpompaa ja saat myös samalla siivottua jälkesi.

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja