Syödäänkö teillä? Tutkimuksen mukaan yksi ruoka parantaa lapsen tarkkaavaisuutta ja tunne-elämää

Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan 1:24 Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan

Rasvaisen kalan syöminen voi tanskalaistutkimuksen mukaan parantaa lapsen tarkkaavaisuutta ja mahdollisesti myös tunne-elämää. Yhteys selittyy todennäköisesti kalan sisältämillä terveellisillä rasvoilla, jotka ovat tarpeen lapsen hermoston kehitykselle ja toiminnalle.

Osaatko paistaa kalafileen oikein? Keittiöpäällikkö näyttää videolla oikean tavan.

Tutkimuksessa 200 tervettä 8–9-vuotiasta satunnaistettiin syömään joko 300 grammaa rasvaista kalaa tai vastaava määrä kanaa viikoittain 12 viikon ajan. Lasten kognitiivisia kykyjä selvitettiin useilla eri testeillä.

Kalaryhmäläisten testitulokset paranivat hieman enemmän kuin verrokkien, tutkijat havaitsivat. Erityisesti tarkkaavaisuutta vaativat ja ajattelun joustavuutta mittaavat testitulokset kohenivat. Vanhempien arvioiden perusteella myös tunteiden hallinnassa tapahtui suotuisaa kehitystä.

Kalassa on runsaasti aivoille suotuisia ainesosia

Kalarasvojen vaikutuksia lasten kognitioon on tutkittu runsaasti, mutta tutkimusten tulokset ovat vaihdelleet paljon. Nyt julkaistut havainnot olisi hyvä vielä varmistaa, mutta ne viittaavat lasten hyötyvän kalan säännöllisestä syömisestä. Vaikutus todennäköisesti selittyy kalan sisältämillä omega-3-rasvahapoilla, mutta kalassa on myös D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja muita ainesosia, jotka ovat hyväksi aivoille.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat