"Tämä on poikkeuksellinen vuosi" – näin kuuma kesä on vaikuttanut Suomen hunajasatoon
Huomenta Suomessa keskusteltiin maanantaiaamuna hunajasadosta ja mehiläistenhoidosta. Asiantuntijan mukaan sadosta voidaan odottaa keskinkertaista.
Katso keskustelu yllä olevalta videolta!
Mehiläishoitajilla on nyt kiireinen kausi menossa, sillä hunajaa korjataan parhaillaan koko maassa ja samalla mehiläisiä aletaan valmistella talveen.
Suomen Mehiläistenhoitajain Liiton mukaan kotimaista hunajaa on saatavilla taas koko Suomessa.
Liiton toiminnanjohtaja Stanislav Jašin mukaan sato on tänä vuonna ollut keskinkertainen, vaikka talvitappiot vähensivät mehiläispesien määrää ja vuosi on ollut muutenkin epätavallinen.
– Tämä on poikkeuksellinen vuosi, jo toukokuusta asti on ollut kesä eli mehiläistenhoitokausi on ollut poikkeuksellisen pitkä. Valitettavasti kuivuus on vaikuttanut kuitenkin hunajasatoon, mutta pohjoisessa on ollut taas erinomainen vuosi, Jaš kertoo Huomenta Suomessa.
– Valtakunnallisesti näyttää siltä, meillä on Suomessa on riittävästi hunajaa vaikka ensi vuoteen ja aika kohtuullinen hunajasato, hän jatkaa.
Saatavilla myös jotakin harvinaisia hunajia
Lämpimän ja aikaisin alkaneen kesän ansiosta tänä vuonna kasvukausi oli kolmisen viikkoa etuajassa, joten myös hunajan pääsatoa päästiin korjaamaan vähän normaalia aiemmin.
Suomen Mehiläistenhoitajain Liiton mukaan jotkut tyypilliset satokasvit, kuten vadelma, ovat antaneet varsin heikosti tänä vuonna mettä, mutta toisaalta harvinaisempia hunajia on saatu.
Esimerkiksi vaaleaa horsmahunajaa ja kirvojen mesikasteesta saatavaa tummaa ja toffeemaista mesikastehunajaa on tullut poikkeuksellisen runsaasti.
Hunajaa kannattaakin hyödyntää nyt tuoreeltaan. Poimi täältä kolme yllättävää käyttötapaa.
Miten mehiläiset valmistellaan talveen? Miten mehiläiset pärjäävät Suomen karuissa olosuhteissa? Paljonko hunajaa ne tuottavat päivässä? Katso vastaukset yllä olevalta videolta!
Lähteenä myös Suomen Mehiläishoitajain Liitto.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nopeat kalkkunawrapit