Mainos

Kotimainen hunaja uhkaa loppua kaupoista – uusi sato vasta valmistumassa

0:51

Kotimainen hunaja uhkaa loppua kauppojen hyllyiltä. Takana on jo kaksi heikompaa hunajasatoa ja tarhureiden varastot ovat lopussa. Vaikka kulunut kesä on ollut viileä, se ei ole kuitenkaan haitannut mehiläisiä. Hunajan satokaudesta odotetaankin viime vuotista parempaa, mikäli sateet pysyvät poissa.

Helsingin keskustassa saksalaiskirkon alueella sijaitsee kaksi mehiläispesää. Viime vuonna ne tuottivat 70-80 kiloa hunajasatoa. Kaupunki on mehiläisille yllättävän hyvä ympäristönä.

– Helsinki on hyvä paikka mehiläisille, täällä on isoja lehtipuita ja kukkivia puita, lisäksi puistoja ja puutarhoja. Kaupunkiympäristö on muutenkin sellainen lämmin paikka mehiläisille. Kevään kehitys on nopeaa, kun kaikki kukkivat, täällä riittää ravintoa koko kesän, kuvailee Merja-Riitta Laurila.

Mehiläispesien tarkastamisen lisäksi Laurilat toimittavat hunajasimaa Lilla Robban -hotellin aamupalan tarpeisiin. Resepti on 1800-luvun puolivälistä.

– Keitämme hunajasta simaa, laitetaan vettä ja siihen lisätään hunajaa. Keitetään sitten siihen katkerohumala, että se äkkimakeus häipyy, kertoo Juha Laurila.

Hunajan jatkojalostus tuo vähän lisää sisältöä tarhureiden arkeen. Hunajaa käyttävät ovat saanet huomata, että kauppojen hyllyillä on hunajaa, mutta kotimaista on yhä vaikeampi löytää. Myös Lauriloiden hunajavarastot ovat tyhjillään, heiltä hunaja loppui kesäkuun alussa. Tarhureilla on takana nyt kaksi heikkoa kesää.

– Viime kesä oli kylmä ja sateinen mehiläisten lentosäitä oli tosi vähän ja kesä oli lyhyt, sanoo Merja-Riitta Laurila.

Lauriloilla on hoidossaan lähes sata mehiläispesää. Vaikka kesäsäät ovat olleet viileitä, ne ovat olleet kelpo kelejä mehiläisille.

– Vaikka on ollut viileää, pesät ovat kehittyneet ihan hyvin. Pesissä on porukkaa keräämään sitä mettä, sanoo Merja-Riitta Laurila.

Sekä mehiläisille että ihmisille sopii samanlainen kesäsää, päivisin aurinkoa ja öisin sadetta.

– Eihän me mitään näille keleillä mahdeta, toiveikkaita ollaan ja tässä on hyvät merkit siihen, että satoa tulee, sanoo Juha Laurila. 

Säilö mansikat hunajan kanssa

Uuden hunajasadon linkoaminen alkanee ensi viikolla.

– Siinä vaiheessa kun mansikat kypsyvät, että saadaan mansikkatiloille hunajaa hyllyyn, että mansikat voidaan säilöä hunajaan eikä sokeriin, sanoo Merja-Riitta Laurila. Hän antaakin vinkin, että puolenlitran pakasterasiaan kannattaa mansikoiden päälle lisätä kolme ruokalusikallista vastalingottua hunajaa.

– Mansikat ovat huomattavasti herkullisempia hunajan kanssa säilöttynä. Rakennekin säilyy tanakampana kun mansikat säilöö hunajaan.

– Ja sitten on talvella sekä tuoreet mansikat että hunaja pakkasessa, sanoo Merja-Riitta Laurila.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.