Hunajalaaduissa on hurjasti eroa – opi valitsemaan oikea hunaja

Hunajan väri kertoo usein paljon sen mausta ja antioksidanttipitoisuudesta. Shutterstock

Hunaja on monessa suomalaiskodissa tuttu elintarvike, jota käytetään niin ruoanlaitossa kuin juomien makeuttajana. Lue mielenkiintoiset faktat tutusta makeuttajasta!

Harva tietää, kuinka paljon eroja tavallisessa elintarvikemyymälässä myytävissä hunajalaaduissa on. Kiinnittämällä huomiota oikeisiin seikkoihin on helppo valita juuri omiin tarpeisiin parhaiten sopiva hunaja.

Hunajat ovat erilaisia

Moni ei tule ajatelleeksi, että eriväriset hunajat maistuvat usein erilaiselta. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä tummempaa hunaja on, sitä vahvempi sen maku on ja sitä enemmän hunaja sisältää antioksidantteja. Jos kaipaa vahvaa hunajanmakua, kannattaa siis valita tumma hunaja ja jos tarkoitus on vain makeuttaa ruokaa tai juomaa hunajalla, kannattaa valita vaalea hunaja.

Tunnista oikea hunaja

Tänä päivänä monia elintarvikkeita jatketaan ainesosilla, jotka parantavat makua tai tekevät tuotteet valmistuksesta halvempaa. Oikean hunajan tunnistaa hunaja-nimestä, jota ei saa käyttää, jollei kyseessä ole aivan puhdas hunaja. Hunajavalmiste merkitsee sitä, että tuotteessa on hunajan lisäksi useampaa kuin yhtä muuta ainetta.

Yli 200 eri ainetta

Hunaja ei suinkaan ole aivan yksinkertainen tuote, sillä hunajassa on yli 200 erilaista ainetta, joista pääosa on erilaisia sokerilajeja. Hunajan alkuperäkasvi vaikuttaa siihen, missä suhteessa kussakin hunajassa on eri sokereita.

Älä säilytä jääkaapissa

Hunaja säilyy useamman vuoden moitteettomana kuivassa ja viileässä, noin 13–16 asteen lämpötilassa. Myös huoneenlämmössä hunaja säilyy usein käyttökelpoisena pari vuotta. Jääkaapissa tai kosteassa paikassa hunajaa ei kannata säilyttää siksi, että se imee herkästi hajuja ja kosteutta. Harva tietää, että hunajaa voi myös huoletta pakastaa.

Ei sovi pienille lapsille

On hyvä pitää mielessä, että hunaja on elävää ravintoa ja saattaa siksi sisältää bakteerien itiöitä, jotka voivat olla vaarallisia pienille lapsille. Pienten lasten ruoansulatuskanava ja suolisto eivät ole niin kehittyneitä, että heidän elimistönsä kykenisi suojautumaan kaikilta bakteereilta. Yli 1-vuotiaiden lapsien ja aikuisten on vaaratonta nauttia hunajaa.

Lähteet: Preventia.com, wikipedia.org

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja