Munakoiso on kesän edullinen sesonkiherkku, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Nappaa tästä vinkit munakoisokokkailuun.
Munakoiso on yksi niistä vihanneksista, joka jakaa vahvasti mielipiteet. Moni ihmettelee, miksi tätä kumimaisen pehmeää, hieman kitkerää vihannesta tungetaan moneen ruokaan. Toiset taas ovat ymmärtäneet, miten munakoisosta saa oikein valmistettuna jumalaisen hyvän herkun. Vaikka et aiemmin olisikaan ollut suuri munakoisofani, kannattaa antaa tälle edulliselle sesonkiherkulle nyt mahdollisuus.
Älä laita jääkaappiin, unohda itketys
Satokausikalenterista muistutetaan, että munakoiso ei kestä kylmää. Sitä tulisi siis säilyttää huoneenlämmössä. Munakoiso kuuluu niihin kasviksiin, joita ei kannata käyttää niin sanotusti al dente -kypsyiseksi. Parhaimmillaan munakoiso on täysin kypsänä ja pehmeänä.
Kotimaisen munakoisin satokausi ajoittuu kesäkuusta syyskuulle, kertoo K-ruoka.fi. Keväällä ja syksyllä Suomeen tuodaan munakoisoja myös esimerkiksi Hollannista ja Espanjasta.
Moni luulee munakoison valmistamisen vaativan monimutkaisen prosessin aina itkettämisestä kypsentämiseen. Tosiasiassa munakoison itkettäminen ei enää nykypäivänä ole välttämätöntä. Menneiden vuosikymmenten munakoisolajikkeet olivat kitkeriä, jolloin munakoisoviipaleiden itkettäminen suolalla oli tarpeellista.
Lajikkeet ovat vuosien varrella kehittyneet, eikä itkettäminen enää ole välttämätöntä. Siitä voi kuitenkin olla iloa, mikäli et halua munakoisoviipaleiden imevän itseensä ruoanlaitossa liikaa öljyä, tai haluat viipaleisiin rapeamman paistopinnan.
