14:52

Helteellä ikävä kääntöpuoli – marjasato jää surkeaksi koko maassa: "Säässä ei voi tapahtua mitään sellaista, mikä korjaisi tilanteen"

Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin helteiden vaikutuksesta marjasatoon ja siitä, kuinka paljon pieneksi jäänyt sato vaikuttaa marjojen saatavuuteen. 

Pitkään jatkuneet helteet ovat vaikuttaneet osaltaan myös luonnonmarjoihin, ja marjasadot näyttävät jäävän heikoksi koko maassa. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan hillavuosi on huonoin moneen vuoteen, ja myös mustikkasato näyttää jäävän surkeaksi.

Vähemmän säävaihteluille herkän puolukan kypsymistä joudutaan vielä hetkeksi odottelemaan, mutta jos helle jatkuu, Peltolan mukaan sato jää heikoksi myös puolukan osalta.

– Monen asian pitäisi osua nappiin, jotta saataisiin niitä huippusatoja. Ihanteellinen kesä marjojen kannalta olisi sellainen, että kevät olisi tasaisesti etenevä, kesä olisi poutainen, tyyni ja kypsymisvaiheessa oli lämpöä ja kosteutta sopivassa suhteessa, Peltola kertoo.

– Säässä ei voi tapahtua mitään sellaista, mikä korjaisi tilanteen.

Vaikka tämä vuosi on ollut luonnonmarjojen suhteen heikko, Peltola muistuttaa, että ensi vuoden satoon tämä kesä ei vaikuta.

Metsään jää vuosittain miljoonia kiloja marjaa

Marjoja löytyy niin jogurteista, suklaasta, mysleistä kuin erilaisista alkoholijuomista. Elintarviketeollisuusliitto ry:;n johtaja Heli Tammivuoren mukaan marjat ovat tällä hetkellä todella suosittuja, ja markkinoille on tullut paljon marjoja sisältäviä tuotteita.

Ratkaisuksi marjojen kasvavaan kysyntään pitäisi Tammivuoren mukaan löytää kestävä tapa saada marjat pois metsistä. 

– Luonnonmarjoissa keskisadon saanti on 64 miljoonaa kiloa, ja metsissä on arviolta 500 miljoonaa kiloa marjaa. Paljon marjaa jää hakematta, nainen toteaa.

Lähetyksessä keskusteltiin lisäksi myös marjoista vientituotteina ja siitä, voiko suomalaiset ja ulkomaalaiset marjat erottaa maun puolesta toisistaan. Katso koko lähetys artikkelin alusta löytyvältä videolta. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja