Syöthän jo? Halpa raaka-aine, jota kannattaa juuri nyt ehdottomasti ostaa: Helppo tapa tehdä "kermaisen pehmeää"
Munakoiso on kesän edullinen sesonkiherkku, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Nappaa tästä vinkit munakoisokokkailuun.
Munakoiso on yksi niistä vihanneksista, joka jakaa vahvasti mielipiteet. Moni ihmettelee, miksi tätä kumimaisen pehmeää, hieman kitkerää vihannesta tungetaan moneen ruokaan. Toiset taas ovat ymmärtäneet, miten munakoisosta saa oikein valmistettuna jumalaisen hyvän herkun. Vaikka et aiemmin olisikaan ollut suuri munakoisofani, kannattaa antaa tälle edulliselle sesonkiherkulle nyt mahdollisuus.
Älä laita jääkaappiin, unohda itketys
Satokausikalenterista muistutetaan, että munakoiso ei kestä kylmää. Sitä tulisi siis säilyttää huoneenlämmössä. Munakoiso kuuluu niihin kasviksiin, joita ei kannata käyttää niin sanotusti al dente -kypsyiseksi. Parhaimmillaan munakoiso on täysin kypsänä ja pehmeänä.
Kotimaisen munakoisin satokausi ajoittuu kesäkuusta syyskuulle, kertoo K-ruoka.fi. Keväällä ja syksyllä Suomeen tuodaan munakoisoja myös esimerkiksi Hollannista ja Espanjasta.
Moni luulee munakoison valmistamisen vaativan monimutkaisen prosessin aina itkettämisestä kypsentämiseen. Tosiasiassa munakoison itkettäminen ei enää nykypäivänä ole välttämätöntä. Menneiden vuosikymmenten munakoisolajikkeet olivat kitkeriä, jolloin munakoisoviipaleiden itkettäminen suolalla oli tarpeellista.
Lajikkeet ovat vuosien varrella kehittyneet, eikä itkettäminen enää ole välttämätöntä. Siitä voi kuitenkin olla iloa, mikäli et halua munakoisoviipaleiden imevän itseensä ruoanlaitossa liikaa öljyä, tai haluat viipaleisiin rapeamman paistopinnan.
Paahda aina pehmeäksi – parhaat valmistusvinkit
Ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivistokertoo blogissaan, että munakoisosta saa parhaimman makusta paahtamalla.
– Munakoison sisus muuttuu uunin syleilyssä kuin itsestään kermaisen pehmeäksi. Sillä on kuitenkin hintansa: munakoison kuivakan vaahtokumimainen sisus vaatii pehmentyäkseen paljon hyvää oliiviöljyä. Olen pahoillani, mutta siitä ei voi tinkiä, Satu neuvoo.
Munakoisoviipaleet tai -kuutiot Satu neuvoo kypsentämään oliviiöljyssä pyöriteltynä 175-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan. Paahdetut munakoisopalat voi syödä lisukkeena tai niistä voi tehdä erilaisia tahnoja. Munakoison voi toki paahtaa myös puoliksi halkaistuna. Silloin kypsennysaika on luonnollisesti pidempi.
Munakoisosta valmistuu mahtavia klassikkoruokia, kuten melanzanea ja moussakaa. Kokeile valmistaa munakoisosta myös ranskiksia!
Uunifetapasta-reseptistään tuttu Liemessä-bloggaaja Jenni Häyrinensuositteli MTV:lle viime vuonna munakoisolasagnea, jonka salaisuus piilee hieman kärähtäneissä munakoisossa.
– Uskon, että kärähtäneen munakoison aromi on juuri se käänteentekevä juttu mikä teki tästä parhaan tekemäni lasagnen ikinä, Jenni kirjoittaa.
Jennin munakoisolasagnessa ei käytetä lainkaan valkokastiketta, vaan se korvataan mascarponejuustolla. Jennin mukaan kärähtäneen munakoison, mascarponen ja rasvaisen luomujauhelihan yhdistelmä saivat jopa hänen lapsellensa tipan linssiin onnesta. Tätä ei kuulemma tapahdu kovin usein.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Lue lisää ja testaa reseptejä:
Lähteet: The Kitchn, K-ruoka, Satokausikalenteri, Satukoivisto.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan