Juha ja Antti maistoivat lähes 300 Alkon punaviiniä ja löysivät parhaan – voittaja yllätti viiniasiantuntijat: "Hämmästyimme molemmat"

shutterstock_370977980
Viinilehti valitsi Vuoden punaviinin 2021. Shutterstock/Viinilehti

Viinilehti on jälleen valinnut Vuoden punaviinin.

Viinilehden viiniasiantuntijat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo ovat jälleen maistelleet vuoden aikana Alkon viinivalikoimaa läpi ja löytäneet joukosta parhaan punaviinin. 

Vuoden punaviiniksi kruunattiin lopulta italialainen amarone, Antiche Terre Venete Amarone Baorna 2017.

Vuoden punaviini Antiche Terre Venete Amarone Baorna 2017 sopii esimerkikiksi aromikkaiden tummien liharuokien ja riistan sekä suolaisten juustojen kaveriksi. Viinin hinta on Alkon tilausvalikoimassa 25,98 euroa.

– Sokkomaistamisen perusteella valittu voittajaviini yllätti meidät. Hämmästyimme molemmat, kun voittajapullo osoittautui amaroneksi. Sen mehukkuus, harmoninen tasapaino ja eloisuus – tietynlainen herkkyyskin – ihastuttivat. Vaikka viinissä on korkea alkoholipitoisuus, se ei mitenkään nouse esiin. Voittajaviini on hyvä esimerkki siitä, etteivät kaikki amaronet ole tuhdin täyteläisiä, paksuja ja rotevia, tuomaristokaksikko kuvailee voittajaa. 

Voittajaviinillä on viiniasiantuntijoiden mukaan hyvin kypsän marjainen ja mehukas tuoksu. Aromeista voi löytää mansikkaa ja kuivattuja hedelmiä. Viiniä sävyttävät myös makean mausteiset ja orastavan nahkaiset vivahteet. Maku on täyteläinen, mutta hyvin eloisa ja mehukas. Hapokkuus tuo makuun ryhtiä yhdessä pehmeän tanniinisuuden kanssa. Viini jättää pitkään maistuvan, monivivahteisen jälkivaikutelman.

Näin vuoden paras punaviini valittiin

Viinilehden järjestämä kilpailu käytiin kaikkien niiden punaviinien kesken, ­jotka viinimaahantuojat ilmoittivat kilpailuun. Viinit saivat olla Alkon vakio-, tilaus- tai erikoiserävalikoimasta. Maksimihinta oli rajattu noin 30 euroon. ­Kilpailussa oli mukana lähes 300 punaviiniä, jotka kaikki maistetettiin sokkona.

Useiden esikarsintatastingien jälkeen finaaliin ylsi kaikkiaan 36 viiniä. ­Kaikki näistä saivat Juhalta ja Antilta täydet ­viisi tähteä. Voittaja ja kärkikolmikko pyrittiin valitsemaan mahdollisimman objektiivisesti. 

Vuoden punaviini -kilpailun voittajakolmikko

KULTAA: Antiche Terre Venete Amarone Baorna 2017, DOCG Amarone della Valpolicella, Veneto, Italia, tilausvalikoima 948317

HOPEAA: Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2018, Valle de Casablanca, Chile, Alko 405567 (Alkon erikoiserän viini, saatavilla 7.10. alkaen)

PRONSSIA: Black Stallion Cabernet Sauvignon 2018, Napa Valley, Kalifornia, Yhdys-vallat, Alko 920647

Kaikkien kisassa mukana olleiden viinien arviot löytyvät Viinilehden nettisivulta.

Videolla: Tiedätkö, mitä eroa on 7,5 euron ja 15 euron viinillä oikeasti?

0:48

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja