Helteellä ikävä kääntöpuoli – marjasato jää surkeaksi koko maassa: "Säässä ei voi tapahtua mitään sellaista, mikä korjaisi tilanteen"
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin helteiden vaikutuksesta marjasatoon ja siitä, kuinka paljon pieneksi jäänyt sato vaikuttaa marjojen saatavuuteen.
Pitkään jatkuneet helteet ovat vaikuttaneet osaltaan myös luonnonmarjoihin, ja marjasadot näyttävät jäävän heikoksi koko maassa. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan hillavuosi on huonoin moneen vuoteen, ja myös mustikkasato näyttää jäävän surkeaksi.
Vähemmän säävaihteluille herkän puolukan kypsymistä joudutaan vielä hetkeksi odottelemaan, mutta jos helle jatkuu, Peltolan mukaan sato jää heikoksi myös puolukan osalta.
– Monen asian pitäisi osua nappiin, jotta saataisiin niitä huippusatoja. Ihanteellinen kesä marjojen kannalta olisi sellainen, että kevät olisi tasaisesti etenevä, kesä olisi poutainen, tyyni ja kypsymisvaiheessa oli lämpöä ja kosteutta sopivassa suhteessa, Peltola kertoo.
– Säässä ei voi tapahtua mitään sellaista, mikä korjaisi tilanteen.
Vaikka tämä vuosi on ollut luonnonmarjojen suhteen heikko, Peltola muistuttaa, että ensi vuoden satoon tämä kesä ei vaikuta.
Metsään jää vuosittain miljoonia kiloja marjaa
Marjoja löytyy niin jogurteista, suklaasta, mysleistä kuin erilaisista alkoholijuomista. Elintarviketeollisuusliitto ry:;n johtaja Heli Tammivuoren mukaan marjat ovat tällä hetkellä todella suosittuja, ja markkinoille on tullut paljon marjoja sisältäviä tuotteita.
Ratkaisuksi marjojen kasvavaan kysyntään pitäisi Tammivuoren mukaan löytää kestävä tapa saada marjat pois metsistä.
– Luonnonmarjoissa keskisadon saanti on 64 miljoonaa kiloa, ja metsissä on arviolta 500 miljoonaa kiloa marjaa. Paljon marjaa jää hakematta, nainen toteaa.
Lähetyksessä keskusteltiin lisäksi myös marjoista vientituotteina ja siitä, voiko suomalaiset ja ulkomaalaiset marjat erottaa maun puolesta toisistaan. Katso koko lähetys artikkelin alusta löytyvältä videolta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan