Talvella voi tulla kahden tunnin sähkökatkoja – näin ne vaikuttavat jääkaappisi ja pakastimesi ruokiin: "Tärkeintä on muistaa…"

5:22 Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaappisi ja pakastimesi ruokiin
KATSO VIDEO: Miten kahden tunnin sähkökatko vaikuttaa jääkapin ja pakastimen ruokiin? Mitä kannattaa tehdä, jos makaronilaatikko on uunissa sähkökatkon iskiessä?

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteliin sähkökatkon vaikutuksista elintarvikkeiden säilyvyyteen.

MTV Uutiset kertoi viime viikolla mahdollisista tulevan talven sähkökatkoista. Mikäli sähkön kysyntä ylittää Suomessa sähköntuotannon ja -tuonnin, voi kantaverkkoyhtiö Fingrid määrätä alueellisia katkoja välttääkseen koko Suomen pimenemisen. Katkot toteutettaisiin kiertävinä kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Katkot kestäisivät yksittäisellä asiakkaalla korkeintaan kaksi tuntia, minkä jälkeen uusi katko voi alkaa samalla alueella muutaman tunnin päästä.

Mitä kahden tunnin sähkökatko käytännössä merkitsee kodin sähkölaitteille ja kylmälaitteissa säilytettäville ruoille? Asiasta keskusteliin perjantaina MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Katso myös video: Tältä näyttää 72 tunnin kotivara. Juttu jatkuu videon alla. 

0:47
Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää.

Miten kahden tunnin sähkökatko vaikuttaa jääkapin ja pakastimen ruokiin?

Marttojen kotitalousneuvoja Niina Silander kertoi lähetyksessä, ettei parin tunnin katkos vielä merkitse katastrofia ruoille.

– Jos sähkökatko tulee, lämpötila lähtee [kylmälaitteissa] nousemaan hiljalleen. Mitään radikaalia muutosta lämpötilassa sähkökatkon aikana ei tule

Kahden tunnin sähkökatko ei siis vaikuta vielä niin radikaalisti esimerkiksi jääkaapin sisälämpötilaan, että ruokien säilvyydestä tarvitsisi huolehtia. Silanderin mukaan jääkaapin lämpeneminen vaatii useamman tunnin, pakastin säilyy käyttökelpoisena jopa useamman päivän. 

– Tärkeintä on muistaa juuri se, että ei availe ovia ja yrittää pitää sen kaiken kylmän ilman siellä sisällä.

Silanderin mukaan kannattaa siis malttaa odotella kahden tunnin sähkökatkon ajan ja vältellä tänä aikana jääkaapilla käyntiä, jos vain mahdollista.

Mistä sitten tietää, voiko herkkää elintarviketta, kuten kalaa syödä vielä sähkökatkon jälkeen? Mitä kannattaa tehdä, jos makaronilaatikko on uunissa sähkökatkon iskiessä? Katso videolta!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja