Syödäänkö teillä? Tutkimuksen mukaan yksi ruoka parantaa lapsen tarkkaavaisuutta ja tunne-elämää
Rasvaisen kalan syöminen voi tanskalaistutkimuksen mukaan parantaa lapsen tarkkaavaisuutta ja mahdollisesti myös tunne-elämää. Yhteys selittyy todennäköisesti kalan sisältämillä terveellisillä rasvoilla, jotka ovat tarpeen lapsen hermoston kehitykselle ja toiminnalle.
Osaatko paistaa kalafileen oikein? Keittiöpäällikkö näyttää videolla oikean tavan.
Tutkimuksessa 200 tervettä 8–9-vuotiasta satunnaistettiin syömään joko 300 grammaa rasvaista kalaa tai vastaava määrä kanaa viikoittain 12 viikon ajan. Lasten kognitiivisia kykyjä selvitettiin useilla eri testeillä.
Kalaryhmäläisten testitulokset paranivat hieman enemmän kuin verrokkien, tutkijat havaitsivat. Erityisesti tarkkaavaisuutta vaativat ja ajattelun joustavuutta mittaavat testitulokset kohenivat. Vanhempien arvioiden perusteella myös tunteiden hallinnassa tapahtui suotuisaa kehitystä.
Kalassa on runsaasti aivoille suotuisia ainesosia
Kalarasvojen vaikutuksia lasten kognitioon on tutkittu runsaasti, mutta tutkimusten tulokset ovat vaihdelleet paljon. Nyt julkaistut havainnot olisi hyvä vielä varmistaa, mutta ne viittaavat lasten hyötyvän kalan säännöllisestä syömisestä. Vaikutus todennäköisesti selittyy kalan sisältämillä omega-3-rasvahapoilla, mutta kalassa on myös D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja muita ainesosia, jotka ovat hyväksi aivoille.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka