Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Poromies muistuttaa lihan erityispiirteestä: Muista tämä, kun valmistat poroa!

Hannu Lahtela jos kuka tietää, miten poroa kannattaa lähteä valmistamaan.
Hannu Lahtela jos kuka tietää, miten poroa kannattaa lähteä valmistamaan.MTV
Julkaistu 28.02.2018 17:32
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Toisin kuin monien muiden lihojen kohdalla, poron maustamisessa vähemmän on enemmän.

Kun poroa lähdetään valmistamaan, tulee sallalaisen poromiehen Hannu Lahtelan mukaan muistaa poron erityispiirre, eli sen hieno maku.

– Siihen ei saisi lisätä paljoa mausteita. Se ei ole kuin lammas, joka pitää maustaa oikein kunnolla, jotta se maistuu. Poron kanssa on itse asiassa päinvastoin, Lahtela kertoo Makuja.fi:lle.

– Monesti ihan suola ja pippuri riittävät. Poron pitää maistua porolta, sitä ei saa peittää, Lahtela kiteyttää.

Poron paahtopaisti kypsyy hetkessä pannulla

Monesti kotioloissa poron valmistus riippuu siitä, mitä lihaa on saatavilla. Jos saatavilla on kokonainen poro, Lahtelan mukaan siitä löytyy montakin hyvää osaa. Suosikikseen hän mainitsee kaulan, joka on parhaimmillaan yön yli uunin jälkilämmössä ylikypsäksi kypsyneenä. 

– Pahimpaan himoon voi tehdä käristyksen lavasta tai ulkopaistista, ohjeita siihen löytyy vaikka kuinka paljon.

poronkäristys poro
Poronkäristysainekset on helppo löytää.Shutterstock

Paahtopaistin valmistus on puolestaan Lahtelan mukaan luultua nopeampi valmistaa. Sisälämmöltään 51-asteisen poron paahtopaistin valmistukseen ei välttämättä tarvita lainkaan uunia – pelkkä pannulla paisto voi riittää.

Lihan pinnat paistetaan pannulla kiinni ja käännetään siinä vaiheessa, kun lihasnesteet ovat nousseet pintaan.

– Jos haluaa, voi lihan laittaa 60-asteiseen uuniin vetäytymään siksi aikaa, kun kattaa pöydän ja muuta. Kun lihan antaa vetäytyä siellä parikymmentä minuuttia tai puoli tuntia, se on parhaimillaan, mies vinkkaa.

***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Kalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"Ruotsalaiskokki vinkkaa kikan lohen paistamiseen: "Erittäin mehukasta"Pitääkö kala paistaa voissa vai öljyssä? Näin teet täydellistä lohta – keittiömestarin niksi parantaa makua huomattavastiKari Aihinen paljastaa pomminvarman tavan mureaan lihaanParas liha pataruokiin? Voi olla yllättävän edullista – "Valinnan huomaa maussa ja koostumuksessa"Supermehevää ja kotimaista lihaa – miksi vain harva suomalainen tajuaa hyödyntää?
LihaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos