Poromies muistuttaa lihan erityispiirteestä: Muista tämä, kun valmistat poroa!

poromies
Hannu Lahtela jos kuka tietää, miten poroa kannattaa lähteä valmistamaan. MTV

Toisin kuin monien muiden lihojen kohdalla, poron maustamisessa vähemmän on enemmän.

Kun poroa lähdetään valmistamaan, tulee sallalaisen poromiehen Hannu Lahtelan mukaan muistaa poron erityispiirre, eli sen hieno maku.

– Siihen ei saisi lisätä paljoa mausteita. Se ei ole kuin lammas, joka pitää maustaa oikein kunnolla, jotta se maistuu. Poron kanssa on itse asiassa päinvastoin, Lahtela kertoo Makuja.fi:lle.

– Monesti ihan suola ja pippuri riittävät. Poron pitää maistua porolta, sitä ei saa peittää, Lahtela kiteyttää.

Poron paahtopaisti kypsyy hetkessä pannulla

Monesti kotioloissa poron valmistus riippuu siitä, mitä lihaa on saatavilla. Jos saatavilla on kokonainen poro, Lahtelan mukaan siitä löytyy montakin hyvää osaa. Suosikikseen hän mainitsee kaulan, joka on parhaimmillaan yön yli uunin jälkilämmössä ylikypsäksi kypsyneenä. 

– Pahimpaan himoon voi tehdä käristyksen lavasta tai ulkopaistista, ohjeita siihen löytyy vaikka kuinka paljon.

Paahtopaistin valmistus on puolestaan Lahtelan mukaan luultua nopeampi valmistaa. Sisälämmöltään 51-asteisen poron paahtopaistin valmistukseen ei välttämättä tarvita lainkaan uunia – pelkkä pannulla paisto voi riittää.

Lihan pinnat paistetaan pannulla kiinni ja käännetään siinä vaiheessa, kun lihasnesteet ovat nousseet pintaan.

– Jos haluaa, voi lihan laittaa 60-asteiseen uuniin vetäytymään siksi aikaa, kun kattaa pöydän ja muuta. Kun lihan antaa vetäytyä siellä parikymmentä minuuttia tai puoli tuntia, se on parhaimillaan, mies vinkkaa.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!